Perzik of nectarine dit is het verschil! (+ drie recepten)

Een duel tussen twee zomervruchten: perzik en nectarine. Hoewel we dol zijn op beide en ze qua smaak veel overeenkomsten hebben, zijn er enkele verschillen.

Perzik of nectarine verschil

Dit zijn de verschillen tussen een perzik en nectarine:

// 1. Schil

Perziken hebben een zachte, fluweelachtige schil met een lichte donzigheid. Nectarines hebben een gladde, glanzende schil zonder dons, wat ze een stevigere textuur geeft.

Lekker: maak schaafijs van vers fruit om af te koelen.

// 2. Smaak en textuur

Perziken hebben vaak een iets zoetere en zachtere smaak en kunnen een meer sappige, bijna smeltende textuur hebben. Nectarines zijn over het algemeen iets steviger en hebben een frissere, iets scherpere smaak dan perziken.

Om zelf te maken: perzik en walnootsalade met romaine sla.

Perzik of nectarine

// 3. Genetica

Perziken en nectarines zijn genetisch bijna identiek; het belangrijkste verschil is dat nectarines een erfelijke verandering hebben die zorgt voor hun gladde schil.

Verfrissend: ice tea green met munt en limoen.

// 4. Gebruik

Beide vruchten kunnen op dezelfde manier worden gebruikt in recepten zoals salades, desserts of een zelfgemaakte jam. Nectarines zijn populairder in gerechten waar een stevigere textuur nodig is, terwijl perziken vaak de voorkeur krijgen in gerechten waar hun zachtheid en sappigheid goed tot hun recht komen.

Ook lekker: koude yoghurtsoep met geroosterde amandelen.

In het kort: het verschil zit vooral in de schil en de textuur, maar qua smaak en gebruik zijn ze grotendeels hetzelfde!

Weetje: de verschillen tussen een perzik of nectarine boom zijn zo klein dat ze aan de bomen zelf nauwelijks te zien zijn. Hoewel de bomen kunnen verschillen in bijvoorbeeld bladvorm, zijn deze verschillen voor een leek niet altijd even duidelijk. Gelukkig is het verschil bij de vruchten beter te zien.

Perzik of nectarine

// Drie recepten

1. Gegrilde perziken
Deze gegrilde perziken zijn supersnel en onwijs makkelijk te maken. Door het grillen karameliseren ze heerlijk en worden ze extra sappig. Ook perziken die nog niet helemaal rijp zijn, komen zo perfect tot hun recht. De rokerige smaak combineert fantastisch met romige mascarpone. Maken dus!
> naar het recept: gegrilde perziken.

2. Tarte tatin
De wilde perzik heeft een verfijnde, zoete smaak die krachtiger is dan die van de gewone perzik. Het vruchtvlees is sappig en stevig. Met slechts een paar ingrediënten maak je deze tarte tatin perfect voor het weekend.
> naar het recept: tarte tatin.

3. Couscous
Couscous met perzik of nectarine, amandelen, feta en basilicum: een gezonde en lichte salade met een heerlijke combinatie van witte kaas en perzik of nectarine. Een rijpe nectarine is net zo zoet als een perzik.
> naar het recept: couscous.

Het seizoen voor perziken en nectarines is meestal van juli tot september. (Dit kan iets variëren afhankelijk van het klimaat en de teeltomstandigheden) In beide gevallen is de zomer de beste tijd om te genieten van verse, rijpe perziken en nectarines. Ze zijn dan op hun zoetst en sappigst.

Wist je dat beide vruchten oorspronkelijk uit China komen en daar al meer dan 4.000 jaar worden geteeld? In de Chinese cultuur symboliseert de perzik onsterfelijkheid en lang leven.

Lees verder

Door Geschreven op: 22 augustus 2024Laatste update: 22 augustus 2024

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

picknick boek september 2024 instagram
De Smaak van Italie zomer editie

Recente recepten en artikelen