Verse kruiden bewaren: zo doe je dat

Verse kruiden

Verse kruiden brengen smaak aan je eten, maar vaak blijven er restjes over. Hoe zorg je ervoor dat je deze smaakmakers zo lang mogelijk vers houdt? Slimme tips voor het bewaren van overgebleven kruiden.

// Houd ze fris met vochtig keukenpapier

Als je een bundel verse kruiden zonder wortels en aarde hebt, kun je ze tot wel een week bewaren. Wikkel ze in vochtig keukenpapier en bewaar ze in de groentelade van de koelkast.

Inspiratie: kookboeken vol recepten met wijze culinaire lessen.

// Kruiden in potten met aarde

Heb je kruiden in een pot? Geef ze dan een plekje in de tuin of in een bloempot. Zorg ervoor dat de plant voldoende water krijgt en wat licht, maar vermijd direct zonlicht en plaats de plant niet te dicht bij het fornuis om de warmte te voorkomen. Op deze manier kun je langdurig van je verse kruiden genieten.

Dit wil je misschien ook weten: kervel en zijn comeback.

// Invriezen voor later

Je kunt verse kruiden ook invriezen. Vul een ijsblokjesvorm met kruiden en voeg water toe voordat je ze in de vriezer plaatst. Als je liever wilt bakken met je kruiden, gebruik dan olijfolie in plaats van water. Wanneer je wat kruiden nodig hebt, neem je gewoon een ijsblokje en voeg je het toe aan je gerecht.

Dit maak je met overgebleven basilicum: groene pesto met vijf ingrediënten ben je zo klaar.

Bewaren van verse kruiden

Doen: taco kruidenmix zelf maken.

// Leftover tips

Meer inspiratie nodig? Probeer een groene pesto, maak een kruidenolie of verwerk de verse kruiden in boter tot een kruidenboter.

Een kruidenolie maak je zo: zero waste koken, tips en tricks voor een extra smaakdimensie in je gerechten.

Lees verder

Door Geschreven op: 17 juni 2018Laatste update: 1 november 2023

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

De bakplaat Instagram februari
DSV De warmte van de winter

Recente recepten en artikelen