De Hippe Vegetarier Isabel Boerdam een leuk gesprek

Gezond, bewust, gedreven en geniet met volle teugen. De Hippe Vegetarier Isabel Boerdam een leuk gesprek, dit zijn woorden die Isabel typeren. Ze laat je een andere, hippe en vooral leuke kant zien van het vegetarische leven. Ze heeft een grote liefde voor duurzame voeding en weet veel over plantaardig lekkers. Isabel Boerdam is bekend van het blog, De Hippe vegetariër en het boek dat daar op volgde. Isabel is initiatiefnemer van de Nationale Week Zonder Vlees, communicatietalent 2018 en oprichter van Green Food Lab. Tevens staat Isabel in de food top 100 voedselverbeteraars t/m 30 jaar. En jawel, last but not least, haar tweede boek komt eraan: de Vegabijbel. De Hippe Vegetarier Isabel Boerdam, een leuk gesprek.

Isabel Boerdam

Aan welk vegetarisch gerecht heb je de mooiste herinnering

Het is niet echt een gerecht maar een brood. Een notenbrood dat ik van mijn moeder heb leren maken. Het komt ook werkelijk uit een bruin uitgeslagen boekje waar de pagina’s uitvallen. Als klein meisje maakte zij dit voor mij toen ik op mijn negende besloot om vegetariër te worden. Dit brood is een stevige, hartige maaltijd, een ideale vervanger van vlees. Het notenbrood kun je naar eigen smaak aanpassen door extra groenten toe te voegen of je favoriete noten te gebruiken. Dus eigenlijk is het altijd weer anders, vergelijkbaar is het nooit. (Ze lacht) en regelmatig maken mijn moeder en ik er nog een strijd van wie de lekkerste maakt. Noten, knoflook, paddenstoelen, gedroogde tomaat en verse tijm, van alles gaat erin, zelfs mijn vriend is groot fan!

Waar eet je het liefst, welk restaurant heeft je echt verrast

Daar hoef ik niet lang over na te denken, voor mij is dat Hof van Cleve in België, gelegen in een oude hoeve op een van de heuvels van Kruishoutem. Eén van de beste groenterestaurants van Europa, echt een hoogtepunt, wel even sparen… Nergens at ik zo ambachtelijk, herkenbaar en eenvoudig, terwijl het resultaat verbluffend en hemels tegelijk was. Bij iedere gang dacht ik: dit kan ik zelf ook maken, toch zou het nooit zo smaken. Waanzinnig uitgevoerd!

Voorgerecht of dessert

Een voorgerecht! Groente is lekker licht en daar geniet ik echt van. Als ik een dessert neem, zijn mijn smaken weg en proef ik enkel nog zoet. Dan neem ik liever wat friandises na.
De laatste tijd verandert dit wel. Er wordt meer gebruik gemaakt van groenten in toetjes. Je krijgt dan een licht, fris dessert met een tikje hartigheid. Zo’n zoet-hartige combinatie vind ik echt een fijne, spannende afsluiter.

Foto De hippe vegetarier

Ben je tevreden met het vegetarische aanbod op de kaart

Jazeker! Een groot verschil met een paar jaar geleden. Veel restaurants geven groenten nu dezelfde kans als vis en vlees. Natuurlijk lukt dit niet in ieder eetcafé, maar ik vind altijd wel een oplossing op de kaart. Groenten staan steeds meer in de spotlight, het liefst zie ik ze zo puur mogelijk. Daar word ik blij van! Tenminste, ik hoop dan altijd wel dat de groenten de smaakmakers zijn en niet de kaas of de saus.

Liefst thuis koken of uit eten

Op dit moment vind ik het heerlijk als een ander voor me kookt. Ik ben zo druk voor mijn werk en ben daardoor elke dag met eten en koken bezig, dat ik het geen straf vind om uit eten te gaan. Dit inspireert me ook altijd weer. Alhoewel… als ik er nog eens over nadenk, een avondje op de bank met een glas stevige Argentijnse Malbec nadat ik een pizza in de oven heb geschoven, dan ben ik ook echt niet ontevreden!

Onmisbaar in je keuken

Keukenmachine, roept Isabel direct. Of iets kleiners zoals een ‘magic bullit’, dat maakt het leven zoveel makkelijker. Je ochtend smoothie, een snelle saus, soep of burger alles gaat erin, zo gepiept. Echt onmisbaar in de vega keuken!

