Het ketodieet – Dé manier om af te vallen?

Keto-dieet

Dé manier om af te vallen? ’t Keto-dieet?

Vroeger beschouwde men vetten als dikmakers. Onlogisch is dat natuurlijk niet, want hun naam hebben ze niet bepaald mee. Tegenwoordig bindt men vooral de strijd aan met koolhydraten. Mits de hoeveelheid koolhydraten wordt teruggedrongen, kunnen grote hoeveelheden vetten zelfs door de beugel. Het ketodieet vormt hier misschien wel het beste voorbeeld van. Het ketodieet is een effectief dieet, maar koolhydraatarm eten is niet altijd even eenvoudig.

Wat is het ketodieet?

Het ketodieet is een koolhydraatarm dieet, waarbij voldoende eiwitten en veel gezonde vetten centraal staat. Het vereist met andere woorden dat er voldoende eieren, vis, zuivelproducten, vlees, boter en noten op het menu staan. Over het algemeen bestaat de ideale combinatie uit 60% (gezonde) vetten, 30% eiwitten en 10% koolhydraten. Volgens sommige dieetgoeroes mag zelfs tot wel 80% van de totale calorie-inname uit vetten bestaan. Dat is een groot verschil ten opzichte van bijvoorbeeld low-carbmaaltijden (50% vet, 40% eiwitten en 10% koolhydraten) en paleomaaltijden (40% vet, 40% eiwitten en 20% koolhydraten). Ter vergelijking: een Big Mac bestaat uit 27% vet, 27% eiwitten en 43% koolhydraten.

Met deze gewenste verhoudingen moet er rekening worden gehouden bij het samenstellen van keto dieet recepten. Mogelijkheden zijn er in ieder geval wel, gaande van een protopizza met spinazie, tomaat en pijnboompitten tot courgetti met spinazie en pesto of avocado.

Werking van het ketodieet

Dat er zoveel vet wordt geconsumeerd en het toch mogelijk is om af te vallen, komt door het proces ketogenese. Bij het ketodieet ontbreekt het het lichaam namelijk aan glucose. Daardoor zal het lichaam de hoeveelheid ketonen verhogen door vetzuren af te breken. Ketonen zijn verbindingen die de lever aanmaakt als het bloedsuikergehalte laag is. Ketonen maak je altijd aan, maar door de hoeveelheid glucose terug te dringen, maak je er meer van aan. Uiteindelijk zal je meer vet verbranden en afvallen.

Een goede ondersteuning is belangrijk

Het ketodieet klinkt aanlokkelijk, omdat je net veel vet mag consumeren. Toch is het niet zo dat je zomaar stapels met bacon mag eten, want dat is niet gezond. Veel voedingswaren als maïs en aardappelen kan je door het hoge koolhydraatgehalte niet langer eten. Er bestaan wel websites met kant-en-klare kookideeën die je helpen om recepten samen te stellen. Ook de hulp van een diëtist is aan te raden. Een diëtist helpt nutritionele tekorten te voorkomen.
Hoe dan ook zijn er verschillende onderzoeken die de effectiviteit van het ketodieet hebben aangetoond. Weet verder dat er wel wat aandachtspunten aan dit dieet verbonden zijn. Het kan bijvoorbeeld bijwerkingen als duizeligheid, zwakte, misselijkheid en hoofdpijn veroorzaken. Voor sommige mensen zal dit dieet daarom minder geschikt zijn. Een diëtist kan je hierover informeren.

Ook lekker: Avocado dip met verse peterselie, super lekker én gezond met yoghurt en limoen.

Ketodieet

Ook lekker: Rucola pesto maken met walnoten, parmezaanse kaas en knoflook.

Geschreven op: 2 augustus 2022

Lees verder

Door Geschreven op: 3 augustus 2022Laatste update: 25 juni 2023

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

De bakplaat Instagram januari actie
DSV De warmte van de winter

Recente recepten en artikelen