Detox kuur: verstandig of niet?

Detoxen verstandig of niet

Je lichaam ontgiften met een detox kuur: wel of niet een goed idee?

Detoxen, we hebben er allemaal wel eens over gehoord. Zeker met de start van een nieuw jaar hoor je waarschijnlijk veel geluiden over een zogenaamde detox-kuur en de bijbehorende voordelen. In deze tijd worden we dagelijks aan heel veel schadelijke stoffen blootgesteld. Van straling tot stress en zelfs voedingsmiddelen die erg slecht kunnen zijn voor het lichaam. Mede door corona is ook het drugs- en alcoholgebruik toegenomen. Dit allemaal heeft effect op de gezondheid. Een detox-kuur ondersteunt de organen bij het filteren van deze afvalstoffen. Toch zijn de meningen over het effect van detoxen verdeeld. Er zijn zowel voor- als tegenstanders. Want is je lichaam ontgiften met een detox kuur nu eigenlijk wel of geen goed idee?

Wat is detoxen precies?

Detoxen wordt ook wel het ontgiften van het lichaam genoemd. Je lichaam komt iedere dag in aanraking met afvalstoffen. Geen lichaamseigen stoffen die schadelijk kunnen zijn voor het lichaam en moeilijk te verwerken zijn door de organen. Denk aan ongezonde voeding, alcohol en de straling in de lucht. Detoxen is vergelijkbaar met een drugs detox. Ook hierbij worden eerst de schadelijke stoffen uit het lichaam verwijderd, alvorens het geheel kan herstellen. Uiteindelijk zal het verwijderen van deze stoffen er dus in grote mate voor zorgen dat jij je beter gaat voelen.

Waarom detoxen?

Er zijn heel veel verschillende redenen waarom mensen er voor kiezen om te detoxen. Sommigen gebruiken een detox-kuur als kickstart voor het afvallen. De voornaamste reden is toch dat we in een klimaat leven waar we aan heel veel ongezonde stoffen worden blootgesteld. Alleen al door naar buiten te gaan, adem je heel veel ongezonde stoffen in. Niet te vergeten dat we ook nog eens aan straling worden blootgesteld. Ook onze voedingswaren zijn niet altijd zo gezond als we denken. De meeste voedingsmiddelen zitten bomvol E-nummers. Om nog maar te zwijgen over het gebruik van bestrijdingsmiddelen.

Zo maak je ’n detox soep met komkommer en rucola.

Het is niet vreemd dat ons lichaam het dan ook zwaarder te verduren heeft dan ooit tevoren. In het huidige milieu kan je lijf dan ook wel wat extra ondersteuning gebruiken. Een detox kuur draagt hier aan bij.

Kies voor een natuurlijke detox

Er zijn zowel voor- als tegenstanders als het gaat om detoxen. Dit heeft verschillende redenen. Veel mensen denken bij detox namelijk aan de meest agressieve variant. Hierbij kan dagen niets anders gegeten of gedronken worden dan sapjes en bladgroente. We hoeven je niet te vertellen dat dit niet alleen heel lastig vol te houden is, maar ook nog eens het lichaam erg kwetsbaar maakt. Je moet je lichaam wel blijven voorzien van brandstof. Daarom is het beter om voor een natuurlijke detox te kiezen. Hierbij ontzeg je je lichaam niets, maar kies je voor gezondere en onbewerkte producten.

Zo maak je ’n vegan smoothie ontbijt met kokos en chiazaad.

Detox kuur verstandig of niet

Lekkere alternatieven tijdens een natuurlijke detox

Aan welke voedingsmiddelen moet je denken bij een natuurlijke detox? Er zijn enkele superfoods die hier aan bij kunnen dragen. Die hebben we voor je op een rijtje gezet:

// Artisjokken

Artisjokken worden tegenwoordig niet al te vaak meer gegeten. Toch behoren zij al van oudsher tot dé groentes die een natuurlijke, geneeskrachtige werking bevatten. Deze plant is rijk aan vitamines en zorgt er voor dat je gemakkelijker naar het toilet kan. Je kunt zowel makkelijker plassen als een grote boodschap doen. Waardoor je je lichaam zelf het reinigende werk laat doen.

// Rode bieten

Rode bieten zijn favoriet bij veel mensen, maar wist je dat ze ook nog eens rijk zijn aan antioxidanten? Ze kunnen bovendien ook nog eens op heel veel verschillende manieren verwerkt worden. Je kunt ze in een smoothie gebruiken of koken. Mogelijkheden genoeg.

// Gember

Gember is één van de populairste bestanddelen als we kijken naar detox sapkuren. Dat is niet zonder reden. Gember draagt namelijk bij aan het voorkomen en genezen van ontstekingen die zich in het lichaam bevinden. Daarnaast versnelt het de stofwisseling. Ook heel fijn als je wilt afvallen. Natuurlijk zijn er nog veel meer voedingsmiddelen die kunnen worden gebruikt. Hierbij zoek je naar producten die zo min mogelijk bewerkt zijn en een hoog antioxidanten-gehalte hebben. Hierbij kun je vooral denken aan onbewerkte groentes, fruit, peulvruchten, zoete aardappel, haver en noten.

Inspiratie: Detoxen voor beginners ofwel ontgiften; voor de één onzin en de ander te gek.

Geschreven op: 21 januari 2022

Lees verder

Door Geschreven op: 21 januari 2022Laatste update: 25 juni 2023

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

De bakplaat Instagram januari actie
DSV De warmte van de winter

Recente recepten en artikelen