Koken met restjes uit de koelkast

Iedereen heeft het wel eens: een halve paprika, wat gegrilde groenten van gister, of een bakje yoghurt dat z’n houdbaarheidsdatum nadert. Zonde om weg te gooien! Volgens het Voedingscentrum belandt er per persoon gemiddeld zo’n 33,4 kilo eten per jaar in de prullenbak. Dat kan dus anders. Hier zijn een paar ideeën om je koelkast op te ruimen, te koken met restjes én tegelijkertijd goed te eten.

koken met restjes tips

Ruim je koelkast op én eet lekker: maak van restjes iets verrassends.

// 1. Maak van restjes een frittata of omelet

Omelet ken je, maar heb je al eens een frittata gemaakt? Dat is de Italiaanse, iets chiquere versie – deels gebakken, deels gegaard in de oven, met een heerlijk krokant randje.

Gooi er alles in wat je nog hebt liggen: groenten, restjes vleeswaren, kaas, of zelfs wat gekookte pasta. Alles mag, zolang het lekker is.

Zo maak je ‘m:

  • Klop eieren met een scheutje melk of water.
  • Meng er fijngesneden restjes groenten doorheen. Ook ham, kip of restjes pasta erbij doen.
  • Breng op smaak met kruiden, peper, zout en wat kaas.
  • Bak het mengsel kort aan in een ovenvaste pan, schuif ‘m dan 20 á 30 minuten in de oven op 180 graden.

En klaar, een goudbruine frittata met restjes die perfect is als lunch of makkelijke avondmaaltijd.

// 2. Soep of salade van overgebleven gegrilde groenten

Restjes gegrilde groenten zijn goud waard. In de winter maak je er een troostrijke soep van, in de zomer een frisse salade.

Voor een snelle soep:
Voeg wat water of bouillon toe aan de groenten en laat het 15 minuten zachtjes koken. Vergeet niet eventuele velletjes te verwijderen. Pureer met een staafmixer tot een gladde soep, en roer er eventueel een scheutje room of yoghurt door.

Voor een salade:
Meng de gegrilde groenten met wat gekookte pasta, rucola en een dressing naar keuze. Werk af met croutons van oud brood (in de oven met een beetje olie, knoflook en kruiden) of wat geroosterde noten voor extra crunch.

// 3. Inspiratie opdoen met ChatGPT (of gewoon even online)

Geen zin om wéér soep of omelet te maken? Begrijpelijk. Laat dan ChatGPT meedenken over wat je nog in huis hebt. Typ simpelweg in wat er in je koelkast ligt – van dat halve bakje yoghurt tot een verdwaalde paprika – en je krijgt binnen seconden een lijst vol ideeën.

Liever zelf scrollen? Zoek in Google op ‘recepten met yoghurt en paprika’ of ‘koken met restjes recepten’ en je vindt honderden variaties. Internet staat vol met slimme restjesinspiratie, je hoeft ze alleen maar even te vinden.

Koken met restjes groente leftovers
Courgettenstoof met cannellini bonen

Deze courgettestoof is ook zo’n fijn recept met leftovers uit één pan.

// 4. Groente leftovers en meer koken met restjes tips

De mogelijkheden zijn eindeloos. Maak van oud brood wentelteefjes of croutons. Tover overgebleven groenten om tot een kleurrijke quiche. Of gebruik restjes zuivel in een saus, smoothie of dip. Met een beetje fantasie en wat lef gooi je voortaan niet alleen minder weg, je eet ook gevarieerder én creatiever.

Tip: bewaar je restjes overzichtelijk in de koelkast, liefst in doorzichtige bakjes. Zo zie je in één oogopslag wat er nog ligt en wordt het veel makkelijker om te koken met restjes en er iets lekkers mee te maken.

Bron: voedingscentrum.nl

Lees verder

Door Geschreven op: 28 oktober 2025Laatste update: 28 oktober 2025

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

0 procent btw op groente en fruit
Simpele Recepten App
De Smaak van Italie editie september oktober 2025

Recente recepten en artikelen