Broodje bapao uit de stoomoven

broodjes bapao recept

Broodje bapao uit de stoomoven of uit ’t stoommandje, bapao wie kent dit gestoomde mini broodjes bapao broodjee recept niet? Een plakkerig gestoomd broodbolletje dat van oorsprong Chinees is maar dankzij de Indonesiërs kennen we het broodje als bapao. Met een vulling, dat van alles kan zijn, vlees, vis of iets vegetarisch. Een heerlijk zacht, fluffy broodje. Mini bapao stoom je simpel boven zacht kokend water in een stoommandje maar ook een stoomoven zou je hier goed voor kunnen gebruiken. Het kant-en-klare bapao broodje of zelf dit broodje maken is nog veel lekkerder.

broodje bapao in de oven

Met dit recept voor bapao gebruik ik de stoomoven. Een kwartier stomen en klaar zijn je broodjes. Heb je geen stoomoven, gebruik dan een stoommandje. Je brengt een laagje water aan de kook in een pan en zet het stoommandje erboven. Knip een aantal stukjes bakpapier en leg deze stukjes bakpapier op de bodem van de stoommand maar bedek niet de hele bodem, de stoom moet ertussendoor kunnen. Leg een bolletje in het mandje en stoom met de deksel op de pan in 20 minuten gaar. Herhaal dit met alle bolletjes. Eet de bapao lekker met hot chilisaus.

Recept voor bapao

Mini broodjes bapao
Een perfect recept voor broodjes bapao, lekker en klein een simpel hapje. Zachte gevulde broodjes.

Ingrediënten

  • 1 pak Koopmans broodmix wit
  • 2 el suiker
  • scheutje olie
  • 3 uien
  • 500 gr gehakt
  • 2 tenen knoflook
  • stuk gember
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 el tomatenketchup
  • 2 el ketjap manis
  • 2 el appelstroop
  • 1 el sambal
  • 2 takjes bladselderij
  • 1 bundeltje bosuitjes
  • bakpapier

Een mini bapao maken met gehakt zo doe je dat

  1. Maak de broodmix volgens de verpakking en voeg de suiker toe. Snipper de uien en snij de gember grof. Snij de bosui in dunne ringen en de hak de bladselderij fijn. Bak de ui in de olie en voeg gember en laurierblad toe. Het gehakt erbij en schep om. Voeg nu ook de tomatenketchup, ketjap, appelstroop, sambal en de knoflook geperst toe. Laat het geheel op laag vuur even pruttelen.
  2. Giet de inhoud van de pan in een vergiet en laat het uitlekken zodat het vocht uit het gehaktmengsel loopt en laat afkoelen. Haal de laurierblaadjes en de stukken gember uit het gehaktmengsel en voeg de bosui en bladselderij toe.
  3. Maak van het deeg kleine bolletjes van 50 gram. Doe eventueel wat boem in je handen en maak de bolletjes in je handpalm plat zodat er een plakje deeg ontstaat. Schep wat vulling op het plakje en knijp het deeg dicht. Zorg dat de randjes schoon blijven anders plakt het deeg niet meer. Doe dit bij alle deegbolletjes tot het gehaktmengsel op is.
  4. Leg de bolletjes met de naad naar beneden op bakpapier en plaats deze op het gaatjes rooster van je stoomoven. Laat de bolletjes 40 minuten rijzen en stoom ze daarna 15 minuten in het midden van je stoomoven. Serveer de mini broodjes bapao met pittige chili saus. Een mini bapao maken met gehakt, zó doe je dat!

Ook lekker, springrolls loempia’s van rijstvellen met hoisin saus.