Aziatische favorieten: tien recepten voor kerst

Elk jaar is het weer de vraag: wat zetten we met kerst op tafel? Gaan we voor kalkoen, een indrukwekkende vega Wellington, of kiezen we voor iets totaal anders? Dit jaar zeggen we volmondig ja: het ultieme Aziatisch kerstmenu (bomvol smaak)!

Tofublokjes met five spice hapjes vega

Van een tofu-starter tot sticky varkenshaas: tien verrukkelijke Aziatische recepten voor de kerst op een rij.

// 1. Tofu-starter

Deze krokante tofublokjes met five-spice glazuur en komkommer móét je proberen. Goed gemarineerd en perfect gebakken voor een heerlijke bite. Een heerlijk kruidig hapje!

> naar het recept: tofu-starter.

Tip: je kunt de tofublokjes koud en warm serveren!

// 2. Kombucha mocktail

Niet zomaar een drankje, maar een kombucha mocktail met gember. Dat is super verfrissend, en makkelijk om te maken.

> naar het recept: kombucha mocktail.

Tip: je kunt eetbare glitter toevoegen aan je drankje om ’t extra feestelijk te maken!
Maak ook eens deze gevulde eieren. Met Aziatische ingrediënten zoals sojasaus, Japanse mayonaise, furikake en sriracha geven we ze een hippe draai!

Tofublokjes met five spice glazuur

// 3. Matcha limonade

(met yuzu)
We maken deze matcha limonade met yuzu, een Aziatische citrusvrucht die je kunt vergelijken met een citroen. Het verschil is dat yuzu een mildere en dus minder scherpe smaak heeft dan de citroen. Dat maakt ‘m perfect voor deze Japanse limonade!

> naar het recept: matcha limonade.

Tip: yuzu marmelade kun je vinden in Aziatische winkels, vooral Japanse en Koreaanse toko’s.
Maak ook eens deze katsu sando, Japanse Sandwich met tonkatsu saus.

Kombucha mocktail kerst
Matcha limonade

// 4. Rijstvellen met tonijn

Een techniek die je misschien nog niet kent: het frituren van rijstvellen. Dit levert een krokant kuipje op dat je kunt vullen met je favoriete toppings. Wij gaan het liefst voor tonijntartaar – een perfecte starter voor het Aziatisch kerstmenu.

> naar het recept: rijstvellen met tonijn.

Tip: dit feestelijke hapje van rijstvellen met tonijn is ook perfect als voorgerecht – eenvoudig te bereiden én indrukwekkend op tafel!

// 5. Tsukune (Japanse kippengehaktballetjes)

De Japanse keuken zit vol culinaire schatten. En daar is Tsukune een perfect voorbeeld van. Dat zijn namelijk sappige Japanse kippengehaktballetjes met een superlekkere zoete, sticky saus. Lekker Aziatisch voorafje!

> naar het recept: tsukune.

Tip: je kunt de Aziatische gehaktballetjes goed van tevoren maken, verwarm ze voor het serveren kort in de voorverwarmde oven.

Maak voor erbij deze Aziatische komkommersalade: snij 1 komkommer met schil in grove stukken. Pers 1 teen knoflook uit en meng samen met 1 tl verse gember rasp, 2 el sojasaus 2 tl chili-olie, 1 tl sesamolie, 1 tl honing en 1 tl azijn. Meng de komkommer met de dressing. Serveer in een kom met wat sesamzaadjes.

Rijstvellen met tonijn Aziatisch kerstmenu
Japanse kipspiesjes

// 6. Sticky varkenshaas

Varkenshaas is een makkelijk te bereiden stukje vlees dat we vaak serveren tijdens kerst. Aziatische smaakmakers zorgen dat je op een makkelijke manier dit hoofdgerecht op smaak brengt, zonder uren in de keuken te staan. De ideale keuze voor een ontspannen kerst.

> naar het recept: sticky varkenshaas.

Tip: hoewel dit een feestelijk hoofdgerecht is, kun je deze sticky varkenshaas ook gemakkelijk bereiden als doordeweekse maaltijd, omdat ‘ie zo makkelijk is!

// 7. Koningsoesterzwam steaks

De koningsoesterzwam heeft een vleesachtige textuur en is van binnen lekker sappig. We snijden hem doormidden en kerven de koningsoesterzwam voorzichtig met een klein mesje voor een echte look en feel van een steak. Lekker met five spice, sojasaus en een sticky sausje.

> naar het recept: koningsoesterzwam steaks.

Tip: wil je het Aziatisch hoofdgerecht aanvullen? Denk dan aan geroosterde groente, gestoomde witte rijst en meer.
Maak ook eens deze sla van rode kool met mango en zwart sesamzaad. Past perfect in het Aziatisch kerstmenu.

Sticky varkenshaas
Koningsoesterzwam steaks | vegetarisch hoofdgerecht

// Aziatische bijgerechten

8. Spruitjes met miso en pecannoten

Het samenspel van miso, pecannoten, ahornsiroop en komijnzaad zorgt voor een echte smaakexplosie!

> naar het recept: spruitjes met miso.

Tip: door de spruitjes kort te koken behouden ze hun prachtige groene kleur.

9. Groente gratin

Een verwarmende ovenschaal vol winterse groenten. Erin gaan bieten, pastinaak en zoete aardappel. Aardse smaken dus, en die passen goed bij romige saus.

> naar het recept: groente gratin.

Tip: gebruik een keukenmachine of mandoline om de groente in zo dun mogelijke plakjes te krijgen van gelijke dikte, zodat de groente gratin gelijk gaart in de oven.
Maak ook eens deze ingelegde rode uien.

Spruitjes met miso en pecannoten
Groente gratin

// 10. Matcha tiramisu

Matcha tiramisu is de perfecte samensmelting van de Italiaanse en Japanse keuken. Waar klassieke tiramisu een machtig en krachtig toetje is, is deze matcha tiramisu een lichtere variant door de subtiele smaak van groene thee. Bomvol smaak, en daarom de perfecte match voor een ultiem Aziatisch kerstmenu.

> naar het recept: matcha tiramisu.

Matcha tiramisu

Laat jij met deze Aziatische favorieten voor kerst – tien recepten (en mocktails), van sticky varkenshaas tot matcha tiramisu – bomvol smaak, iedereen stralen aan de kersttafel?! Aziatische recepten van heerlijke starters tot een verrukkelijk dessert, perfect voor een feestelijk kerstmenu.

Lees verder

Door Geschreven op: 16 december 2024Laatste update: 16 december 2024

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

Maak kans op het kookboek Holly hapy belly februari 25
Simpele Recepten App
De vakantiegids voor 2025 De Smaak van Italie

Recente recepten en artikelen