Knapperige radijs – Dit is wat je wilt weten

De knapperige radijs, de ster van de week, dit is wat je moet weten: Boordevol vitaminen en arm aan calorieën en kan niet ontbreken in een knapperig lenteslaatje. Hoe eet jij deze seizoensgroente het liefst?

Knapperige Radijs

De radijs gezond, tuurlijk joh! Dat weten we maar hier een aantal weetjes wat je misschien nog niet wist over de radijs. De radijs is flink knapperig en pittig van smaak, ’t is een kruidachtig gewas met kleine rode knolletjes waarvan je de blaadjes kan eten.

In één radijs van zo’n 8 gram zitten, jawel maar liefst 2 calorieën, ze zijn rijk aan vitamines en dan vooral de vitamine B, vitamine C en vitamine K en aan mineralen ontbreekt het ook niet. Je kan radijsjes 1 week bewaren in de koelkast, 3 dagen buiten de koelkast en vries ze liever niet in, dit is geen succes.

Meer: Etenswaren die je kan invriezen waarvan je het niet wist.

Vezels

Vezels! Radijsjes bevatten per 100 gram 2 gram vezels, dit klinkt weinig maar aangezien het voedingscentrum zo’n 30 tot 40 gram vezels per dag aanbeveelt is deze radijs snack een perfecte aanvulling en blijf je vol energie ziten.

Inspiratie: Last van een middagdip zo voorkom je ‘m.

Flavonoïden

Flavonoïden, de kleur van de radijs verklapt het al. Flavonoïden zouden een positief effect op de gezondheid hebben, enkel is hier nog altijd niet voldoende bewijs voor. Maak eens een sap van radijs: Blender 2 radijzen met het sap van 1 sinaasappel, 6 aardbeien en 250 ml water.

Lekker: Toast met radijs en avocado met zwarte sesam en basilicum, zó gemaakt en lekker joh!

Radijsjes eten

Radijsjes eten ’t is zo simpel, als snack met wat hummus, ’n vega borrelhap. Op een sandwich of voeg radijzen toe in een salade. Maak radijzen in als zoetzuur garnituur of eet ze met een laagje tempura ofwel bierbeslag. Geniet van de blaadjes en meng mee als sla of maak er een lekkere pesto van.

Toast je boterhammen, besmeer met zuivelspread en beleg met flinterdunne plakjes radijs en maak af met bieslook en vers gemalen peper en eventueel voor ’n extra smaak van iets wat zoete anijs neem je ’n snuf kummel.

Lekker: Salade van gekleurde radijs en nieuwe aardappeltjes met raapsteel en spinazie.

Radijsje inmaken: Neem 50 ml (rijst)azijn en meng met 1 el (riet)suiker en ’n snuf grof zeezout tot de suiker en zout zijn opgelost. Haal hier zo’n 250 gram dungesneden radijs doorheen en na 10 min zijn je snelle zoetzure radijsjes klaar.
’n Frisse sla van radijsjes, heerlijk!

Radijsjes eten

Easy: Tzatziki van radijs ’n yoghurt dip recept. Fris als topping op je pofaardappel of als dip met pitabrood, je maakt ’t makkelijk zelf.

Lezen: Meer peulvruchten eten 7 tips die je helpen om meer peulvruchten te eten. Peulvruchten zijn gezond, voedzaam, veelzijdig en duurzaam en je koopt ze voor ’n lage prijs.
Ook lekker: Bloedsinaasappel smoothie met mango en banaan uit de vriezer.

Geschreven op: 19 april 2021

Lees verder

Door Geschreven op: 19 april 2021Laatste update: 25 juni 2023

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

De bakplaat Instagram januari actie
DSV De warmte van de winter

Recente recepten en artikelen