Hoe zet je de perfecte espresso?

Espresso zetten

Zó zet je de perfecte espresso.

Wil je in één slok genieten van een rijke koffiesmaak en een goede dosis cafeïne, dan is een espresso de perfecte keuze. Daarnaast vormt het de basis voor veel andere koffiesoorten, zoals cappuccino en latte macchiato. Er zijn verschillende factoren die ervoor zorgen dat jij het perfecte kopje espresso kunt zetten. Welke factoren dit zijn en hoe jij de optimale, volle espresso-smaak kunt ervaren, dat lees je hier.

De beste koffiebonen voor jouw espresso

Het begint allemaal bij de koffieboon en het zogeheten brandprofiel. Wanneer de koffiebonen zijn geoogst, zijn ze groen van kleur. Door de bonen te branden krijgen ze de kleur, smaak en het aroma waar koffie zo bekend om staat. Er zijn verschillende fases waarin de boon wordt gebrand. Bij de laatste fase wordt de uiteindelijke branding van de boon bepaald. De donkerste branding levert vaak de lekkerste espresso koffiebonen op.

Lekker: Dalgona koffie recept koffie met een fluffy koffielaag.

Light Roast

Koffiebonen met een lichte branding zijn lichtbruin van kleur en geschikt voor het zetten van koffie met een mildere smaak. De bonen worden minder lang geroosterd dan de medium en dark roast koffiebonen. De light roast koffiebonen zijn wat minder bitter en perfect voor het zetten van een gewone koffie.

Medium Roast

De koffiebonen die iets donkerder worden gebrand dan de light roast bonen, behoren tot de categorie medium roast. Een koffie van deze bonen smaakt nog steeds relatief zacht en mild, maar heeft ook een vollere en ietwat bittere smaak. Door het branden komen de aroma’s in de koffiebonen vrij. Medium roast koffiebonen hebben dus wat meer smaken en aroma´s dan de lichtere variant.

Dark Roast

Espresso wordt vaak gezet van bonen die langer zijn gebrand. De koffiebonen zijn donkerbruin van kleur en hebben een stevige, bittere en volle smaak. Het zijn dan ook die smaken en aroma’s die de dark roast koffiebonen tot perfecte espressobonen maakt.

Espresso zetten thuis

De juiste maalgraad voor jouw espresso

Voordat er van de koffiebonen espresso kan worden gezet, moeten deze eerst gemaald worden. Dit kan je handmatig doen, bijvoorbeeld met een authentieke koffiemolen, of met een elektrische of geautomatiseerde variant. Ook is er in de winkel losse koffie verkrijgbaar met een espressomaling. Maar wat houdt dit precies in?

Fijne maling

Hoe fijner de koffiebonen worden gemalen, des te langer het duurt voordat het water door de koffiebonen loopt. Bovendien zorgen de fijnere koffiekorrels voor een groter oppervlak, waardoor het water optimaal de aroma´s van de bonen op kan nemen. Een espresso wordt dus altijd gezet van fijngemalen koffiebonen. Wel is het belangrijk de doorlooptijd in de gaten te houden. Een te lange doorlooptijd zorgt namelijk voor een wat bittere espresso-smaak.

Snelfiltermaling & grove maling

Koffiebonen met een wat grovere maling hebben een snellere doorlooptijd. Het water heeft minder tijd nodig om door de grover gemalen bonen te lopen. Zo is de snelfiltermaling perfect voor filterkoffie, omdat het water hier snel doorheen loopt, maar nog wel voldoende smaak van de gemalen bonen opneemt. Koffie met een grove maling is ideaal voor bijvoorbeeld cafetières.

Maak eens ’n vegan tiramisu recept met sterke espresso en Amaretto.

Bij het zetten van de gewenste koffie is het belangrijk om op zoek te gaan naar de balans tussen de doorlooptijd én de maalgraad. Is de espresso te bitter? Dan kan een snellere extractie een wat mildere smaak koffie opleveren. Wil je juist dat je koffie wat sterker smaakt? Dan kunnen fijner gemalen koffiebonen uitkomst bieden. Er is echter nog een belangrijk onderdeel dat van invloed is op de smaak van jouw espresso: de zetmethode.

Espressobonen voor thuis

Met welke apparaten kun je espresso zetten?

Niet alle koffiemachines zijn geschikt voor het creëren van een goede espresso. Een standaard koffiezetapparaat mag dan een flinke kan zwarte koffie kunnen zetten, voor een lekkere espresso hoef je dit apparaat niet te gebruiken. Hoewel er ook speciale espressocups en -pads bestaan, hebben we hieronder een paar zetmethodes uitgelicht die gebruikmaken van verse koffiebonen of losse koffie.

Volautomatische koffiemachines

Met volautomatische koffiemachines kun jij met slechts één druk op de knop genieten van een espresso van versgemalen koffiebonen. Het hele proces vindt automatisch plaats; van het malen van je favoriete espressobonen, tot het zetten van de koffie.

Halfautomatische koffiemachines / pistonmachines

Bij halfautomatische koffiemachines vindt slechts een deel van het proces automatisch plaats; het malen van de koffiebonen heb je zelf in hand. Zo kun je zelf de sterkte van je espresso bepalen. De gemalen bonen vang je op in een filterdrager, die je vervolgens in de pistonmachine klikt. Met hoge druk wordt er water door de koffie geperst, waarna jij kunt genieten van een kopje verse espresso.

Espressopotje

Het typisch Italiaanse mokkapotje wordt ook wel moka of espressopotje genoemd en doet zijn naam dan ook eer aan. Het warme water onderin het potje wordt onder druk door de gemalen koffie geperst, waarna het kannetje zich vult met verse koffie. Tegenwoordig heb je verschillende soorten en maten espressopotjes, die een compact alternatief zijn voor de grotere koffiemachines.

Een perfecte espresso is niet zomaar gezet. Naast het kiezen van de juiste koffiebonen, spelen ook de branding én maalgraad van de bonen een rol in de smaak van deze klassieke koffie. Met de juiste zetmethode, een goede doorlooptijd en voldoende waterdruk kun jij een espresso zetten waar Italianen trots op zouden zijn.

Ook lekker: Pumpkin spice latte koffie met pompoenkruiden, ’n fancy koffie.

Geschreven op: 24 mei 2022

Lees verder

Door Geschreven op: 24 mei 2022Laatste update: 29 juli 2023

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

De bakplaat Instagram januari actie
DSV De warmte van de winter

Recente recepten en artikelen