Broodje bapao uit de stoomoven

broodjes bapao recept

Wie kent ze niet, de zachte en luchtige bapao-broodjes? Deze gestoomde broodjes, oorspronkelijk afkomstig uit China, zijn via Indonesië een favoriete snack geworden. Bapao is een heerlijk, plakkerig broodje dat je kunt vullen met van alles: van gekruid vlees en vis tot smakelijke vegetarische vullingen. Broodje bapao – perfect voor elke gelegenheid.

Het maken van mini bapao’s is eenvoudig: je kunt ze traditioneel stomen boven zacht kokend water in een stoommandje, maar ook een stoomoven werkt uitstekend. Hoewel je kant-en-klare bapao kunt kopen, is zelfgemaakte bapao nóg lekkerder. Het resultaat? Een onweerstaanbaar, zacht en fluffy broodje dat smelt in je mond!

Ben je fan van gestoomde broodjes? Probeer dan ook eens bao buns, de Chinese variant die vaak opengevouwen wordt geserveerd met heerlijke vullingen.

broodjes bapao recept

Mini bapao met gehakt

4.3 van 7 stemmen
Recept afdrukken
Broodje bapao: kleine gestoomde broodjes met een heerlijke vulling, eenvoudig te maken in de stoomoven of het stoommandje.
Gang Bijgerecht, lunch
Keuken Aziatisch, Chinees
Voorbereidingstijd 50 minuten
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Totale tijd 2 uur 20 minuten
Porties 8 personen
calorieën 172

Ingrediënten

  • 1 pak broodmix wit Koopmans
  • 2 el suiker
  • 1 scheutje olijfolie
  • 3 uien fijngesnipperd
  • 500 gr gehakt
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 1 stuk gember grof gesneden
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 el tomatenketchup
  • 2 el ketjap manis
  • 2 el appelstroop
  • 1 el sambal (naar smaak)
  • 2 takjes bladselderij fijngesneden
  • 1 bosje bosuitjes in dunne ringen gesneden

Extra

  • bakpapier

Instructies

Deeg bereiden

  • Maak de broodmix volgens de instructies op de verpakking. Voeg tijdens het kneden 2 eetlepels suiker toe voor een licht zoete smaak. Dek het deeg af en laat het rijzen volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Vulling voorbereiden

  • Verhit een scheutje olijfolie in een pan. Fruit de gesnipperde uien samen met de grof gesneden gember en de laurierblaadjes tot de ui glazig is. Voeg het gehakt toe en bak dit rul.
  • Voeg vervolgens de geperste knoflook, tomatenketchup, ketjap manis, appelstroop en sambal toe. Roer goed door. Laat het mengsel op laag vuur een paar minuten pruttelen, zodat de smaken goed intrekken.
  • Giet het gehaktmengsel af in een vergiet en laat het uitlekken om overtollig vocht te verwijderen. Laat het daarna volledig afkoelen. Haal de laurierblaadjes en de stukken gember uit het mengsel.
  • Voeg de fijngesneden bosui en bladselderij toe aan het afgekoelde gehaktmengsel en roer goed door.

Bapao vormen

  • Verdeel het gerezen deeg in kleine bolletjes van ongeveer 50 gram per stuk. Bestuif je handen licht met bloem en maak van elk bolletje een plat plakje in je handpalm.
  • Leg een eetlepel van het gehaktmengsel in het midden van het plakje deeg. Vouw het deeg rondom de vulling dicht en knijp de randen stevig samen, zodat de bapao goed afgesloten is. Leg de bapao's met de naad naar beneden op een stuk bakpapier.

Rijzen en stomen

  • Plaats de bapao's op het geperforeerde rooster van de stoomoven. Laat de broodjes ongeveer 40 minuten rijzen op kamertemperatuur. Verwarm de stoomoven voor op 100 procent stoom bij 100 graden. Stoom de bapao's in het midden van de oven gedurende 15 minuten.

