Sardijns platbrood – Pane Carasau
Sardijns platbrood – Pane Carasau ofwel carta di musica – Dit wil je! ’n Flinterdun brood uit Sardinië.
Pane Carasau, ook wel carta di musica genoemd – wat is het? Dit flinterdunne, oeroude herdersbrood kom je overal tegen op Sardinië. Het heeft de tweede naam ‘carta di musica’ vanwege de dunheid, en het komt oorspronkelijk uit de bergachtige gebieden van het eiland. Sardijnse herdersvrouwen bakten het brood op een bijzondere manier: ze bakten het meerdere keren om al het vocht eruit te laten verdwijnen. Door er stenen op te leggen, werd het brood zo dun als muziekpapier en bleef het maandenlang houdbaar.
Zo hadden de Sardijnse herders wekenlang knapperig brood bij zich – een kruising tussen platbrood en crackers.
// Pane Carasau recept
Pane Carasau recept voor knapperig Italiaans platbrood
Ingrediënten:
270 gr harde bloem
180 gr semola (griesmeel)
Zout naar smaak
300 ml water
Instructies:
Meng de harde bloem, semola en zout in een kom.
Voeg 300 ml water toe en meng het geheel met een houten lepel tot een zacht deeg.
Kneed het deeg verder tot een bal, maar zorg ervoor dat het niet te plakkerig wordt.
Verdeel het deeg in 12 gelijke balletjes en leg deze op een met bloem bestoven blad.
Bedek de balletjes met een vochtige doek en druk ze plat.
Rol de balletjes uit tot ze zo dun mogelijk zijn.
Bak de dunne deegbladen in een hete pan (zonder olie of boter) 2 tot 3 minuten aan beide zijden. Het deeg zal wat bobbelig zijn met luchtbellen.
Leg het gebakken brood op een rooster om af te koelen.
// Sardijns brood beleggen
Pane Carasau is heerlijk als het nog een beetje warm is. Het is perfect voor bij de borrel, als lichte lunch of als bijgerecht. Serveer het met olijfolie, kruiden zoals rozemarijn, zeezout, en geraspte parmezaan of pecorino kaas.
Pane Carasau kun je ook later besprenkelen met olijfolie en kruiden, en dan kort afbakken in de oven op 180 graden.
Lekker: pizza Margherita met Italiaanse kruiden.
// Carta da Musica
Carta da Musica, zo dun als papier, wordt gebakken in een loeihete oven, waardoor het brood bol komt te staan. Je kunt de lagen van elkaar afhalen en het brood vervolgens nog een keer bakken.
Lekker: groene pesto met vijf ingrediënten.
Snelle Italiaanse salade met rode rijst en Pane Carasau – lekker! Het is een knapperig alternatief voor ciabatta, weer eens wat anders.
Ook lekker: chapati-recept uit India, oftewel een dun broodje uit India.
// Knapperig Italiaans platbrood kopen
Knapperig Italiaans platbrood, oftewel Pane Carasau, is een dun Sardijns brood dat je kunt kopen bij Italiaanse delicatessenzaken.
Meer Italiaanse recepten? De Italiaanse keuken is onze favoriet! Probeer bijvoorbeeld een gnocchi-recept met gorgonzola, tiramisu met limoncello, risotto met taleggio kaas, pizza of pasta.
Handig: keukengerei – een aantal slimme hulpjes voor in de keuken die het koken een stuk gemakkelijker maken.
Lees verder
Makkelijke recepten voor op de camping of in je achtertuin. Een klein kampvuur en het is zo gepiept.
Een ei recept voor ontbijt, brunch met ei en borrel met ei. Kies hier of neem ze alle drie, simpele gerechtjes met ei.
Steenkoude cold coffee ofwel ijskoffie, een aantal favoriete ijskoffie recepten.
Recente recepten en artikelen