IJskoffie – zo maak je de lekkerste

Omdat ’t té warm is voor ’n hete koffie, drinken we om af te koelen een steenkoude cold coffee ofwel ijskoffie, hier een aantal favoriete ijskoffie recepten.

Easy! Dit zijn ze:

IJskoffie maken

# IJskoffie maken met melk

IJskoffie maken met melk, eigenlijk niet meer dan ’n gewone koffie, maar dan met ijsklontjes. Je eigen ijskoffie maken met smaken die je lekker vindt.. Hier komt ie:

Neem 1 dubbele espresso met 2 tl suiker en laat zo’n 30 minuten afkoelen in de koelkast. Schenk de koude koffie in een groot glas en voeg 8 ijsklontjes of crushed ijs toe tot de rand van ’t glas. Schenk een flinke scheut (vegan) melk erbij en drink je ijskoffie met melk direct lekker op.

Wist je dat je een Frappuccino zo eentje van Starbucks makkelijk zelf maakt?

# Zoete ijskoffie maken

Neem 2 dubbele espresso’s in één glas en zorg dat de koffie is afgekoeld. Schep hier een flinke bol roomijs bij en mix met een blender tot een glad koffiemengsel. Proef je ijskoffie en voeg eventueel nog een beetje suiker toe. Mix en drink je simpele zoete ijskoffie gelijk op.

Maak je ijskoffie af met een dot slagroom, een topping van chocolade, ’n koffiesiroop in een smaakje, caramel swirl of een handje hagelslag..

# Iced Americano

Iced Americano is een variant voor de liefhebbers van sterke en bittere koffie, maar dan ijskoud. De makkelijkste variant om ijskoffie te maken. Neem een espresso laat afkoelen en schenk er 1 espresso kopje koud water bij. Neem een groot glas en schenk daar de espresso met het water in. Doe de ijsklontjes erbij, roer door en je iced americano is klaar, absoluut geen ijskoffie voor ’n zoetekauw.

Dalgona koffie dé ijskoffie met een fluffy en creamy koffielaag, ken je ‘m?

# Dalgona koffie

Dalgona, ‘n koude koffie met een fluffy koffielaag. Romig, zacht en ‘n tikje zoet. Mix 1 zakje Nescafé espresso oploskoffie, 1 el suiker en 1 el kokend water tot ‘n fluffy mengsel wat je op z’n kop kan houden. Voor ‘n dikke laag gebruik je ‘t dubbele. Vul een glas met koude (vegan)melk en schep ‘t fluffy mengsel erop. Roer en drink.

Naar ’t dalgona koffie recept.

# Iced latte

Iced latte ’n variant die je zó zoet kan maken als je wilt. Neem een koude sterke kop koffie of espresso in een groot glas met een handvol ijsklontjes. Schenk hier koude volle melk bij met suiker naar smaak en ’n scheutje koffiesiroop zoals hazelnoot, karamel of kaneel naar keuze.

Lekker: Amandelrepen van geschaafde amandelen met citroen en hagels, ’n crunch van amandelen. Eet lekker ’n stuk bij je ijskoffie en ’n bol ijs.

# Frappuccino

Neem een sterke koffie en voeg melk en suiker naar smaak toe en schenk in een blender samen met een hand ijsblokjes. Mix en schenk de Frappuccino in een glas en maak af met slagroom en siroop. Zó maak je ’n frappuccino Starbucks original.

Zomerse IJskoffie met Monin caramel siroop en verse room.

# Affogato

Ook een idee, maak eens een affogato, het klassieke nagerecht dat iedereen kent, bestaat uit een bolletje (of twee) vanille-ijs overgoten met een scheut espresso. Het is eenvoudig te bereiden en favoriet bij velen.

Affogato recept

# Cold brew koffie

Cold brew koffie, ’t recept is simpel. Laat een fles met 900 ml koud water een dag lang staan met 100 gram grof gemalen koffiebonen of neem filterkoffie. En ’t resultaat? Lekkere koude koffie. Na ’t filteren dan. Voeg eventueel ijs blokjes en suikersiroop toe. Door de cold brew methode is de cold coffee ofwel ijskoffie minder bitter en zuur.

# Frappé koffie

Vul een glas met 2 tl oploskoffie voor frappé koffie. Doe er 1 á 2 tl suiker bij naar smaak en een klein beetje ijskoud water zodat ’t net niet onder staat. Mix met een (frappé)mixer tot een schuimige massa. Als je het glas kan omkeren zonder dat alles eruit loopt dan is ’t perfect. Doe 4 ijsklontjes in het glas en vul aan met ijskoud water zodat de ijsklontjes net onder staan. Eventueel kan dat ook met een scheut melk. Meng en vul het glas bij met extra koud water. Drink je frappé koffie direct op.

Lekker: Tiramisu cheesecake ’n tiramisu en cheesecake in één met amaretto, cacao en koffie.

Lees verder

Door Geschreven op: 21 juni 2020Laatste update: 29 februari 2024

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

De bakplaat Instagram februari
DSV De warmte van de winter

Recente recepten en artikelen