Mini broodjes bapao uit de stoomoven

broodjes bapao

Bapao wie kent dit gestoomde broodje niet. Een gestoomd broodbolletje dat van oorsprong Chinees is maar dankzij de Indonesiërs kennen we het broodje als bapao. Met een vulling, dat van alles kan zijn, vlees, vis of iets vegetarisch. Een heerlijk zacht, fluffy broodje.
Bapao stoom je simpel boven zacht kokend water in een stoommandje maar ook een stoomoven zou je hier goed voor kunnen gebruiken. Je kent vast het kant-en-klare bapao broodje, zelf dit broodje maken is nog lekkerder.

broodje bapao in de oven

Met dit recept voor bapao gebruik ik de stoomoven. Een kwartier stomen en klaar zijn je broodjes. Heb je geen stoomoven, gebruik dan een stoommandje. Je brengt een laagje water aan de kook in een pan en zet het stoommandje erboven. Knip een aantal stukjes bakpapier en leg deze stukjes bakpapier op de bodem van de stoommand maar bedek niet de hele bodem, de stoom moet ertussendoor kunnen. Leg 4 bolletjes in het mandje en stoom met de deksel op de pan in 20 minuten gaar. Herhaal dit met alle bolletjes. Eet de bapao lekker met hot chilisaus.

Recept voor bapao

Een perfect recept voor mini broodjes bapao, lekker en klein een simpel hapje. Zachte gevulde broodjes.

Ingrediënten

  • 1 pak Koopmans broodmix wit
  • 2 el suiker
  • scheutje olie
  • 3 uien
  • 500 gr gehakt
  • 2 tenen knoflook
  • stuk gember
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 el tomatenketchup
  • 2 el ketjap manis
  • 2 el appelstroop
  • 1 el sambal
  • 2 takjes bladselderij
  • 1 bundeltje bosuitjes
  • bakpapier

Bereidingswijze

Stap 1
Maak de broodmix volgens de verpakking en voeg suiker toe. Snipper de uien, verwijder de schil van de gember en hak de gember in grove stukken. Fruit de ui in de olie en voeg de stukjes gember en laurierblad toe. Het gehakt erbij en schep om. Voeg nu ook de tomatenketchup, ketjap, appelstroop, sambal en geperste teentjes knoflook toe. Laat het geheel op laag vuur even pruttelen.

Stap 2
Giet de inhoud van de pan in een vergiet en laat het uitlekken zodat het vocht uit het gehaktmengsel loopt en laat afkoelen. Haal de laurierblaadjes en de stukken gember uit het gehaktmengsel.

Stap 3
Maak van het deeg kleine bolletjes van 50 gram. Doe eventueel wat boem in je handen en maak de bolletjes in je handpalm plat zodat er een plakje deeg ontstaat. Schep een beetje vulling op het plakje en knijp het deeg dicht. Zorg dat de randjes schoon blijven anders plakt het deeg niet meer. Doe dit bij alle deegbolletjes tot het gehaktmengsel op is.

Stap 4
Leg de bolletjes met de naad naar beneden op bakpapier en plaats deze op het gaatjes rooster van je stoomoven. Laat de bolletjes nog ongeveer 40 minuten rijzen en stoom ze daarna 15 minuten in het midden van je stoomoven. Serveer de mini broodjes bapao in kleine bakjes met wat saus. Enjoy!