Ultieme herfstfavorieten: zes recepten met paddenstoelen

Of je nu inspiratie zoekt voor een snelle doordeweekse maaltijd, een gezellig weekenddiner wilt bereiden, of gewoon iets zoekt om je op te warmen na een druilerige dag, met deze zes verrukkelijke herfstrecepten met paddenstoelen zit je altijd goed. Van champignons op toast tot paddenstoelenragout, deze gerechten zijn gemakkelijk op tafel te zetten en perfect voor gure dagen.

Herfst soeprecepten

Van een dampende kom champignonnensoep tot een vullende paddenstoelenrisotto: zes verrukkelijke recepten voor de herfst op een rij.

// 1. Paddenstoelenragout

Romige paddenstoelenragout met kastanjechampignons en beukenzwam, op smaak gebracht met sjalotjes, tijm en een pittige bite van chilivlokken. Lekker eten geblazen!

> naar het recept: paddenstoelenragout met oregano en peterselie.

Tip: gebruik een zachte champignonborstel om vuil en aarde van paddenstoelen te verwijderen, zonder ze te laten weken in water.

// 2. Gnocchi met paddenstoelen en salieboter

Een snel te bereiden gerecht dat even smakelijk is als de kwaliteit van de gebruikte ingrediënten. Je kunt de gnocchi met paddenstoelen zien als een soort cacio e pepe, maar dan naar een hoger niveau getild.

> naar het recept: gnocchi met salie.

Recepten met paddenstoelen

// 3. Romige champignonsoep

Het allerlekkerste champignonsoeprecept dat simpel te bereiden is, maar vol van smaak. Deze champignonsoep met room en knoflook mengt de aardse tonen van paddenstoelen met de romigheid van de room, waardoor het een echte comfortfood is.

> naar het recept: champignonsoep met knoflook.

Lekker: geroosterde pompoenpitten met komijn en chili als topping.

// 4. Champignons op toast

Marineer de champignons eerst voor een extra lekkere smaak, afgemaakt met zacht-pittige gesmolten Zwitserse raclettekaas. Champignons op toast, gebakken ui en platte peterselie: geweldig lekker!

> naar het recept: champignons op toast met kaas.

Lekker: kastanjepuree met kastanjechampignons.

// 5. Risotto met champignons

Een heerlijke vega-variant met risotto met champignons en Parmezaanse kaas, een eenvoudig gerecht om zelf te maken. Voeg wat rucola toe voor een lekkere frisse kruidige touch.

> naar het recept: risotto met champignons en parmezaan.

Bijgerecht: gemarineerde champignons met crosini’s.

Meer makkelijke recepten met paddenstoelen? Probeer eens een *pizza alfredo, gemaakt met een saus van room, boter en Parmezaanse kaas. Vaak worden champignons gebruikt, maar je kunt ook andere soorten paddenstoelen toevoegen, zoals shiitake of oesterzwammen, voor extra smaak.

Pizza Alfredo

// 6. Paddenstoelenstoof

Stoof met balsamico en rode wijn en een mix van kastanjechampignons, shiitakes en oesterzwammen. Bomvol smaak!

> naar het recept: paddenstoelenstoof met rozemarijn en tijm.

*Een pizza alfredo met paddenstoelen is dus een heerlijke en romige variant die perfect past bij de herfst!

Zo doe je dat!

Ingrediënten:

  • 200 ml slagroom
  • 50 gr boter
  • 75 gr Parmezaanse kaas, geraspt
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 250 gr champignons (of een mix van paddenstoelen), in plakjes
  • 1 el olijfolie of boter
  • pizzabodem kant-en-klaar of flatbread

Instructies:

  • Verhit de boter in een pan op middelhoog vuur. Voeg de knoflook toe en bak dit kort tot het geurig is, ongeveer 1 minuut.
  • Voeg de slagroom toe en breng het mengsel aan de kook. Laat het een paar minuten zachtjes koken, zodat het iets indikt.
  • Roer de Parmezaanse kaas erdoor totdat deze is gesmolten en de saus romig is. Breng op smaak met zout en peper. Zet de saus apart.
  • Verhit de olijfolie of boter in een pan op middelhoog vuur. Voeg 250 gr paddenstoelen toe en bak ze tot ze zacht zijn en een beetje bruin worden, ongeveer 5-7 minuten. Breng op smaak met zout, peper en eventuele verse kruiden. Zet de paddenstoelenmix apart.
  • Verwarm de oven volgens de instructies op de verpakking van de pizzabodem. Leg de kant-en-klare pizzabodem (of flatbread) op een bakplaat.
  • Verspreid de alfredo-saus over de bodem. Verdeel de gebakken paddenstoelen over de saus. Bestrooi eventueel met extra kaas.
  • Bak de pizza volgens de instructies van de pizzabodem, meestal 10-15 minuten of tot de korst goudbruin is en de kaas gesmolten is. Haal de pizza uit de oven, laat afkoelen en snijd in stukken.

Lekker smeren met deze zelfgemaakte kruidenboter bij een van deze recepten met paddenstoelen voor de herfst!

Lees verder

Door Geschreven op: 17 oktober 2024Laatste update: 21 oktober 2024

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

Maak kans op het kookboek Holly hapy belly februari 25
Simpele Recepten App
De vakantiegids voor 2025 De Smaak van Italie

Recente recepten en artikelen