Alcohol vervangen in een recept

Zó doe je dat, koken zonder alcohol – zo vervang je ’t – 4 tips

Koken zonder alcohol

Nu het buiten weer vroeg donker is en de bomen de blaadjes laten vallen duiken we weer lekker vaak de keuken in om stoofpotjes te maken, een pan vol rode zachte peertjes of een herfstige risotto. Vaak gaan deze gerechten samen met een scheutje alcohol zoals wijn of donker bier.

Koken zonder alcohol

Wat als je wilt koken zonder alcohol, omdat je kinderen aan tafel hebt, je zwanger bent of omdat je wilt afkicken van alcohol. Wat voor reden dan ook koken zonder alcohol is niet moeilijk, 4 tips hoe je alcohol kan vervangen in recepten.

Lekker: Cocktailsaus maken zonder alcohol als dip of dressing.

Rode wijn vervangen

Rode wijn wordt vaak aan gerechten toegevoegd. Niet alleen omdat het zorgt voor ’n rijke smaak, maar ook net even een zuurtje toevoegt. Dit maakt een alternatief voor wijn wel lastig om in een gerecht te vervangen maar niet onmogelijk. De beste manier is natuurlijk om het gewoon helemaal weg te laten, maar dan mis je wel net die extra smaak. Gelukkig zijn er een aantal dingen die wel vrij dicht in de buurt komen van rode wijn, zoals bouillon of fruitsap. Welke je hiervan moet gebruiken is wel afhankelijk van het recept. Bij zoete recepten, zoals een dessert, kun je het beste fruitsap gebruiken. Bij gerechten met vlees zoals een stoofpot is bouillon dan juist weer een betere keuze.

Witte wijn vervangen

Naast rode wijn wordt ook witte wijn vrij vaak gebruikt om gerechten extra smaak te geven, zoals bij dit mosselen recept. Hierbij geldt dan ook eigenlijk hetzelfde als bij rode wijn. Je kan witte wijn in het recept het beste vervangen voor fruitsap of bouillon. Kies wel voor lichtere fruitsap, bij voorkeur appel-, peren-, of perzik fruitsap. Zo zorg je ervoor dat het fruitsap ook weer niet te veel overheerst. Om het zuurtje van de witte wijn te vervangen is citroensap of wijnazijn ook een goede keuze. Let er wel op dat je ook dit weer niet te veel gebruikt.

Bier vervangen

Ook (speciaal) bier wordt steeds vaker aan gerechten toegevoegd tijdens het koken. Voornamelijk bij stoofpotjes wordt hier volop mee geëxperimenteerd. Bier geeft namelijk een rijke en volle smaak aan gerechten. Gelukkig is bier nog het makkelijkst om te vervangen in gerechten. Je kan namelijk gewoon alcoholvrij bier gebruiken zoals bij dit fritto misto recept. Alcoholvrij bier geeft in gerechten over het algemeen dezelfde bijsmaak als bier met alcohol. Dit komt doordat het dezelfde zuurgraad heeft, wat bepalend is voor de smaak. Wil je het bier vervangen, dan kun je ook net als bij de wijnrecepten bouillon gebruiken. Voor donker bier kun je dan het beste kippen- of runderbouillon gebruiken. Voor lichter bier, zoals blond bier, ben je beste af met kippenbouillon.

Dus om welke reden dan ook, of je nu geen alcohol wilt gebruiken omdat je het niet in huis hebt, er geen budget voor is of gewoon wilt stoppen met alcohol, ’t heeft ook echt wel voordelen. Zeker als je gaat koken voor iemand na een alcoholverslaving. Want wie een alcoholverslaving heeft gehad of wil afkicken van alcohol breng je zo niet onnodig in moeilijkheden. Voor iemand die hulp bij alcoholisme nodig heeft is het al moeilijk genoeg om feestdagen te overleven zonder één drup alcohol.

Alcohol vervangen

Amandellikeur zonder alcohol

Wat is ’n tiramisu zonder alcohol zal je denken, ook de Amaretto is vervangbaar. Neem een amandellikeur zonder alcohol of ga voor amandelextract, easy peasy alcohol vrije dessert klassieker!

Lekker: Stoofpeertjes met of zonder alcohol.

Geschreven op: 27 oktober 2022

Lees verder

Door Geschreven op: 27 oktober 2022Laatste update: 25 juni 2023

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

Pastabijbel kookboek mei 2024
De Smaak van Italie mei 2024

Recente recepten en artikelen