Koken met restjes uit de koelkast
Heb jij ook regelmatig restjes eten in je koelkast liggen die eigenlijk weggegooid kunnen worden? Dan ben je helaas niet de enige, want volgens het Voedingscentrum gooit de gemiddelde Nederlander jaarlijks ruim 40 kg voedsel weg. Erg zonde! Restjes eten kun je namelijk ook omtoveren tot hele lekkere maaltijden. In dit artikel geven we je daarom alvast drie tips hoe je met restjes een nieuw gerecht kunt maken.
# 1. Maak van restjes een lekkere frittata of omelet
Waarschijnlijk weet je wel wat een omelet is, maar heb je ook al eens van een frittata gehoord? Een frittata is de Italiaanse versie van een omelet en wordt deels in de oven gebakken, waardoor het extra krokant wordt. Aan een omelet of frittata kun je eigenlijk bijna allerlei soorten restjes toevoegen, zoals restjes groenten, broodbeleg zoals vlees of kaas en zelfs pasta! Maak dus je eigen variant op de frittata en binnen een handomdraai heb je een volwaardige en gevarieerde maaltijd.
Basisrecept voor frittata met restjes:
- Klop de eieren met een scheutje water of melk. Je kunt eventueel ook alleen eiwit gebruiken en het eigeel bewaren voor een ander recept.
- Voeg alle restjes fijngesneden groenten toe aan de eiermix. Verder kun je ook eventueel wat overgebleven ham, kip of misschien zelfs restjes pasta erbij doen.
- Breng het geheel op smaak met verse kruiden en eventueel kaas. Bak het eiermengsel kort aan in een ovenvaste koekenpan, zoals je een omelet zou maken.
- Haal de pan van het vuur en schuif het geheel in een voorverwarmde oven (180 graden) en bak het in zo’n 20 tot 30 minuten af tot een heerlijke frittata met krokant korstje.
# 2. Lekker soepje of salade maken van overgebleven restjes gegrilde groenten
Heb je nog restjes gegrilde groenten over? Dan kun je hier een in de winter een heerlijk soepje van maken. Is het zomer en veel te warm voor soep? Maak er dan een gezonde salade van! Een soep met geroosterde groenten maak je door water of (kippen)bouillon aan de groenten toe te voegen en ongeveer 15 minuten zachtjes te laten koken. Vergeet alleen niet de eventuele velletjes van de groenten te halen voordat je deze in de soep doet. Met een staafmixer kun je vervolgens de soep pureren tot een glad mengsel. Voeg er eventueel een beetje room bij, als je dat ook nog over hebt.
Een frisse salade maak je supersnel en makkelijk door een beetje gekookte pasta, rucola en een dressing naar keuze toe te voegen aan de restjes gegrilde groenten. Lekker met croutons (eenvoudig zelf te maken met oud brood, knoflook en kruiden) of noten.
# 3. Inspiratie opdoen met online recepten-tool
Heb je nog heel wat restjes liggen, maar geen inspiratie? Of heb je geen zin om al alwéér een omelet of soep te maken? Dan kun je ook gebruikmaken van een aantal handige apps en sites waar je een recept kunt samenstellen met de ingrediënten die je nog hebt. Via Google kun je bijvoorbeeld makkelijk zoeken naar de trefwoorden “recepten met ingrediënt A en B”, maar de recepten-matchmaker tool van HelloFresh is misschien nog wel handiger. Je kunt hier het overgebleven hoofdingrediënt intikken, zoals pasta of paprika. Vervolgens krijg je een keuzemenu te zien met allerlei recepten waar je je overgebleven ingrediënten voor kunt gebruiken.
De bovengenoemde tips zijn slechts een aantal voorbeelden, want op internet staan nog veel meer handige manieren om te koken met restjes. Wat dacht je bijvoorbeeld van oud brood waarmee je wentelteefjes maakt, of een overschot aan groenten die je tot een quiche kunt omtoveren? Met een beetje creativiteit kom je al een heel eind!
Geschreven op: 30 oktober 2019
Recente recepten en artikelen