Gezonde ovenschotels op z’n best – 4 tips

Ovenschotels

In de winter maken de ovengerechten hun comeback. De mogelijkheden zijn dan ook eindeloos. Denk aan moussaka en lasagne, gehaktschotel met broccoli of een aardappelgratin. Met deze tips zet jij deze winter gezonde ovenschotels op tafel.

Pas de verhoudingen aan

Veel ovengerechten bestaan uit groente, vlees of vleesvervanger, pasta of aardappelen en kaas. Als je onderweg bent naar een gezonder leefpatroon kan het geen kwaad om soms de verhoudingen iets aan te passen van het originele recept. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om iets meer groenten in de ovenschaal te doen. Heb je liever voorkeur voor een andere groente, voeg toe. Extra groenten kan nooit kwaad.

Neem een gezond alternatief

Vaak heb je voor pasta en aardappelen ook een gezonder alternatief. Neem dezelfde hoeveelheid ervan of kies voor volkoren-, spelt- of zelfs groentepasta, dit is volgens het Voedingscentrum een stuk gezonder dan witte pasta. En wil je ook rekening houden met de hoeveelheid calorieën? Overweeg dan eens om je kaas te vervangen door vetarme kaas of pas de hoeveelheid aan.

Lekker: ovenschotel met courgette gezond met ei en kaas.

Kies de juiste ovenschaal

Wanneer je bijvoorbeeld een pastagerecht kookt, kun je perfect bepalen hoeveel je nodig zult hebben om iedereen voldoende eten te geven. Wanneer het aankomt op ovengerechten, is dit vaak iets lastiger. Je hebt namelijk rekening te houden met de maat van je ovenschaal. Zorg daarom dat je een gepaste schaal aanschaft. Ben je met een groot gezin? Dan is een flinke ovenschaal perfect. Als je met zijn tweeën woont, is dat misschien te groot. Kies dan vooral voor een kleinere optie zoals bijvoorbeeld een elegante ronde ovenschaal. Zo zorg je ervoor dat je de juiste hoeveelheid eten op tafel weet te zetten.

Zorg voor voldoende afwisseling

Misschien heb je nog wel wat lekkere groentes over van de ovenschotel. Zorg dan dat je de kliekjes die boordevol met vitamines en vezels zitten niet hoeft weg te gooien. Ben je niet zo dol op koken? Dat is geen probleem, koken kan heel makkelijk en kort zijn. Met de juiste pannenset zet jij snel de lekkerste en vooral voedzame gerechten op tafel. Het kan al zo simpel zijn als een heerlijk oosters rijstgerecht met de broccoli die over was van gisteren.

Met deze tips zet jij deze winter je ovengerechten nog gezonder op tafel.

Ovenschotels gezond

Ook lekker uit de oven: gegratineerde pasta met spinaziesaus een orecchiette ovenschotel.

Geschreven op: 2 januari 2023

Lees verder

Door Geschreven op: 7 januari 2023Laatste update: 25 juni 2023

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

De bakplaat Instagram februari
DSV De warmte van de winter

Recente recepten en artikelen