Bapao serveren

  • Haal de bapao's voorzichtig uit de oven en serveer de mini bapao met gehakt warm met pittige chilisaus of een saus naar keuze.
broodje bapao in de oven

Met dit recept voor bapao maken we gebruik van de stoomoven. Na 15 minuten stomen zijn je broodjes klaar! Heb je geen stoomoven? Geen zorgen, een stoommandje werkt net zo goed. Vul een pan met een laagje water en breng dit aan de kook. Plaats het stoommandje erboven.

Knip kleine stukjes bakpapier en leg ze in het stoommandje, maar zorg ervoor dat de bodem niet volledig bedekt is, zodat de stoom erdoor kan circuleren. Leg een bolletje deeg in het mandje, zet de deksel op de pan, en stoom de broodjes in ongeveer 20 minuten gaar. Herhaal dit proces voor alle bolletjes. Serveer de bapao warm met een heerlijke hot chilisaus.

Ook lekker, springrolls (loempia’s van rijstvellen) met een smaakvolle hoisinsaus.

Dit recept valt onder

Lees verder

Door Geschreven op: 11 oktober 2018Laatste update: 13 oktober 2024
  1. wim 13 oktober 2024 at 18:40 - Reply

    Welke stand enz.

    • Miranda Bernáth 14 oktober 2024 at 11:35 - Reply

      Verwarm de stoomoven voor op 100 procent stoom bij 100 graden. Stoom de bapao’s in het midden van de oven gedurende 15 minuten. Hoop dat het lukt!

  2. wim 13 oktober 2024 at 17:54 - Reply

    Wij hebben een Siemens stoomoven, kan het dan ook?

    • Miranda Bernáth 13 oktober 2024 at 18:12 - Reply

      Jazeker, je kunt dit recept voor mini bapao met gehakt ook maken in een Siemens stoomoven.

  3. Miranda 3 december 2022 at 08:09 - Reply

    Gisteren proberen te stomen 100 full steam maar broodje is niet zo fluffy, bij 100% full steam geeft hij keuze 90/95/00 aan wat te kiezen..

    • Miranda Bernáth 3 december 2022 at 14:07 - Reply

      Oh dat weet ik niet, ik heb een andere oven. Mij lijkt 100 procent, 90 procent of 95 procent kan ook, maar het kan iets langer duren om de broodjes gaar te stomen, en de textuur kan iets minder luchtig zijn. Kwestie van uitproberen?

  4. Miranda 23 december 2021 at 10:14 - Reply

    Hoeveel % stoom full steam
    Alleen dat programma ik heb een AEG

  5. Bettie 27 juni 2021 at 11:33 - Reply

    Wij hebben een Bosch stoomoven. Zet je de oven op regenereren of op heteluchtoven met 100 stoom?

    • Miranda Bernáth 29 juni 2021 at 10:26 - Reply

      Voor het stomen van de bapao gebruik je niet de regeneratiestand. Kies de stoomfunctie, 100 procent stoom, om de broodjes te stomen.

  6. Rianne 27 oktober 2020 at 13:46 - Reply

    Hoi Miranda, leuk recept om eens met de stoomoven uit te proberen. Op welke temperatuur zet je de stoomoven?

  7. Pascalle 19 september 2020 at 15:39 - Reply

    Kun je de bapao’s ook invriezen?
    Zo ja, wanneer dan voor het rijzen of moet je ze laten rijzen en dan invriezen?

    Met vriendelijke groet,
    Pascalle

    • Miranda Bernáth 19 september 2020 at 22:59 - Reply

      Invriezen kan Pascalle, wel na het rijzen.

    • Anja 25 februari 2022 at 20:48 - Reply

      Kan dit ook in de crockpot express?

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

Maak kans op het kookboek Holly hapy belly januari 25
Simpele Recepten App
De vakantiegids voor 2025 De Smaak van Italie

Recente recepten en artikelen