Lekker duo aubergine en courgette
Grillen, stoven, bakken, vullen – dit lekker duo aubergine en courgette is overal voor in.
Geen familie van elkaar, wel verwant. Dat wil zeggen dat de aubergine gerechten soms lekkerder zijn als je ze niet met aubergine maar met courgette maakt. Samen doen ze ’t perfect in een ratatouille recept dé provençaalse stoof met tomaat en ui. Je kan met beide alle kanten uit.
Aubergine kan wel eens lastig zijn: niet gaar worden bijvoorbeeld of zuigt alle olie op. Wat helpt is geduld hebben. Lastig? Maak dan eens een baba ganoush recept. Door de aubergine te roosteren, wordt het vruchtvlees heel smeuïg en dus perfect voor ’n romige dip.
Baba ganoush: Grill 2 aubergines tot het vel zwart geblakerd is. Laat afkoelen. Pureer het vruchtvlees en voeg naar smaak tahin, fijngesneden knoflook, citroensap en peper en zout aan toe. Voeg al staaf mixend olijfolie toe zo’n 75 ml tot je een smeuïge, romige dip hebt.
Naast de klassieke paarse variant bestaan er ook ’n witte aubergine of neem eens een graffiti aubergine. Deze nemen minder vocht op dan de donker paarse aubergine. De smaak van de witte aubergine is mild en fris en de graffiti aubergine smaakt na bereiding vol, romig, zacht en kruidig.
Favoriet: Aubergine parmigiana lasagne van aubergines ofwel melanzane, ’n Italiaans gerecht.
De courgette is makkelijker en is van scheut tot bloem te eten, jonge courgette zijn rauw zelfs lekker. De groen geribbelde romanesco is het bekendst, maar er zijn meer soorten. Kies bij voorkeur kleintjes. Of haal bij grote de zaadlijsten eruit. Sommigen vinden dat je ze voor gebruik in koud water moet laten weken. Anderen bakken liever in boter. Snij ze dan in plakjes, die je aan twee kanten bakt in een flinke dot gezouten boter. Blus af met flink wat citroensap, bestrooi met fijngesneden peterselie en breng op smaak met peper en grof zout. Echt ’n aanrader, bakken in boter en serveren met een dip van Griekse yoghurt, gepureerde knoflook, munt en komijn, te gek lekker!
Favoriet: Courgette spaghetti maken met avocado en basilicum en Caponata recept met brood.
Lekker veel aubergine eten. En wel hierom: Wil je gezonder leven eet meer aubergines.
Lekker: Omelet met aubergine en courgette en tomaat met ’n topping van verse basilicum en krokante uitjes op toast.
Geschreven op: 3 september 2021
Recente recepten en artikelen