Gezond eten doe je zo!

Gezond eten

Wil je afvallen? Probeer dan vooral niet te overdrijven. Veel diëten bestaan uit ‘extreme maatregelen’. Ten eerste zijn deze diëten moeilijk vol te houden en als je daarna weer een normaal eetpatroon probeert aan te nemen, schieten de kilo’s weer omhoog. Geloof me, het is écht mogelijk om kilo’s te verliezen door ‘gewoon’ gezond te eten. Voor de meeste vrouwen is 1500 kilo calorieën per dag genoeg om een halve tot 1 kilo per week af te vallen. Voor de meeste mannen is 1800 kilo calorieën genoeg. Daarnaast is het makkelijker om een aantal gezonde veranderingen voor altijd door te voeren.

Vezels

Vezels zijn ontzettend belangrijk voor je! Vervang je lichtbruine boterham dus door een volkoren boterham, havermout of andere gezonde vezels. Met dit granola recept is het heel eenvoudig om gezond te ontbijten. Eet daarnaast ook veel groenten en fruit, want ook deze zitten vol met vezels. Wellicht kun je wat magere kaas met komkommer als beleg op je volkoren boterham doen. Zo heb je gezond beleg op je brood en eet je meteen wat extra groente.

Mager vlees

Ook in vlees gaan veel verborgen vetten schuil. Kies dus voor mager vlees. Magere vleessoorten zijn: kip, riblappen, tartaar, biefstuk, rosbief en fricandeau. Daarnaast zitten de meeste vissoorten vol met gezonde bestanddelen.

Onverzadigde vetten

Onverzadigde vetten zijn, in tegenstelling tot verzadigde vetten, gezond. Deze mogen dus gewoon gegeten worden. Avocado’s, eieren en zalmfilets zitten bijvoorbeeld vol onverzadigde vetten.

Drinken

Kijk ook eens goed naar wat je allemaal drinkt. Alcoholische dranken en frisdranken zitten vol met calorieën. Een glas van 250 ml frisdrank zoals cola of 7-up bevat bijvoorbeeld al 93 kcal! En een energiedrankje zelfs 400! Het beste is om vooral water, thee en koffie te drinken. Zonder suiker uiteraard. Je kunt natuurlijk ook voor een light frisdrank of gezonde smoothies gaan.

Eetschema

Maak een eetschema voor jezelf. Zet erin wat je mag eten tijdens het ontbijt, de lunch en de avondmaaltijd. Maar zorg ervoor dat je ook minstens 2 tussendoortjes eet. Hou je aan je gewenste grens aan calorieën, inclusief drinken. In totaal eet je dus 5 keer per dag. Dit lijkt veel en zo voelt het misschien ook maar het is juist goed om wat te eten vóórdat je honger krijgt. Zodra je een hongergevoel krijgt, krijg je veel meer zin in ongezond eten en je maakt het jezelf alleen maar moeilijk met hongergevoelens die niet nodig zijn. Daarnaast blijft je spijsvertering de hele dag op gang als je regelmatig eet, en zo verbrandt je meer calorieën. Eet dus de hele dag door, kleine en gezonde maaltijden. Prop jezelf nooit vol! Dat is echt niet nodig.

Vergeet naast deze gezonde eettips niet om ook veel te bewegen. Ga wat vaker naar de sportschool of neem de trap in plaats van de lift. Je zal het verschil voelen!

Kijk voor meer gezonde recepten op onze gezonde recepten pagina.