Mari plukt de dag – dit kookboek over groenten wil je hebben

Mari plukt de dag is veel meer dan een gewoon kookboek, dit kookboek is het toppunt van ultiem culinair leesvoer. En tja waar zal ik beginnen, het is een boek niet zo als andere kookboeken, een soort van dagboek met verhalen, dit kookboek wil je hebben.

Mari plukt de dag receptenboek

Mari Maris, wie is ze? Mari Maris was ooit kok in Amsterdam, en dat lees je zeker terug in haar boek, geschreven door een echte chef. Het is heel fijn als je kan vertrouwen op de receptuur.

Ruim tien jaar geleden besloot Mari Maris in Noord-Frankrijk te gaan wonen. Een plek waar ze als tiener al voor spaarde, in de streek waar ze als kind de zomervakanties al doorbracht, beheerde Mari de Jardin des Étoiles. Dit is de plek waar Mari haar groenten verbouwt, kookt en mensen ontvangt.

In 2013 verscheen haar eerste receptenboek, de “Groentebijbel”, opgedragen aan de Franse groentepionier en driesterrenkok Alain Passard. Hier werden tienduizenden exemplaren van verkocht. In 2017 verscheen haar tweede boek, “Mari plukt de dag” een samenvatting van haar leven in Frankrijk met recepten voor ‘elke dag een lekker maaltje’. Ik verzeker je, dat is haar zeker gelukt. In 2018 verscheen haar derde boek, de “Saladebijbel”. Van bietenpolonaise tot caesar en van niçoise tot zilte aspergesalade.

Het dagboek van Mari

Het kookboek is een soort van dagboek, een tuindagboek met verhalen van Mari, niet alleen recepten die echt fantastisch zijn maar ook basistechnieken tips en trucs voor onder andere de moestuin. Mari vertelt wanneer en waarom je snoeit, wat je en hoe je en waar je en wanneer je zaait. Koken met de seizoenen en het koken zonder vlees en vis. Ze vertelt het verhaal over een jonge avonturier, een jongetje wat met z’n vader komt overnachten half juli. Hoe hij op ontdekkingstocht is door de tuin en intens gelukkig is met zijn toetje, vla. Het leven van Mari Maris in Frankrijk. Mari maakt nergens een geheim van en deelt met liefde haar kennis uit de restaurant keuken.

Wat maak ik zelf uit het boek van Mari Maris, “Plukt de dag”?

Ik maak heel veel uit het boek van Mari, denk aan walnoten tartelettes, couscous of vanille vla, brood of een loempia van witte bonen en al maak ik niet altijd direct iets, ik leer ook uit dit boek wat ik dan direct in de keuken kan toepassen. Bij dit boek hoef je eigenlijk geen dag meer na te denken, “wat eten wij vandaag?”. Als je met de dagen van het jaar mee kookt zijn alle producten goed verkrijgbaar in de winkel, op de markt of uit je eigen moestuin of groentetuin. En geloof me, als je geen groentetuin hebt dan wil je deze erg graag na het lezen van de verhalen en het maken van de recepten. Dit boek is niet voor niets genomineerd voor het gouden kookboek in 2018.

Mari Maris

Foto: Mari Maris

Koop het boek in de winkel of online “Mari plukt de dag” voor elke dag dus.

Een leuke tip, ga naar de winkel van Jonah Freud en/of de winkel van mevrouw Hamersma dit zijn beide kookboekhandels in Amsterdam en een feestje om heen te gaan als je van kookboeken houdt.

Recepten uit Mari Plukt de Dag

De recepten van Mari Maris, in vier seizoenen, 607 recepten en 1001 tips en trucs, verdeeld over 847 pagina’s. Duidelijke receptuur, haar boek geeft zó veel rust, geen tekeningen of andere afleiding, gewoon lekker koken. Ondanks dat het boek superdik en loodzwaar is, ben ik er heel erg blij mee.

Kookboek Mari Plukt de dag

Preitaart ondersteboven, hartige tarte tatin taart

Met mosterd, crème fraîche en prei, héél simpel. Deze preitaart is favoriet!

Salade van gekleurde radijs en nieuwe aardappeltjes

Met raapsteel, spinazie en licht zure vinaigrette. Een makkelijke salade met aardappel, radijs en vinaigrette.

Meer Mari Maris? Saladebijbel en de Groentebijbel.

Geschreven op: 21 juni 2019

Door Geschreven op: 21 juni 2019Laatste update: 15 juni 2024

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

Pastabijbel kookboek juni 2024
De Smaak van Italie mei 2024

Recente recepten en artikelen