Kastanjes poffen doe je zo!
Herfst, het is kastanjetijd, de bomen raken leeg en het bos ligt er vol mee. Dus de herfsttip, ga kastanjes poffen! Makkelijk om te doen en het is een geweldige snack.
De geur van vers geroosterde kastanjes dan weet je, het is herfst. Zelf kastanjes vers roosteren is het lekkerst. Weet wel even of je de juiste te pakken hebt, de tamme kastanjes kan je poffen, zo eenvoudig en echt heel erg lekker.
Tamme of wilde kastanje, zo zie je dat:
De tamme kastanje zit ingepakt in een harig omhulsel in tegenstelling tot de harde stekels van de wilde kastanje, de schil is dunner en minder mooi rond maar heeft wel een puntje. Genoeg kenmerken om de tamme kastanje te herkennen.
Aan de smaak zal je het zeker merken, de tamme kastanje is zoet, de wilde zeker niet.
Tip: pel deze gezonde snack als ze nog warm zijn, het binnenste vliesje gaat er dan makkelijker vanaf, eet direct op. Loeiheet zijn ze wel uit de oven dus pas op.
Ingrediënten
- 20 tamme kastanjes
- zeezout grof
- roomboter
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Begin met het verwijderen van de kastanjes uit hun harige omhulsel.
- Maak met een scherp mes een kruisvormige inkeping in de bovenkant van elke kastanje.
- Leg de voorbereide kastanjes op een bakplaat.
- Breng op elke kastanje een kleine hoeveelheid roomboter aan en bestrooi ze met een snufje grof zeezout.
- Plaats de bakplaat in de voorverwarmde oven en pof de kastanjes gedurende 20 minuten, of totdat ze gaar zijn. Je zult zien dat de tamme kastanjes openbarsten wanneer ze gaar zijn.
De tamme kastanje is gezond en een stuk minder vet dan andere noten. Wel zitten er koolhydraten in, vezels en eiwitten. Vitamines B en E, kalium, foliumzuur en zink. Meer poffen in de oven? Zoete aardappel voor het ontbijt.
Maak daarbij een: pumpkin spice latte een koffie met pompoenkruiden en een fluffy roomlaag. Een heerlijke koffie voor in de herfst.
Lees verder
Recente recepten en artikelen
Hallo, ik heb droge tamme kastanjes zijn die nog te gebruiken?
Als ze goed gedroogd zijn zou je ze lang kunnen bewaren, ik weet alleen niet of ze dan nog net zo lekker zijn als de kastanjes die je direct poft Piet. Bij ons zijn ze altijd in één weekend op. Laat je ’t even weten?
Bij ons in de buurt komen binnenkort de kastanjes van de bomen. Tamme. Veel.
Wij willen voor ons wijkfeest in september kastanjes gaan poffen, aan de straat. En uitgeven natuurlijk.
Vanuit onze gedeeltelijk Spaanse achtergrond lijkt ons daarom leuk om daar iets bijzonders van te maken. Heb je nog tips?
NB ik wil vooraf gaan experimenteren met een buiten-keukenBBQ om te zien hoe ik het beste resultaat kan krijgen.
Leuk en wat gezellig Leo.
Kleine bakjes met tapas kastanje met balsamico. Vaak doe je dat met champignons maar kastanje zou ook kunnen proberen.
Of neem ’n smeltkaas zoals manchego. Past perfect bij de smaak van kastanje. En eventueel poffen met tomatenboter. Ik ben benieuwd!
Kan je gepofte kastanjes ook bewaren en achteraf gebruiken bv aperitief?
Zo ie zo wel direct pellen na het poffen Els, zodra ze zijn afgekoeld gaat dat bijna niet meer. Je kunt ze bewaren maar om zo te eten zijn ze net uit de oven wel het lekkerst.
Misschien een idee om er een hartige snack van te maken. Rol de gepelde kastanje in een plakje bacon, prikkertje en bak ze even tot de bacon krokant is. Ben je vegetarisch of vegan dan is het echt een aanrader om dit met de vega(n) variant te doen.
