Orzo – Pastasoort in de vorm van rijst

Orzo een pastasoort in de vorm van rijst

Wat is orzo en wat kan je ermee?

Tagliatelle of penne iedereen kent ’t, orzo is een minder bekende pastasoort. Zonde, want ’t is écht lekker en nét weer anders.

// Wat is orzo?

Orzo is ’n pastasoort die vergelijkbaar is met rijst en komt niet alleen voor in de Italiaanse keuken. Orzo kom je ook tegen in de Griekse Turkse en Arabische keukens onder de naam riso. Met een nootachtige, iets wat zoete smaak en een stevige bite is orzo een favoriete pastasoort.

Orzo betekent in ’t Italiaans ‘gerst’ en je koopt ’t onder de naam riso van het merk ‘De Cecco’ bij de buurtsuper of delicatessenzaken.

Wat je kan doen met orzo – Dit! Komt ie:

// Orzo bereiden

Een simpele manier van ’t bereiden van orzo is met een tomatensaus of groene pesto samen met wat gebakken aubergine. Ook kan je orzo gebruiken als vervanger van risotto ofwel orzotto, ’n volle risotto met een stevige bite.

Met orzo maak je makkelijk een pilav recept of een zomerse pastasalade maar doet ’t ook perfect in soepen of als vervanger van couscous. ’n Keuze met orzo is reuze.

Lekker: Italiaanse orzo met aubergine parmezaan en basilicum, vol van smaak met stoof van groenten. Of orzo met courgette en doperwten asperges en munt.

Meer: Italiaanse recepten.

// Orzo als borrelhap

’n Kleine salade met vijgen flinterdun gesneden ham en mozzarella. Maak een dressing voor 150 gr orzo: Rasp een citroen en pers de helft uit. Meng dit met 2 el mayo en 2 el water en meng 25 gr gehakte bieslook mee meng met de afgekoelde orzo. Orzo als borrelhap serveer je in kleine kommetjes met partjes verse vijg, mozzarella en Italiaanse ham.

Met orzo kan je alle kanten op of je nu zin in ’n salade hebt of een stevige bolognese.

Orzo Italiaanse pasta in de vorm van rijst

// Orzo op z’n Grieks

Orzo op z’n Grieks met kip uit ’n kom voor 4 personen:

Wrijf 4 kippendijen in met 2 el gyros kruiden en laat even intrekken. Kook 200 gr orzo volgens de aanwijzingen op de verpakking en giet af.

Bak de kippendijen krokant in een koekenpan met een scheutje olijfolie en snij in reepjes. Halveer 300 gr kerstomaatjes en snij 1 komkommer in blokjes. Doe bij elkaar in een kom. Pel en snipper een halve rode ui en voeg toe samen met een handje verse munt, 2 tl oregano en vers gemalen peper en ’n snuf zout. Hussel door elkaar.

Maak de bowl: Schep eerst de orzo in de kom, groenten en de reepjes kippendij. Maak af met een flinke dot tzatziki en partjes limoen, ready. Snelle Orzo op z’n Grieks, lekker joh!

Meer: Griekse recepten gekruide gyros, moussaka, souvlaki of ’n tzatziki, de lekkerste knoflook-komkommerdip.

Tip: Zo smaakt komkommer nog lekkerder Easy! Pletten voordat je ‘m eet. Dit is waarom je een komkommer plat moet slaan voordat je ‘m eet.

Geschreven op: 24 augustus 2020

Door Geschreven op: 25 augustus 2020Laatste update: 11 mei 2023

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

De bakplaat Instagram actie april
De smaak van Italie voorjaar 2024

Recente recepten en artikelen