Snelle koolhydraten vs langzame koolhydraten
Snelle koolhydraten vs langzame koolhydraten, je ziet en hoort ’t ‘snelle koolhydraten’ en ‘langzame koolhydraten’. Maar wat houden die termen nou eigenlijk in? En wat kan je er het beste mee doen?
Koolhydraten
Koolhydraten zijn suikers en zetmeel, welke je lichaam verandert in bloedsuiker. Je lichaam heeft koolhydraten nodig om te overleven, maar er zit wel een groot verschil tussen verschillende koolhydraten. In al het voedsel dat suiker of zetmeel bevat zitten koolhydraten. Denk hierbij aan chips, cake, fruit, brood, pasta, snoep, groente en rijst.
Meer inspiratie: Gezonde recepten lekker en gezond eten gaat prima samen, genoeg variatie.
Bloedsuiker
Je lichaam verandert koolhydraten in bloedsuiker. Mensen die last hebben van diabetes hebben te veel bloedsuiker in het bloed, ofwel een te hoge bloedsuikerspiegel. Maar niet alle koolhydraten worden even snel omgezet in bloedsuiker. Er is een verschil tussen de snelle en langzame koolhydraten. Als je op je gezondheid wilt letten kun je het beste weinig pieken en dalen hebben in je bloedsuikerspiegel. Ofwel verdeel je koolhydraten zoveel mogelijk over de dag en eet liever langzame koolhydraten dan snelle. Langzame koolhydraten worden niet alleen langzamer omgezet in bloedsuiker, ze zorgen er ook voor dat de bloedsuikerspiegel langzamer daalt. Wat dus resulteert in een meer ‘constante’ bloedsuikerspiegel. Daarnaast geven langzame koolhydraten ook langer een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel de neiging hebt om te gaan snacken.
Producten met langzame koolhydraten
Producten met langzame koolhydraten zijn oa de volgende:
- Volkoren pasta
- Volkoren brood
- Peulvruchten
- Appels
- Zilvervliesrijst
- Verschillende groenten
- Magere melk en yoghurt
Producten met snelle koolhydraten
Producten met snelle koolhydraten zijn oa de volgende:
- Snoep
- Suiker
- Gebakken aardappels
- Friet
- Witte rijst
- Witte pasta
- Wit brood
- Vruchtensap
Ook leuk om te lezen: suikervrij en koolhydraatarm. Suikervrij en koolhydraatarm eten en je hebt even geen idee? Probeer dan deze eens!
Geschreven op: 12 oktober 2018
Recente recepten en artikelen