Koken uit je voorraadkast

Inspiratie om te koken vanuit je voorraadkast voor als je ’n paar dagen of langer in huis zit en de deur niet uit kan. Met simpele ingrediënten uit je voorraadkast kook je eenvoudige maar lekkere gerechten.

8 Recepten uit de voorraadkast:

Mutti polpa

# 1. Pasta arabiata

Klassieke arabiata, pasta met ingrediënten die je meestal wel in huis hebt namelijk pasta, olijfolie, knoflook, chilipeper en tomaten uit blik. Neem voor 4 personen 300 gr pasta, 3 tenen knoflook, 2 el olijfolie, 400 gr tomaten uit blik, 1 tl chilivlokken, 1 el gedroogde Italiaanse kruiden, 1 klein blikje tomatenpuree.

Zo maak je Pasta arabiata:
Kook de pasta gaar. Pel en pers de knoflook, verhit de olijfolie in een koekenpan en fruit de knoflook op laag vuur tot de knoflook begint te kleuren. Roer de tomatenpuree mee en bak kort. Voeg de tomaten uit blik, Italiaanse kruiden en chilivlokken toe. Breng op smaak met peper uit de molen en een snuf zout. Breng alles al roerende zachtjes aan de kook. Laat de saus zo’n 10 tot 15 minuten pruttelen. Roer de tomatensaus door de pasta en schep in kommen.

Ook lekker: Pasta met tomatensaus.

# 2. Curry

Curry maak je makkelijk met een blik kokosmelk en ’n pakje currypasta. Een snelle curry met zo’n beetje iedere mogelijke vulling naar keuze zoals groente, kikkererwten, garnalen of kip. Rijst, aardappelen of noedels. Neem als basis voor 2 personen 150 gr rijst, 1 ui, 1 el olijfolie, 1 pakje (95 gr) currypasta, 1 tl chilivlokken, 200 ml kokosmelk, 150 gr groenten naar keuze.

Zo maak je curry:
Pel en snij de ui in halve ringen, maak je groenten schoon en snij klein. Kook de rijst gaar en kook de groenten zo’n 5 minuten voor. Verhit de olijfolie in een wok en fruit de ui. Zet het vuur laag en voeg de currypasta, kokosmelk en 50 ml water toe. Breng ’t al roerende aan de kook samen met de chilivlokken en de groenten. Laat de curry 2 tot 3 minuten zachtjes doorkoken. Schep de rijst in kommen samen met de curry.

Ook lekker: Kerrie kokos kip.

# 3. Zelfgemaakte pizza

Neem een bodem, saus en een topping en je maakt al snel zelf je pizza.Een pizza met ingrediënten die je vast in de voorraadkast hebt staan. Voor de bodem gebruik je tortilla, ’n pita of oud brood. Besmeer met tomatensaus, pesto of een scheutje olijfolie. Als topping neem je restjes uit de koelkast, stukje kaas, ’n teen knoflook of een rode ui. In de oven of onder de grill, ready! Zó maak je ’n zelfgemaakte pizza.

Ook lekker: Gevulde pizza van courgette met gehakt en ui.

Pasta arabiasta

# 4. Risotto

Risottorijst past perfect in je voorraadkast, de basis van risotto maak je makkelijk met enkel bouillon en ’n uitje.

Zo maak je risotto:
Pel en snipper de ui, fruit aan in een scheut olijfolie en voeg de rijst toe. Bak kort tot de korrels glazig worden, voeg een scheut bouillon toe zodat de rijst onder staat. Laat de risotto op laag vuur pruttelen en voeg telkens nieuwe bouillon toe tot de rijst gaar is. Breng de risotto op smaak met verse peper en kaas die je nog hebt liggen.

Ook lekker: Risotto met peren.

# 5. Chili

Met chili kan je alle kanten op. Heb je nog een blik bonen of peulvruchten, een blik tomaten, rode ui en knoflook? Dan heb je al een basis. Gebruik komijn en paprikapoeder en voor wat pit neem je chilivlokken. Eet de chili met wat rijst, een dot yoghurt, avocado, nacho’s wat je maar kan vinden in de voorraadkast.

Zo maak je chili:
Doe de bonen in een zeef, spoel af en laat uitlekken. Pel en pers de knoflook, pel en snipper de ui en fruit aan in een scheut olijfolie in een koekenpan. Bak kort op middelhoog vuur. Voeg tomaten en kruiden naar smaak toe. Laat zacht doorkoken. Voeg de bonen toe en verwarm mee. Verdeel de chili in kommen. Mocht je crème fraîche, geraspte kaas en tortillachips in je keukenkastje hebben staan is dat mee genomen.

Ook lekker: Chili con carne met kidneybonen.

# 6. Spa­ghet­ti ca­cio e pe­pe

Spa­ghet­ti ca­cio e pe­pe is een klassiek Italiaans gerecht met spaghetti, kaas, verse peper en olijfolie. Neem voor 4 personen 280 gr spaghetti, 200 gr Pecorino, verse peper en 3 el olijfolie.

Zo maak je Spa­ghet­ti ca­cio e pe­pe:
Kook de spaghetti, rasp ondertussen de Pecorino kaas en voeg verse peper naar smaak toe. Verhit de olijfolie in een koekenpan en voeg de spaghetti en de geraspte pecorino met verse peper toe. Roer tot de spaghetti is bedekt met een laagje Pecorino met peper. Eet direct.

Ook lekker: Spa­ghet­ti aglio olio.

Fish Tales Sardines in olijfolie

# 7. Quinoa salade

Jawel, deze quinoa salade maak je met ingrediënten uit de vriezer namelijk avocado en mango stukjes. Neem voor 2 personen 120 gr quinoa, 1 rode biet voorgekookt, 75 gr avocado en 75 gr mango blokjes. Voor de dressing neem je 2 el olijfolie, 2 el appelazijn verse peper en een snuf zout.

Zo maak je quinoa salade:
Kook de quinoa, giet af en laat afkoelen. Laat de mango en avocado stukjes ontdooien en snij fijn. Snij de biet in kleine blokjes en roer alles door de quinoa heen. Meng de ingrediënten voor de dressing en schenk over de quinoa. Eet direct.

Ook lekker: Quinoasalade met broccoli en feta.

# 8. Sardientjes uit blik

Sardientjes uit ’n kek blik daar kan je van alles mee, een uitkomst voor een lekker hapje. Zet ’n blikje op tafel met wat toast, eet ze met geroosterde groenten of maak er ’n viskoek mee. Je maakt 6 viskoekje van zo’n 300 gr uitgelekte sardientjes, 1 tl geraspte gember, 1 teen knoflook, 2 el fijngesneden koriander, verse peper en limoensap naar smaak.

Zo gebruik je sardientjes uit blik:
Pureer de sardientjes en meng met alle ingrediënten. Maak hiervan 6 platte koekjes en bak ze om en om kort in hete olijfolie. Eet direct lekker op.

Ook lekker: Sardientjes met macaroni.

Geschreven op: 20 maart 2020

Door Geschreven op: 20 maart 2020Laatste update: 23 maart 2020

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

De bakplaat Instagram januari actie
DSV De warmte van de winter

Recente recepten en artikelen