Taart bakken 5 x tips voor beginners

Taart bakken 5 x tips voor de beginner

Heb jij plezier in bakken en wil je jezelf hier meer mee bezig houden? Taarten bakken is dan natuurlijk hartstikke leuk om te doen. Als je echter een beginner bent in bakken, kan het nog best lastig zijn om taarten te gaan bakken. Taarten zijn tegenwoordig namelijk niet alleen maar lekker, ook zien ze er nog mooi uit. Wil jij een lekkere taart gaan bakken en je creativiteit laten zien? Wij helpen je hierbij op weg en geven je 5 x tips voor beginners op een rij.

// Investeer in belangrijke basics

Om lekkere taarten te gaan bakken, is het natuurlijk belangrijk dat je over de juiste benodigdheden beschikt. Hoewel iedere taart misschien weer andere benodigdheden vereist, zijn er wel een aantal basics die sowieso goed zijn om in huis te hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verschillende bakvormen, een garde of handmixer, weegschaal, maatbeker, mengkommen en ga zo maar door. Als je ook graag zou willen uitpakken met mooie taart decoraties, zou je ook kunnen nadenken over het kopen van bijvoorbeeld siliconen mallen. Ga na wat jij denkt nodig te hebben voor het bakken van taarten en maak op basis daarvan de keuzes voor jouw benodigdheden.

// Begin met makkelijke recepten

Een handige tip die je in gedachten kunt houden als je in je leven nog maar weinig taarten hebt gebakken, is om makkelijk te beginnen. Misschien lijkt het verleidelijk om meteen voor een super mooie taart te gaan, maar de kans is groot dat deze moeilijk te maken is. Als beginner is het daarom echt aan te raden om makkelijk te beginnen. Je kunt tenslotte elke keer weer iets nieuws en moeilijkers proberen. Denk bij relatief makkelijke taarten bijvoorbeeld aan een appeltaart, cheesecake of kwarktaart.

// Neem er goed de tijd voor

Een taart bakken heb je vaak niet zomaar even snel gedaan. Dit kost vaak meer tijd en moeite dan je in de eerste instantie had gedacht. Het is dan ook goed om hier gewoon ruim de tijd voor te maken, zodat je niet overhaast een taart moet gaan bakken. Je vindt het tenslotte leuk om te doen, dus dan kun je maar beter extra genieten van het proces. Neem de tijd om een heerlijk recept uit te kiezen en doe het lekker rustig aan allemaal. Des te groter is de kans dat je geen fouten maakt en jij een heerlijke taart gaat bakken.

// Fouten maken hoort erbij

Als beginnende taartenbakker is het logisch dat misschien niet alles in één keer goed gaat. Wees daarom niet bang om fouten te maken, want dat overkomt iedereen wel eens. Het is tenslotte altijd weer spannend of de taart uiteindelijk is gelukt of niet. Als er iets is misgegaan, kun je dit onthouden en alleen maar van leren. Dan weet je zeker dat je het de volgende keer goed kan doen. Blijf het vooral ook doen, zodat je steeds meer nieuwe dingen leert. Je zult zien dat het je in de loop der tijd steeds makkelijker af zal gaan.

// Heb geduld met de decoratie

Komt jouw taart net uit de oven? Dan wil je waarschijnlijk vrijwel direct beginnen met het decoreren hiervan. Echter is het aan te raden om hier geduld mee te hebben. Om de decoratie zo mooi mogelijk te laten worden, is het verstandig om de taart eerst goed te laten afkoelen. Het zou tenslotte zonde zijn als je taart gelukt is, maar de decoratie ineens niet mooi tot zijn recht komt. Wacht dus echt tot de taart is afgekoeld en ga daarna aan het werk. Zo behaal je vaak het mooiste resultaat en zo kun je jouw taart op een fantastische manier presenteren. En ja, met de juiste decoratie maak je vaak een goede indruk.

Als beginner kan het best lastig zijn soms om een heerlijke taart te bakken. Houd daarom deze tips hierboven goed in je achterhoofd. Begin niet meteen met de meest spectaculaire taart, begin eenvoudig. En onthoud dat fouten maken erbij hoort. Hoe vaker jij jezelf zal bezighouden met het bakken van taarten en het uitproberen van nieuwe recepten, hoe beter jij erin zal worden. Wie weet ben jij over een tijdje dan ook wel geen beginner meer, maar een gevorderde bakker.

Probeer eens ’n Banoffee pie met banaan recept, banaan en toffee taart in één.

Taart bakken 5 x tips voor beginners

Ook lekker: Citroen meringue taart knapperige koek, lemon curd en schuim.

Geschreven op: 3 december 2021

Lees verder

Door Geschreven op: 3 december 2021Laatste update: 25 juni 2023

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

De bakplaat Instagram januari actie
DSV De warmte van de winter

Recente recepten en artikelen