Crêpes of galettes? Dit is het verschil

Crêpes of galettes? Deze twee lijken op elkaar maar toch is er verschil. Crêpes die maak je met witte bloem en beleg je met zoet zoals Nutella en banaan. De Galettes worden gemaakt van boekweitmeel en eet je meestal hartig.

Crepes of galettes

Een crêpe kan je makkelijk herkennen, de crêpe vouw je in drieën en een galette heeft omgevouwen randen.

Lekker recept: Pannenkoek galette met ei ’n Franse crêpe of een flensje met een eitje middenin.

Franse pannenkoeken

Boekweit is hét ingrediënt van de Franse pannenkoek ofwel de galettes, de zure bodem van Bretagne (waar die zijn oorsprong heeft) is perfect om boekweit te laten groeien. Boekweit heeft ook de naam sarrasin.

Het beslag van de crêpe sarrasin (gemaakt met boekweit dus) wordt flink geklutst en aan beide kanten gebakken, liefst in een gietijzeren pan. Deze crêpe is mega crispy maar erg breekbaar. Daardoor zal je dit klassieke crêpe recept ook tegen komen met ingrediënten zoals eieren, melk of zachte boter.

Dan hebben we nog de Galette des Rois, geen pannekoek, wel ’n taart die je rond Driekoningen eet. De Galette des Rois ofwel de driekoningentaart heeft weer zijn eigen verhaal.

Ook lekker: Galette met zoete aardappel en tijm met Pulled Oats en vers bladerdeeg.

Kortom een crêpe is doorgaans zoet, met witte bloem en melk in plaats van boekweit en water. En er worden eieren aan toegevoegd. Galettes zijn op basis van water en zwart graan (weer een andere naam voor boekweit) en eet je meestal hartig.

Crepes en Galette pannenkoekjes

Lezen: Meer peulvruchten eten 7 tips die je helpen om meer peulvruchten te eten. Peulvruchten zijn gezond, voedzaam, veelzijdig en duurzaam en je koopt ze voor ’n lage prijs.
Ook lekker: Pannenkoeken bakken dé basis en hóe makkelijk. ’n Basisrecept om zelf pannenkoeken te maken dat heb je nodig.

Geschreven op: 8 april 2021

Lees verder

Door Geschreven op: 11 april 2021Laatste update: 25 juni 2023

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

De bakplaat Instagram januari actie
DSV De warmte van de winter

Recente recepten en artikelen