IJskoffie – zo maak je de lekkerste

Omdat het te warm is voor een hete koffie, drinken we om af te koelen een steenkoude cold coffee, ook bekend als ijskoffie. Hier zijn een aantal favoriete ijskoffie recepten.

Easy! Hier zijn ze:

IJskoffie maken

# IJskoffie maken

De basis is goede koffie.
Voor een heerlijke ijskoffie is het belangrijk om goede ingrediënten te gebruiken. De basis begint natuurlijk met koffie, dus is het van belang om kwaliteitskoffie en een goed koffiezetapparaat te gebruiken voor het bereiden van een heerlijke kop koffie. Koffie gemaakt met versgemalen koffiebonen is hiervoor een goede optie.

Het nadeel hiervan is vaak de prijs van koffiebonen, echter kun je vaak wel een koffiebonen aanbieding vinden waardoor het kopen van koffie een stuk voordeliger wordt. Heb je een koffiecupmachine, zoals veel mensen tegenwoordig, kies dan voor koffiecups met een intense smaak.

# IJskoffie met melk

IJskoffie maken met melk is eigenlijk niet meer dan een gewone koffie, maar dan met ijsklontjes. Je eigen ijskoffie maken met smaken die je lekker vindt… Hier komt ie:

Neem 1 dubbele espresso met 2 tl suiker en laat zo’n 30 minuten afkoelen in de koelkast. Schenk de koude koffie in een groot glas en voeg 8 ijsklontjes of crushed ijs toe tot aan de rand van het glas. Schenk een flinke scheut (plantaardige) melk erbij en drink je ijskoffie met melk direct lekker op.

Wist je dat je een Frappuccino, zo eentje van Starbucks, makkelijk zelf kunt maken?

# Zoete ijskoffie maken

Neem 2 dubbele espresso’s in één glas en zorg dat de koffie is afgekoeld. Schep hier een flinke bol roomijs bij en mix met een blender tot een glad koffiemengsel. Proef je ijskoffie en voeg eventueel nog een beetje suiker toe. Mix en drink je simpele zoete ijskoffie gelijk op.

Maak je ijskoffie af met een dot slagroom, een topping van chocolade, een koffiesiroop in een smaakje, caramel swirl of een handje hagelslag…

# Iced Americano

Iced Americano is een variant voor de liefhebbers van sterke en bittere koffie, maar dan ijskoud. De makkelijkste variant om ijskoffie te maken. Neem een espresso, laat deze afkoelen en schenk er 1 espresso kopje koud water bij. Neem een groot glas en schenk daar de espresso met het water in. Doe de ijsklontjes erbij, roer door en je iced americano is klaar, absoluut geen ijskoffie voor een zoetekauw.

Ken je Dalgona koffie, dé ijskoffie met een fluffy en creamy koffielaag?

Dalgona koffie dé ijskoffie met een fluffy en creamy koffielaag, ken je ‘m?

# Dalgona koffie

Dalgona is een koude koffie met een fluffy koffielaag. Romig, zacht en een tikje zoet. Mix 1 zakje Nescafé espresso oploskoffie, 1 el suiker en 1 el kokend water tot een fluffy mengsel wat je op zijn kop kan houden. Voor een dikke laag gebruik je het dubbele. Vul een glas met koude (plantaardige) melk en schep het fluffy mengsel erop. Roer en drink.

Naar ’t dalgona koffie recept.

# Iced latte

Iced latte is een variant die je zo zoet kunt maken als je wilt. Neem een koude sterke kop koffie of espresso in een groot glas met een handvol ijsklontjes. Schenk hier koude volle melk bij met suiker naar smaak en een scheutje koffiesiroop zoals hazelnoot, karamel of kaneel naar keuze. Eventueel kun je de iced latte afmaken met een heerlijke toef slagroom.

