Bloemkool waar je geen genoeg van krijgt
Wie had het ooit gedacht? Bloemkool is favoriet. Niet meer alleen die doodgekookte roosjes met een snuf nootmuskaat, maar echt smaakvol, verrassend en veelzijdig. Dit zijn vier (oké, vijf) manieren waarop wij bloemkool het liefst eten – makkelijk én lekker.

// 1. In roosjes, met kaas
Lekker veel kaas, dat werkt altijd. Geroosterde bloemkoolroosjes uit de oven met een flinke laag geraspte kaas – perfect als bijgerecht of gewoon als hoofdrol. Makkelijk, snel, en geloof ons: die schaal is zo leeg.
Van geroosterd tot gepureerd – met deze simpele recepten haal je het meeste uit je bloemkool.
> naar het recept: in roosjes, met kaas.
// 2. Geroosterd (pan of oven)
Ooit geroosterde bloemkool gemaakt? Het is een wereld van verschil. Krokant, licht nootachtig van smaak, en je kunt het op zoveel manieren gebruiken. Snijd de bloemkool in plakken of kleine roosjes en rooster ze met olie en kruiden. Lekker in een pastasalade, bij een curry of gewoon met wat za’atar en tahin erover. Wij zijn fan.
> naar het recept: geroosterd (pan of oven).

// 3. Rauw als couscous
Couscous van bloemkool? Ja echt. Maal rauwe bloemkool fijn in de keukenmachine tot grove korrels en breng op smaak met veel groene kruiden, een frisse dressing, wat feta en knapperige noten of pitten. Perfect voor een lichte lunch of als salade bij de barbecue. Dit maaltje zit boordevol groenten, goed om je weerstand op peil te houden. Daarbij is het ook nog eens héél erg lekker.
> naar het recept: rauw als couscous.
// 4. Puree met een twist
Zijdezacht, puur van smaak en een lichter alternatief voor aardappelpuree. Kook de bloemkool in gezouten water en pureer met boter of room.
Extra lekker: rooster de bloemkool met knoflook en tijm, pureer met een beetje bouillon en een scheutje room. Perfect bij een pittig worstje of gegrilde groenten.
> naar het recept: puree met een twist.
Bloemkool is allesbehalve saai – zeker als je deze bloemkool recepten erbij pakt. Zo staat deze oer-Hollandse groenten nog steeds bij heel veel families op tafel.
// 5. Ingemaakt (bonustip)
Totaal anders – en juist daarom zo leuk: ingelegde bloemkool. Heerlijk als bijgerecht bij curry of een kaasplank. Snijd de bloemkool in kleine stukjes en leg in met azijn, mosterdzaad, suiker, zout en kruiden. Laat even staan… en genieten maar.
Geen idee hoe je dat aanpakt? Gebruik gewoon het recept voor ingelegde rode ui – werkt perfect met bloemkool.
> naar het recept: rode ui, ingemaakt.
Dus bloemkool saai? Niet met deze lekkere bloemkool recepten vol smaak en variatie – iets waar je wél naar uitkijkt.
Lees verder
Recente recepten en artikelen