Zoveel calorieën zitten er in een chocoladekruidnoot

Snoepgoed Sinterklaas

Zoveel calorieën zitten er in een chocoladekruidnoot, maar er is ook nog ‘gezonder’ strooigoed.

Nog even en we zwaaien Sint weer uit, de winkels liggen al weken vol met heel veel lekker snoepgoed. Strooigoed waar wij met z’n allen maar al te graag van snoepen. Stilstaan bij de calorieën die deze lekkernijen met zich meebrengen doe je eigenlijk liever niet. Maar met ’t heerlijk avondje in aantocht heb ik toch maar besloten om me voor te bereiden..

De ouderwetse pepernoot legt het af tegen de kruidnoot, lees ’t hier.

# Calorieënteller

Welk strooigoed de meeste calorieën bevat en welke lekkernij het minste dat wil je natuurlijk weten. Naast de mandarijnen dan natuurlijk. Dan kan jij verstandig snoepen de komende dagen, voor zover dat mogelijk is.

Aha! Dit doe je dus met je leftovers van Sint.

# Wie zoet is

Veel calorieën zitten in… gevulde speculaas. In één brok van 100 gram zitten namelijk al gemiddeld 400 calorieën. De chocoladeletter zit al snel op gemiddeld 550 calorieën per 100 gram. En dan heb ik het nog over de pure letter, de minst slechte variant.

# Dag Sinterklaasje, da-hag, da-hag… snoepgoed

Ook banketstaven en marsepein kun je beter laten liggen. En het zal niet als verrassing komen, maar chocolade kruidnoten zijn ook niet de verstandigste keus. Tien daarvan bevatten namelijk al zo’n 100 calorieën. Wat betekent dat een zak van 300 gram al uit 1500 bestaat. Zóveel calorieën zitten er dus in een chocolade kruidnoot.

Ook lekker: speculaas pepernoten met grof zeezout.

# Verstandig snoepen

De calorieën in gewone kruidnoten valt dan gelukkig in verhouding met de chocolade kruidnoten best mee. Een handvol daarvan bestaat uit ongeveer 48. Evenveel als er in één speculaasje zitten, trouwens. Beter nog kies je voor een aantal pepernoten. Een schuimpje bestaat uit 10 kilocalorieën. Dat is dan nog de beste keus, buiten die mandarijn om dan.

Ben je op zoek naar lekkernijen met de minste suiker of bijvoorbeeld minder vet? Check dan even de website van het Voedingscentrum.

Maak ’t zelf! Pepernoten trifle met brownie.

Geschreven op: 1 december 2019

Door Geschreven op: 1 december 2019Laatste update: 15 juni 2024

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

Pastabijbel kookboek juni 2024
De Smaak van Italie mei 2024

Recente recepten en artikelen