Seadas – klassiek Sardijnse toetje

Zelf seadas maken ’n klassiek toetje, ’n Sardijns gerecht wat ze in heel Italië kennen. Deeg met een vulling van ricotta citroen en honing.

Seadas klassiek Sardijns toetje

Seadas is een Sardijns gerecht dat overal in Italië bekend is. ’n Gefrituurde appelflap gevuld met citroen en kaas met ’n topping van warme honing.

Seadas eet je ’t hele jaar door als ’n dessert en komt van oorsprong uit ’t midden en noord westen van Sardinië waar veel schapen worden gehouden.

’t Bakken van je eigen seadas.

// Seadas maken

Snij 30 gr boter in blokjes en kneed, samen met ½ tl zout en 260 gr bloem. Voeg beetje bij beetje 170 ml warm water toe, tot een zacht elastisch deeg. Rasp voor de vulling 250 gr pecorino en meng met rasp van een ½ citroen en 4 el citroensap. (In plaats van pecorino kan je ook ricotta gebruiken, wel goed laten uitlekken). Rol het deeg uit met ’n dikte van zo’n 3 mm met een deegroller of pastamachine. Seadas maken doe je zó.

https://www.instagram.com/p/CDygrlpqcfd/

Lekker: Sardijns platbrood pane carasau ofwel carta di musica, ’n Flinterdun brood uit Sardinië.

// Bakken van de seadas

Steek cirkels uit met ’n doorsnee van 10 cm. Leg de vulling in het midden van de deegcirkel en dek af met nog een deegcirkel. Druk de randen stevig op elkaar. Verwarm arachideolie tot 170 graden. Frituur de seadas goudbruin in 2 à 3 min. Laat uitlekken op keukenpapier. Maak af met honing en serveer. Bakken van seadas doe je zó.

https://www.instagram.com/p/B29wpdLICK5/
Neem voor ’t lekkerste resultaat oranjebloesemhoning of wilde honing.

// Naar Sardinië

En mocht je zelf het bakken toch te veel gedoe vinden of naar Sardinië gaan: Ga naar Alghero een stad aan de kust met de allermooiste stranden, lokale gerechten met Catalaanse invloeden, ’n must try. De Anghelu Ruju kan je hier volop drinken, ’n rode wijn gemaakt van de cannonau druif met ’n sappige fruitige smaak. Een aanrader om te gaan eten bij Lu Furat waar de seadas op ’t menu staat.

https://www.instagram.com/p/CDuFi0mjGzg/

In de stad Olbia vindt je vele lokale producten, kazen, schelpdieren en zeevruchten. De Seadas is ook zeker hier te vinden.
https://www.instagram.com/p/CD6wJpYD9oM/

Kortom, de moeite waard om de seadas, ’t gefrituurde deegflapje met een vulling van pecorino en citroen met honing eens te gaan maken en te eten.

Lekker: Vegan tiramisu recept met kokosyoghurt en koekjes, wie is er niet fan? ’n Klassiek plantaardig nagerecht.
Meer: Italiaanse recepten

Geschreven op: 31 augustus 2020

Door Geschreven op: 31 augustus 2020Laatste update: 4 oktober 2020

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

Pastabijbel kookboek mei 2024
De Smaak van Italie mei 2024

Recente recepten en artikelen