Suikervrij en koolhydraatarm

Suikervrij en koolhydraatarm eten en je hebt even geen idee? Probeer dan eens deze lekkere en gezonde recepten.

Suikervrije energieballetjes

Eten zonder koolhydraten ofwel koolhydraatarm lijkt niet altijd even makkelijk maar dat valt echt mee. Alles wat hiervoor nodig is koop je in de supermarkt. Koolhydraatarm eten kan heel goed voor je zijn, en niet alleen als je diabeet bent. Je moet alleen even weten hoe het werkt en waar je op moet letten.

# Koolhydraatarme recepten

Wil je eens wat koolhydraatarme recepten maken en dus eten zonder koolhydraten, wat moet je weten? Hier een aantal tips, snelle én echt gezonde recepten.

Koolhydraten is de verzamelnaam voor suikers, zetmeel en vezels, ’t geeft je lichaam energie. Suikers en zetmeel zijn niet goed voor je als je diabetes hebt (enkelvoudige suikers). Hoe meer vezels in de koolhydraatvorm (meervoudige suikers), hoe minder invloed dit heeft op je lijf. Eten zonder koolhydraten dat kan namelijk niet. Hoe en wat kan je ’t beste eten wanneer je suikervrij en koolhydraatarm wilt eten?

Begin bij ’t ontbijt:

Laat brood en ontbijtgranen staan ze bestaan uit veel koolhydraten. Ontbijten zonder koolhydraten kan ook écht lekker zijn.

Zo maak je ’n Ontbijtkoek zonder suiker.

  • Neem twee eieren, bak in roomboter en voeg twee handen spinazie toe. Ofwel maak scrambled eggs met spinazie. De energie komt uit de eieren.

Zo maak je scrambled eggs ’n fluffy ei.

  • Neem havermout, ’t is hardstikke gezond! ’n Havermout chocolade pap. Breng 50 gr havermout en 300 ml havermelk aan de kook tot pap in zo’n 10 minuten. Hak noten naar smaak en rooster kort. Meng de pap met 2 el cacao. Schep in kommen en maak af met topping van geroosterde noten.

Maak een avond van te voren ‘over­night oats’ in een afsluitbare pot voor een snel ontbijt to go.

Zo maak je ’n havermout ontbijt met geroosterde havervlokken.

  • Neem magere kwark met vers fruit. De eiwitten in kwark breken langzaam af waardoor ze je extra lang energie geven. Pas wel op met banaan. Eet ’n groene! Deze bevatten veel meer vezels.

Chocolade havermout pap

Eet voldoende eiwitten, deze zitten in vlees, peulvruchten, eieren en zuivel. ’t Geeft je ’n vol gevoel omdat eiwitten heel langzaam worden afgebroken in je lichaam. Eiwitten zijn belangrijker dan vetten en koolhydraten. Je lichaam heeft veel behoefte aan eiwitten. Zo veel dat je trek blijft houden zolang je er onvoldoende van binnen hebt gekregen.

Eet vers eten. Groenten, fruit, bonen, noten en een beetje zuivel, eieren, vis en vlees. Dat is het. Alle andere producten met uitzondering van de kruiden in potjes zijn onnodig.

  • Maak ’n groentepuree van verse groente. Knolselderij of pastinaak ’t zijn perfecte aardappelvervangers.

Zo maak je ’n pastinaakpuree met pastinaakchips. De lekkerste groentepuree, zó klaar. Romig en zacht dé perfecte basis van je stamppot.

Zo maak je ’n knolselderijpuree met knoflook. De lekkerste puree van groenten, zó klaar. Romig en zacht.

Zo maak je ’n bloemkoolpuree met roomkaas en zeezout. De lekkerste puree van verse bloemkool, zó klaar. Heerlijk en zó smeuïg.

Kies voor recepten met veel vezels, eiwitten en omega 3-vetten, ’t helpt je langer vol te zitten en zijn nou eenmaal goed voor je.

  • Denk aan een pasta gemaakt van courgette een saus van avocado en gerookte zalm.
  • Een stukje kip uit de oven met limoen en je favoriete groene groenten.
  • Vul een courgette met (vega) gehakt groenten en bonen.

Koolhydraatarm kookboek

Kook uit ’t koolhydraatarm kookboek: Suiker omkeren methode kookboek, kookboeken die bedoeld zijn voor als je gezonder en koolhydraatarm wilt eten, wilt afvallen en je bloedsuiker onder controle wilt krijgen. Geschreven door Ben Kuiper, farmaceut en Marloes Schuurman, medisch specialiste en beide ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 2.

De recepten uit ’t koolhydraatarm kookboek zijn écht lekker. Zonder suiker en koolhydraten kook je net iets anders. Met deze boeken in huis kan ’t niet mis gaan.

Suikervrije snack: Kokosballetjes zonder suiker met macadamia noten. Lekker joh!

Geschreven op: 31 maart 2020

Door Geschreven op: 31 maart 2020Laatste update: 3 februari 2024

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

De bakplaat Instagram februari
De smaak van Italie voorjaar 2024

Recente recepten en artikelen