Pindakaas we love it!

Pindakaas wie is hier niet groot mee geworden? Pindakaas we love it! Of je nu start met een havermout ontbijtje met pindakaas, een smoothie bowl of een boterham, dit smeuïge smeersel is niet meer weg te denken uit ons leven. Lekker met stukjes noot, Amandel Speculaas, Kokos Maple, Zeezout Karamel en zelfs Chocolade de variaties van pindakaas zijn eindeloos, we love it!

Pindakaas we zijn er gek op

Pindakaas Gezond?

Is pindakaas gezond? Deze pindapasta bevat gezonde voedingsstoffen, een bron van bouwstoffen en eiwitten. De eiwitten leveren een bijdrage aan de groei van spieren en daarnaast is pindakaas rijk aan vezels en levert het vitamines en mineralen. Let wel op welke olie er gebruikt wordt. Palmolie bevat meer verzadigd vet dan andere oliesoorten en te veel verzadigd vet is niet gezond voor ons.

Palmolie is olie uit de palmvrucht. Door de aanleg van palmolie plantages worden helaas veel bossen gekapt. Producten met duurzame palmolie kunnen herkenbaar zijn aan het Greenpalm of RSPO keurmerk. Calvé pindakaas gebruikt duurzame palmolie. Maar zonder palmolie dat kan natuurlijk ook. De pindakaas van Mister kitchen en de pindakaas van De Pindakaaswinkel bijvoorbeeld.

Calvé heeft net een nieuwe versie, de potten staan al in de winkel, “Pindakaas Proteïne”. Deze pot zit boordevol proteïne, is extra rijk aan eiwitten en zonder toegevoegde suikers, een “gezonde pindakaas”.

Nieuwe Pindakaas proteine

Daarom heet “pindakaas” pindakaas

Ja, hoezo eigenlijk, waarom heet “pindakaas” eigenlijk pindakaas? Peanut butter komt oospronkelijk uit Amerika. Calvé mocht dit bij ons geen ‘pindaboter’ noemen omdat alleen de producten met minimaal 80 procent melkvet de naam boter mogen gebruiken. Er kwam een vergelijking met leverkaas, ook een broodbeleg waar geen kaas in zit. Daarom heet “pindakaas” pindakaas.

Pindakaas zo maak je het!

Pindakaas maken is best simpel en kan je makkelijk zelf doen. Voor één pot heb je enkel 500 gram gebrande, gezouten pinda’s nodig. Ongezouten kan ook maar voeg dan wel naar smaak zout toe. Pindakaas zo maak je het!

Pindakaas zo maak je het

Draai de pinda’s in de keukenmachine in 1 minuut tot gruis. Schep er dan 2 eetlepels uit als je stukjes noot in de pindakaas wilt. Draai de rest van de pinda’s nog vijf minuten tot een smeuïge pasta. Olie toevoegen is echt niet nodig. Voor een iets wat zoete versie kan je een lepel honing toevoegen

Het enige wat belangrijk is dat je lang genoeg draait om de olie uit de nootjes vrij te laten komen, maar niet zó lang dat de olie gaat scheiden.

Roer de stukjes noot door de smeuïge pasta en schep in een pot. Zó simpel is pindakaas maken!

Bekijk onderstaand filmpje voor drie te gek lekkere noten pasta’s.

Recepten met pindakaas

Pindakaas, ik hou ervan! Hoe geniet jij van pindapasta? Mijn favorieten, recepten met pindakaas.

Bij m’n ontbijt, smoothie bowl van rood fruit met pindakaas, met kokos en cruesli uit de pan, een kom vol rood fruit met een krokante topping en natuurlijk.. Easy!

Als tussendoortje of bij m’n lunch, bananenbrood met pindakaas en chocolade, pindakaas en chocola op je bananenbrood, één feest!

Bij m’n avondeten, pindasaus zelf maken, saus met pindakaas op smaak gemaakt met sambal en ketjap, zó klaar!

Naast dat pindakaas gewoon súper lekker is, hoef je je dus echt niet schuldig te voelen als je het eet.

Zo maak je zelf pindakaas met zeezout.

Geschreven op: 12 augustus 2019

Door Geschreven op: 14 augustus 2019Laatste update: 30 juni 2020

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

De bakplaat Instagram januari actie
DSV De warmte van de winter

Recente recepten en artikelen