Sardijns platbrood – Pane Carasau

Sardijns platbrood – Pane Carasau ofwel carta di musica – Dit wil je! ’n Flinterdun brood uit Sardinië.

Pane Carasau recept

Pane Carasau ofwel carta di musica – Wat is ’t?

Op Sardinië kom je ’t overal tegen, Pane Carasau een flinterdun en tevens oeroud herdersbrood met als tweede naam carta di musica. Van Oorsprong afkomstig uit ’t berggebied van Sardinië. Love it!

Sardijnse herdersvrouwen bakte hier brood op ’n bijzondere manier. Ze bakken het brood meerdere malen tot dat al het vocht uit ’t brood verdwenen is, met stenen er boven op waardoor de Pane Carasau zo dun als (muziek)papier is en maanden houdbaar blijft.

De Sardijnse herders hadden zo voor weken lang knapperig brood mee ofwel ’n kruising van platbrood en crackers.

// Pane Carasau recept

Pane Carasau recept voor knapperig Italiaans platbrood zelf te maken.

Meng 270 gr harde bloem samen met 180 gr semola (griesmeel) en zout naar smaak in een kom door elkaar. Voeg 300 ml water toe en meng met een houten lepel tot zacht deeg. Kneed verder tot een bal maar laat het niet plakkerig worden. Maak 12 balletjes en leg op een met bloem bestoven blad. Leg er een vochtige doek op en druk de balletjes plat. Rol de balletjes zo dun mogelijk uit. Als het deeg flinterdun is bak je de bladen in een hete pan zonder olie of boter 2 tot 3 minuten aan beide zijde. Het brood zal wat bobbelig zijn met luchtbellen. Leg op een rooster om af te koelen. Klaar is je Pane Carasau.

Lekker: Italiaanse rode rijst salade mozzarella en basilicum, vol smaak met Sardijnse crackers. Favoriet zomers Italiaans recept, chill!

// Sardijns brood beleggen

Sardijns brood beleggen ofwel de pane carasau is lekker als ’t nog een beetje warm is. Voor de borrel, ’n lichte lunch of bijgerecht. Eet met olijfolie, kruiden zoals rozemarijn, zeezout, parmezaan of pecorino kaas.

Pane Carasau kan je altijd later nog besprenkelen met olijfolie en kruiden en dan kort afbakken in de oven op 180 graden.

Lekker: Pizza Margherita met Italiaanse kruiden en zelfgemaakte bodem ofwel ’n Napolitaanse pizza.

// Carta da Musica

Carta da Musica zo dun als papier. Gebakken in ’n loeihete oven zodat het brood bol komt te staan en je de lagen van elkaar af kan halen en nog een keer kan bakken.

Lekker: Hoe maak je een groene pesto met 5 ingrediënten, ’n snelle dip en mega lekker. Perfect voor erbij.

Flinterdun brood uit Sardinië

// Snelle Italiaanse salade

Snelle Italiaanse salade met rode rijst en Pane Carasau, lekker joh! Als knappertje in plaats van ciabatta is weer ‘ns wat anders.

Ook lekker: Chapati recept uit India ofwel ’n dun broodje uit India.

// Knapperig Italiaans platbrood kopen

Knapperig Italiaans platbrood ofwel Pane carasau dun Sardijns brood is te koop bij Italiaanse delicatessenzaken.

Meer Italiaanse recepten favoriet is de Italiaanse keuken, gnocchi recept met gorgonzola, ’n tiramisu met limoncello of ’n risotto met taleggio kaas, pizza en pasta. We love it!

Handig: Onmisbaar in je keuken 3 x keukengerei een aantal slimme hulpjes voor in de keuken die het koken een stuk gemakkelijker maken.

Geschreven op: 17 augustus 2020

Door Geschreven op: 17 augustus 2020Laatste update: 15 juni 2024

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

picknick boek juli 2024 instagram
De Smaak van Italie zomer editie

Recente recepten en artikelen