Rabarber – 6 x de lekkerste

Gestoofde rabarber 6 x

Rabarber, ’n echte lentegroente in de spotlight! Deze friszure groente is te gek lekker om te verwerken als limonade, maak er een ijsje mee of ’n heerlijk voorjaarstoetje.

Lekker: Rabarber dessert met sinaasappel en ijs niet al te zoet en je hebt ’t zó gemaakt.

6 x rabarber tips, recepten met rabarber snel en lekker, welke is jouw favoriet? Groene of groen rode stengels: hoe roder hoe zoeter. En je hoeft ze niet te laten liggen, ze zijn gewoon rijp, de groene blijven groen en zijn iets zuurder dan de rode rabarberstengels.

Rabarberlimonade

Neem:
1,5 kg rabarber / 650 gr suiker / 80 ml water / 80 ml citroensap
Doen: Snij de rabarber in stukken en kook met het water op laag vuur. De rabarber zal zacht worden en uit elkaar vallen. Laat de rabarber afkoelen en zeef. Meng het sap met de suiker en citroen in een steelpan, roer en laat de suiker oplossen. Voor 1 glas rabarberlimonade neem je 1 deel siroop en 3 delen water.

Rabarber waterijs

Neem:
750 gr rabarber / 450 gr suiker / 375 ml water
Doen: Snij de rabarber in dunne stukken en meng in een steelpan met het water en suiker. Laat op middelhoog vuur de suiker oplossen en de rabarber zacht worden. Laat afkoelen, schenk de rabarber in een blender en draai tot een glad mengsel. Schenk de rabarber in ijsvormpjes en zet in de vriezer. Na zo’n 4 uur zijn je rabarber waterijsjes klaar. Recept voor zo’n 10 rabarber waterijsjes. Zo maak je dus ijsjes van rabarber.

Rabarber koken

Neem:
500 gr rabarber / 30 gr suiker / 1 tl kaneel / scheutje water
Doen: Snij de rabarber in stukken, doe in een pan samen met de suiker, kaneel en een klein laagje water. Kook de rabarber op laag vuur en na 15 minuten zal deze uit elkaar vallen. Zo maak je rabarbercompote ofwel rabarber koken doe je zó.

Wist je dat je de rauwe rabarberstengels prima kan invriezen? Meer etenswaren die je kan invriezen waarvan je ’t niet wist de prullenbak in, welnee joh! Er kan veel meer de vriezer in dan je denkt.

Rabarber crumble

Neem:
50 gr bloem / 50 gr amandelmeel / 50 gr boter / 30 gr suiker / rabarbercompote
Doen: Verwarm de oven voor op 190 graden en meng ondertussen de boter, bloem, suiker en amandelmeel met je handen tot crumble eventueel met ’n snuf zout. Neem de compote die je gemaakt hebt van 500 gr rabarber, schep in een ovenschaal en verdeel de crumble hierover heen. Bak in zo’n 25 minuten bruin en krokant en klaar is je easy rabarber crumble.

Liever glutenvrij? Neem bloem vrij van gluten.

Rabarber maken zo doe je dat voor in de ochtend bij ’t ontbijt door de yoghurt met munt of met een krokante kruimlaag voor de lekkerste rabarbercrumble.

Rabarber uit de oven

Neem:
500 gr rabarber / 4 takjes tijm / 4 el suiker / ovenschaal 20×30 en aluminiumfolie
Doen: Verwarm de oven voor op 200 graden en halveer ondertussen de stengels rabarber in de lengte en daarna door z’n 3en. Leg de rabarber stukken in een ovenschaal en schep hier de suiker en tijm overheen. Dek af met folie en laat in de oven garen voor een kwartier. Haal de Rabarber uit de oven en eet warm of koud.

Rabarber recept
Rabarber dessert met sinaasappel en ijs recept

Gestoofde rabarber

Neem:
500 gr rabarber / 80 gr donkere basterdsuiker / handje rozijnen / scheutje water (of rum)
Doen: Was de rabarber en snij in stukken, meng in een pan met een scheutje water (of rum), suiker en rozijnen. Breng zachtjes aan de kook en laat in 10 minuten zacht worden. Zo maak je gestoofde rabarber met rozijnen en bruine suiker.

Ook lekker: Rabarber crumble taart met havermout rabarbertaart ’t kan altijd.

Geschreven op: 7 juni 2021

Lees verder

Door Geschreven op: 10 juni 2021Laatste update: 25 juni 2023

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

De bakplaat Instagram actie april
De smaak van Italie voorjaar 2024

Recente recepten en artikelen