Hoi!
Voor de pesto, moet ik de kastanjes dan ook eerst poffen? Of kan ik ze zo gebruiken?
Ja! Ná dat je ze gepoft hebt kan je ze toevoegen Hester.
Hey, moet je de kastanjes weken in water, om alle beestjes eruit te halen?
Hi Marvin als je ’t omhulsel eraf haalt kan je ze omspoelen maar ikzelf doe ze gelijk in de oven. (Na het maken van een kruisje bovenin).
Hoi Miranda, als ze “ontploffen” in mijn oven, dan heb ik vast het kruisje op de verkeerde plek gezet hè 🤔 Ik had het bij dat bovenste, wat donkerdere stukje gedaan. Oh ooh
Je moet de kastanjes bovenop bij het puntje een kruisje geven en goed doordrukken voor je ze poft. Anders gaan ze idd ontploffen Shirley.
Hoi Miranda, vandaag met mijn dochter tamme kastanjes geraapt. Ik wilde het ook eens proberen. Maar de kastanjes zijn niet gepopt. Ze zijn grandioos verbrand. Ik had de oven op 200 graden en 20 minuten erin. Het kruisje had ik op de bolle kant van de kastanje gezet. Dotje roomboter er over plus zout erover gestrooid. Zouden ze te klein zijn? Dat ik de baktijd moet verkorten?
Wat jammer dat dit niet gelukt is Jaukje, ik weet niet goed wat er fout is gegaan. De éne oven is de andere niet maar echt verbrand zou niet mogen.
Zoals ik het lees heb je het wel goed gedaan, hier nog wat tips en ik hoop dat je het nog een keer gaat proberen.
– Wees er zeker van dat je tamme kastanjes hebt geraapt.
– Even een dubbelcheck of ze goed zijn: Leg de kastanjes in een kom water. Liggen ze op de bodem dan kan je ze gaan poffen, drijven ze dan zijn ze uitgedroogd.
– Snij het kruis goed door de schil.
– Poffen kan beginnen, ze zijn klaar als de schil open is en de vrucht ofwel noot zacht is. Check tussendoor.
Ik hoop zó dat het lukt, succes er liggen er nog genoeg!
Reactie Jaukje:
Wat een goede tip om ze in het water te checken. Ze drijven allemaal🙈. Ik ben bang dat dit kastanjeboompje niet geschikt is. Hij staat aan de waterkant en wij wonen in het noorden, wat ik gelezen heb op internet is dat de tamme kastanje het in het noorden niet zo goed doet. Dan ga ik ze eens kopen, want ik ben toch wel erg benieuwd naar de smaak. Bedankt voor uw reactie, goed weekend!
Groeten Jaukje
Aardige beschrijving, maar ‘wat is de bovenkant’? De een denkt bij het puntje, anderen vinden de bolle kant ‘boven’. Aan de hand van de foto lijkt het inderdaad bovenop de bolle kant te zijn.
Klopt Rik! Kastanjes kan je zo mooi op de platte kant leggen om ze kruisgewijs in te snijden.
Wat is een gemakkelijke manier om een kruis te maken. Mijn handen doen pijn. Janet
Neem een goed stevig mes Janet, geen aardappelschilmesje. Eventueel met de onderste punt van een hakmes mocht je deze hebben. Blijft wel een zwaar klusje.
Hoi, ik vroeg me af kan je de kastanjes na het poffen en pellen en als ze afgekoeld zijn ook kan vacumeren? En dan dat ik er een paar dagen later een gerecht mee ga maken.
Vacumeren is een goed idee Sophie, ik zou ze in de vriezer leggen en de ochtend voor het maken van een recept eruit halen.
Hoi, hoe lang kun je de kastanje pesto bewaren?
Ik zou niet langer doen dan 3 dagen. Zet de pesto weg in de koelkast met een laagje olie erop. Je kunt de pesto ook invriezen Rianne. Doe de pesto in een ijsblokjesvorm en neem een portie pesto wanneer je het nodig hebt.