Welk kookboek is favoriet

Meestal kook ik zonder recept eigen creaties, gewoon met wat er nog in huis is. Als ik een boek pak geniet ik van Love and Lemons, of The Green Kitchen at Home, boeken die je vast kent van de fantastische en gelijknamige blogs. Deze twee zijn echt pareltjes voor in je boekenkast.

Vegetarisch, maar ben je dan ook veganistisch

Nee, 80% plantaardig. Voor de lunch of diner is het niet moeilijk om veganist te zijn. Maar in de ochtend kan ik ook zo genieten van een kom met kwark en noten en op zondag kijk ik uit naar een heerlijk ei. Als ik pasta eet hoort hier een stuk parmezaan bij, dat is intens genieten. Kies het eetpatroon en de levensstijl die bij je passen en die je lang kunt volhouden. Voor mij is dat dus 80% en daar voel ik me niet schuldig over.

Wat eet je met kerst

Vegetarische Wellington! Dit was het afgelopen jaar zo’n succes dat ik deze zo weer zal maken, Een Engelse klassieker maar dan vegetarisch met een krokante korst van bladerdeeg gevuld met pecannoten, pompoen, rode ui, feta en cranberry’s.

Een trend die zich voortzet in 2019

Ik geloof niet dat we massaal insecten of zeewier gaan eten. Wel zullen er steeds meer peulvruchten gegeten worden. Dat er structureel minder vlees gegeten wordt is een ontwikkeling die blijft en ook de aandacht voor minder vlees is groter dan ooit. Steeds meer merken zullen inzetten op een dagje minder vlees. Steeds meer mensen zullen het eens zijn dat voeding ook duurzaam moet zijn.

Waar sta je over 10 jaar

Een leuk bureau met 10 collega’s, samen zijn we actief om de wereld mooier en duurzamer te maken. We sparren met de politiek en praten op alle niveaus mee over een duurzame wereld. En zelf zou ik wel iets minder hard willen werken.

Wie zou je een keer als tafelgenoot willen hebben en waarom

Een half jaar geleden zou ik denk Hiske Versprille hebben gezegd, omdat ik ontzettend geïntrigeerd ben door de wereld van culinair journalisten en heel veel respect heb voor haar vak. Maar onlangs heb ik haar uitgebreid ontmoet, we zaten samen in hetzelfde programma-onderdeel bij de Food Inspiration Days, dus die kan van de lijst. Een ontzettend leuke dame trouwens! Beetje hoog geschoten, maar nu zou ik weleens een salade willen eten met Mark Rutte. Ik zou zo graag willen weten hoe hij persoonlijk aan kijkt tegen de impact van vlees en zuivel op het milieu en in hoeverre hij hier een oplossing in ziet voor onze klimaatdoelstellingen. Ik snap gewoon niet dat de politiek hier zo weinig proactief aan doet, dat wil ik graag beter begrijpen, en anders doe ik graag even m’n verhaal :-)

Niet te missen, boek 2 in de maak!

Jazeker! Een tweede boek: de Vegabijbel! Dit boek komt in maart 2019 uit. Het zestiende – denk ik – boek in de reeks van kookbijbels van Carrera Culinair. De kookbijbels zijn in de afgelopen jaren een begrip geworden mede door de auteurs met ieder hun eigen specialisme en de kenmerkende vormgeving. Echt een onmisbaar boek voor in de keuken. In mijn geval dus met 150 vega recepten, allemaal ongelofelijk lekker en tegelijk makkelijk en snel. Van pompoenstoof tot courgette spaghetti, en van falafel tot knolselderij steak. Een fantastisch project!

De Hippe Vegetarier

Wil je meer over Isabel Boerdam weten? De Hippe vegetariër Hier deelt Isabel al haar vegetarische recepten. Een inspirerend platform voor vegetariërs, flexitariërs en foodies.
Notenbrood zelf maken, je vind het recept in Isabel haar boek op blz.37 of op haar website 

Interview 23 oktober 2018, opdracht voor de opleiding foodjournalistiek, Fontys Hogeschool en ELLE Eten.

Wil jij vanavond vegetarisch koken? Bekijk de vegetarische recepten.

Door Geschreven op: 4 december 2018Laatste update: 17 juli 2020

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

De bakplaat Instagram actie april
De smaak van Italie voorjaar 2024

Recente recepten en artikelen