Recepten van keuken: Turkse Recepten

Turkse keuken

De Turkse keuken staat bekend om haar lange tradities en grote variatie aan kookstijlen. De Turkse gerechten zijn vaak gebaseerd op verse groenten en fruit, gegrild vlees en vis en talloze soorten salades. Vaak worden bij de maaltijden yoghurt en verschillende sauzen geserveerd.

Zuivel en brood
Ook staat Turkije bekend om hun rijke gebruik aan zuivelproducten. De Turken produceren veel verschillende soorten kazen met voornamelijk schapenmelk. Daarnaast maken ze ook veel andere producten van melk, als boter en yoghurt.

Naast melkproducten is Turkije ook rijk aan verschillende broodsoorten. Platbrood, zuurdesembrood en ‘bazlama’ worden regelmatig in de Turkse keuken gemaakt en gebruikt als onderdeel van de maaltijd.

Eetgewoonten
Met het ontbijt eten Turken vaak een aantal kleine gerechten als: zuurdesembrood, kaas, honing, olijven, tomaten, gebraden of gekookte groenten en komkommer. Daarnaast eten Turken ook vaak soep of een omelet in de ochtend. Bij het ontbijt wordt altijd thee gedronken. De rest van de dag wordt ook veel thee genuttigd, maar ook de Turkse koffie is een populaire drank.

Bij een Turkse maaltijd wordt vaak vooraf soep gegeten. De Turkse keuken kent dan ook talloze verschillende soepen zoals ‘lahana’ (koolsoep), ‘tavuk’ (kippensoep), ‘domates’ (tomatensoep) en ‘tarhana’ (granensoep). Daarnaast maken verschillende salades ook altijd deel uit van de maaltijd.

Vlees en vis
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, staat de Turkse keuken niet bekend om een rijk gebruik aan vlees. Ook al is de Turkse keuken erg bekend met zijn kebabs, tot in de 20e eeuw werd vlees vaak alleen bij speciale gebeurtenissen gegeten. Bekende vleesgerechten die overgewaaid zijn naar andere landen zijn: ‘döner kebab’, ‘köfte’ en ‘sucuk’. Naast vlees wordt er ook veel vis gegeten aangezien veel kuststreken dichtbevolkt zijn waar vis een groot deel uitmaakt van de keuken. In Turkije wordt vis op talloze verschillende manieren bereid. Denk bijvoorbeeld aan gegrild, gebakken, gestoomd, gekookt of gerookt. Daarnaast wordt vis vaak gevuld met rijst en kruiden of gepaneerd met maïsmeel en vervolgens gefrituurd. Vissen als ansjovis, zeebaars en sardine worden regelmatig gebruikt in Turkse gerechten.

De Turkse keuken kent oneindig veel vegetarische gerechten en daarnaast kunnen vleesgerechten als ‘dolma’ en ‘sarma’ ook vegetarisch worden bereid. Bij Turkse vegetarische gerechten worden ontzettend veel groenten gebruikt. Groenten die vaak gebruikt worden zijn: spinazie, bloemkool, artisjokken, witte kool, aubergine, selderij, prei, sperziebonen en paprika.

Turkse gerechten

Lahmacun
Lahmacun is een welbekend traditioneel Turks gerecht en staat ook wel bekend als de Turkse pizza. Het is een dunne deegpannenkoek belegd met gekruid gehakd, ui, pepers, tomaten en peterselie. Het heeft een pittige smaak waardoor het heerlijk smaakt met een frisse salade.

Pilav
Pilav is een heerlijk Turks bijgerecht. Het bestaat uit rijst dat in een bouillon is gaargekookt en verschillende kruiden, groenten en vlees.

Köfte
Köfte is een wereldberoemd vleesgerecht uit de Turkse keuken. Het zijn vleesballen die gestoofd, gebakken of gekookt zijn en vervolgens in een heerlijke saus ondergedompeld worden.

IMG_4021

Kipgehaktspies met tomatenrijst

Gemiddelde waardering: (3 / 5)

Deze Turkse kipgehaktespies is heerlijk mals en smaakt heerlijk bij de paprika’s en tomatenrijst. Waan ...

Lees meer
Aubergine dip

Aubergine-yoghurt dip

Gemiddelde waardering: (5 / 5)

Deze aubergine-yoghurtdip is heerlijk als voorgerechtje met wat brood. Bak een stokbrood of wat breekbrood ...

Lees meer
Gehaktkebab

Gehaktkebab

Gemiddelde waardering: (3 / 5)

Dit traditionele Turkse gerecht is over de hele wereld geliefd. Maak dit heerlijke gekruide vlees ...

Lees meer
Kofte

Köfte in tomatensaus

Gemiddelde waardering: (0 / 5)

Maak deze typisch Turkse köfte in tomatensaus met aubergine. Erg eenvoudig klaar te maken en ...

Lees meer
turkse-pilav

Pilav met gehakt, rozijnen en spinazie

Recept soort: Keuken:
Gemiddelde waardering: (0 / 5)

Pilav is verwant aan de Italiaanse risotto, maar stamt oorspronkelijk uit de Turkse keuken. Je kunt ...

Lees meer
33340-lahmacun-085

Turkse pizza

Gemiddelde waardering: (0 / 5)

Maak nu zelf deze Turkse specialiteit met aubergine en paprika. Zelfgemaakte Turkse pizza’s zijn heerlijk ...

Lees meer
  • © Copyright 2014 simpele-recepten.nl All right Reserved.