Dit heb je nodig:
• 1 kop sterke koffie of 1 espresso (afgekoeld)
• 1 beker volle melk
• Handvol ijsblokjes
• Koffiesiroop (zoals vanille, karamel of hazelnoot)
• Slagroom (optioneel)

Lekker: amandelrepen van geschaafde amandelen met citroen en hagels, een crunch van amandelen. Eet lekker een stuk bij je ijskoffie en een bol ijs.

# Frappuccino

Neem een sterke koffie en voeg melk en suiker naar smaak toe en schenk in een blender samen met een hand ijsblokjes. Mix en schenk de Frappuccino in een glas en maak af met slagroom en siroop. Zo maak je een frappuccino Starbucks original.

Zomerse ijskoffie met Monin caramel siroop en verse room.

# Romige ijskoffie met kokos

Giet 1 kopje afgekoelde (sterke) koffie of espresso in een glas gevuld met ijs. Meng een half kopje kokosmelk en 1 el vanillesiroop (Monin) erdoor
tot alles goed gemengd is. Maak eventueel af met een toef slagroom en garneer het met wat geraspte kokos en een snuf kaneel.

Dit heb je nodig:
• 1 kopje vers gezette espresso (of sterke koffie)
• ½ kopje kokosmelk
• 1 el vanille siroop (Monin)
• 1 bolletje vanille ijs
• Toef slagroom (optioneel)
• Geraspte kokos (optioneel)
• Snuf kaneel

# Romige vanille ijskoffie

Giet 1 kopje afgekoelde espresso in een groot glas gevuld met 1 bol vanille ijs en de vanillesiroop. Voeg vervolgens een 1/2 kopje melk toe en maak af met een lekkere toef slagroom. Voor de garnering kun je karamel siroop over de slagroom druppelen.

Dit heb je nodig:
• 1 kopje vers gezette espresso (afgekoeld)
• ½ kopje melk (naar keuze)
• 2 tl vanille siroop (Monin)
• 1 bolletje vanille ijs
• Toef slagroom (optioneel)
• 1 tl karamel siroop (voor de garnering)

# Affogato

Ook een idee, maak eens een affogato, het klassieke nagerecht dat iedereen kent, bestaat uit een bolletje (of twee) vanille-ijs overgoten met een scheut espresso. Het is eenvoudig te bereiden en favoriet bij velen.

Affogato recept

# Cold brew koffie

Cold brew koffie, het recept is simpel. Laat een fles met 900 ml koud water een dag lang staan met 100 gram grof gemalen koffiebonen of neem filterkoffie. En het resultaat? Lekkere koude koffie. Na het filteren dan. Voeg eventueel ijsblokjes en suikersiroop toe. Door de cold brew methode is de cold coffee ofwel ijskoffie minder bitter en zuur.

# Frappé koffie

Vul een glas met 2 tl oploskoffie voor frappé koffie. Doe er 1 á 2 tl suiker bij naar smaak en een klein beetje ijskoud water zodat ’t net niet onder staat. Mix met een (frappé)mixer tot een schuimige massa. Als je het glas kan omkeren zonder dat alles eruit loopt dan is het perfect. Doe 4 ijsklontjes in het glas en vul aan met ijskoud water zodat de ijsklontjes net onder staan. Eventueel kan dat ook met een scheut melk. Meng en vul het glas bij met extra koud water. Drink je frappé koffie direct op.

Tip: de simpelste en snelste manier om van koffie een koude drank te maken is door koffie te zetten en deze warm in een glas vol ijsblokjes te gieten.

Lekker: tiramisu cheesecake een tiramisu en cheesecake in één met amaretto, cacao en koffie.

Zoals je hebt kunnen lezen is het maken van een ijskoffie een koud kunstje. Je hebt er niet veel ingrediënten voor nodig en kunt in een handomdraai op een warme zomerdag genieten van je eigengemaakte ijskoffie.

Lees verder

Door Geschreven op: 21 juni 2020Laatste update: 13 maart 2024

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

De bakplaat Instagram februari
De smaak van Italie voorjaar 2024

Recente recepten en artikelen