Knapperige radijs – Dit is wat je wilt weten
De knapperige radijs, de ster van de week, dit is wat je moet weten: Boordevol vitaminen en arm aan calorieën en kan niet ontbreken in een knapperig lenteslaatje. Hoe eet jij deze seizoensgroente het liefst?
De radijs gezond, tuurlijk joh! Dat weten we maar hier een aantal weetjes wat je misschien nog niet wist over de radijs. De radijs is flink knapperig en pittig van smaak, ’t is een kruidachtig gewas met kleine rode knolletjes waarvan je de blaadjes kan eten.
In één radijs van zo’n 8 gram zitten, jawel maar liefst 2 calorieën, ze zijn rijk aan vitamines en dan vooral de vitamine B, vitamine C en vitamine K en aan mineralen ontbreekt het ook niet. Je kan radijsjes 1 week bewaren in de koelkast, 3 dagen buiten de koelkast en vries ze liever niet in, dit is geen succes.
Meer: Etenswaren die je kan invriezen waarvan je het niet wist.
Vezels
Vezels! Radijsjes bevatten per 100 gram 2 gram vezels, dit klinkt weinig maar aangezien het voedingscentrum zo’n 30 tot 40 gram vezels per dag aanbeveelt is deze radijs snack een perfecte aanvulling en blijf je vol energie ziten.
Inspiratie: Last van een middagdip zo voorkom je ‘m.
Flavonoïden
Flavonoïden, de kleur van de radijs verklapt het al. Flavonoïden zouden een positief effect op de gezondheid hebben, enkel is hier nog altijd niet voldoende bewijs voor. Maak eens een sap van radijs: Blender 2 radijzen met het sap van 1 sinaasappel, 6 aardbeien en 250 ml water.
Lekker: Toast met radijs en avocado met zwarte sesam en basilicum, zó gemaakt en lekker joh!
Radijsjes eten
Radijsjes eten ’t is zo simpel, als snack met wat hummus, ’n vega borrelhap. Op een sandwich of voeg radijzen toe in een salade. Maak radijzen in als zoetzuur garnituur of eet ze met een laagje tempura ofwel bierbeslag. Geniet van de blaadjes en meng mee als sla of maak er een lekkere pesto van.
Toast je boterhammen, besmeer met zuivelspread en beleg met flinterdunne plakjes radijs en maak af met bieslook en vers gemalen peper en eventueel voor ’n extra smaak van iets wat zoete anijs neem je ’n snuf kummel.
Lekker: Salade van gekleurde radijs en nieuwe aardappeltjes met raapsteel en spinazie.
Radijsje inmaken: Neem 50 ml (rijst)azijn en meng met 1 el (riet)suiker en ’n snuf grof zeezout tot de suiker en zout zijn opgelost. Haal hier zo’n 250 gram dungesneden radijs doorheen en na 10 min zijn je snelle zoetzure radijsjes klaar.
’n Frisse sla van radijsjes, heerlijk!
Easy: Tzatziki van radijs ’n yoghurt dip recept. Fris als topping op je pofaardappel of als dip met pitabrood, je maakt ’t makkelijk zelf.
Lezen: Meer peulvruchten eten 7 tips die je helpen om meer peulvruchten te eten. Peulvruchten zijn gezond, voedzaam, veelzijdig en duurzaam en je koopt ze voor ’n lage prijs.
Ook lekker: Bloedsinaasappel smoothie met mango en banaan uit de vriezer.
Geschreven op: 19 april 2021
Lees verder
Gemaakt van onder andere muesli, havervlokken, zaden, granen, en noten. Met yoghurt, limoen of cacao!
Deze twee lijken op elkaar, maar er is toch een duidelijk verschil!
Er kan meer de vriezer in dan je denkt. 5 x etenswaren invriezen waarvan je ’t niet wist.
Meest voorkomende fouten die gemaakt worden bij het maken van een recept.
Recente recepten en artikelen