Orzo – pastasoort in de vorm van rijst
Wat is orzo en wat kun je ermee? Tagliatelle of penne kent iedereen, maar orzo is een wat minder bekende pastasoort. Zonde, want het is echt lekker en net even anders.
// Wat is orzo?
Orzo is een pastasoort die lijkt op rijst en komt niet alleen voor in de Italiaanse keuken. Je vindt orzo ook in de Griekse, Turkse en Arabische keukens, waar het vaak “riso” wordt genoemd. Met zijn nootachtige, lichtzoete smaak en stevige bite is orzo een favoriete pastasoort voor veel gerechten.
Het woord “orzo” betekent in het Italiaans ‘gerst’. Je kunt het vaak kopen onder de naam “riso” van merken zoals De Cecco, bij je supermarkt of delicatessenwinkel.
Wat kun je met orzo doen? – Dit! Komt ie:
// Orzo bereiden
Een simpele manier om orzo te bereiden is met tomatensaus of groene pesto, gecombineerd met gebakken aubergine. Orzo kan ook worden gebruikt als vervanger van risotto, ook wel orzotto genoemd, waarbij je een volle risotto met een stevige bite krijgt. Je kunt er ook een pilav van maken of een zomerse pastasalade. Daarnaast is orzo heerlijk in soepen of als alternatief voor couscous. De mogelijkheden met orzo zijn eindeloos!
Een paar fijne combinaties: Italiaanse orzo met aubergine parmezaan en basilicum, een smaakvolle stoof met groenten of orzo met courgette, doperwten, asperges en munt.
// Orzo als borrelhap
Een kleine salade van orzo met vijgen, flinterdunne ham en mozzarella is een geweldige borrelhap. Maak een dressing voor 150 gram orzo: rasp een citroen en pers de helft uit. Meng dit met 2 eetlepels mayonaise en 2 eetlepels water. Voeg 25 gram gehakte bieslook toe en meng met de afgekoelde orzo. Serveer in kleine kommetjes met partjes verse vijg, mozzarella en Italiaanse ham.
Met orzo kun je alle kanten op, of je nu zin hebt in een salade of een stevige bolognese!
// Orzo op z’n Grieks
Orzo op z’n Grieks met kip uit een kom voor 4 personen:
• Wrijf 4 kippendijen in met 2 eetlepels gyroskruiden en laat even intrekken. Kook 200 gram orzo volgens de aanwijzingen op de verpakking en giet af. • Bak de kippendijen krokant in een koekenpan met een scheutje olijfolie en snijd ze in reepjes. Halveer 300 gram kerstomaatjes en snijd 1 komkommer in blokjes. Doe beide in een kom. Pel en snipper een halve rode ui, voeg toe samen met een handje verse munt, 2 theelepels oregano, versgemalen peper en een snuf zout. Meng alles goed door elkaar.
• Maak de bowl: schep eerst de orzo in een kom, voeg de groenten en kippendijenreepjes toe. Maak het af met een flinke lepel tzatziki en wat partjes limoen. Klaar! Snelle orzo op z’n Grieks — heerlijk!
Meer Griekse recepten: probeer gekruide gyros, moussaka, souvlaki of een heerlijke tzatziki, de perfecte knoflook-komkommerdip.
Tip: wil je komkommer nog lekkerder maken? Easy! Sla hem plat voordat je hem eet. Dit is waarom je een komkommer moet pletten voor extra smaak.
Lees verder
Recente recepten en artikelen