Snelle koolhydraten vs langzame koolhydraten

Door : | 0 Reacties | On : februari 20, 2015 | Categorie : Inspiratie

Je ziet en hoort het steeds vaker: ‘snelle koolhydraten’ en ‘langzame koolhydraten’. Maar wat houden die termen nou eigenlijk in? En wat kun je er het beste mee doen?

Koolhydraten
Koolhydraten zijn suikers en zetmeel, welke je lichaam verandert in bloedsuiker. Je lichaam heeft koolhydraten nodig om te overleven, maar er zit wel een groot verschil tussen verschillende koolhydraten. In al het voedsel dat suiker of zetmeel bevat, zitten koolhydraten. Denk hierbij aan chips, cake, fruit, brood, pasta, snoep, groente en rijst.

Bloedsuiker
Zoals ik al eerder vertelde, verandert je lichaam koolhydraten in bloedsuiker. Mensen die last hebben van diabetes hebben te veel bloedsuiker in het bloed, oftewel: een te hoge bloedsuikerspiegel. Maar niet alle koolhydraten worden even snel omgezet in bloedsuiker. Er is een verschil tussen snelle en langzame koolhydraten. Als je op je gezondheid wilt letten kun je het beste weinig pieken en dalen hebben in je bloedsuikerspiegel. Oftewel: verdeel je koolhydraten zoveel mogelijk over de dag en eet liever langzame koolhydraten dan snelle. Langzame koolhydraten worden niet alleen langzamer omgezet in bloedsuiker, ze zorgen er ook voor dat de bloedsuikerspiegel langzamer daalt. Wat dus resulteert in een meer ‘constante’ bloedsuikerspiegel. Daarnaast geven langzame koolhydraten ook langer een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel de neiging hebt om te gaan snacken.

Volkorenpasta

Producten met langzame koolhydraten
Volkoren pasta
Volkoren brood
Peulvruchten
Appels
Zilvervliesrijst
Verschillende groenten
Magere melk en yoghurt

Snelle koolhydraten

Producten met snelle koolhydraten
Snoep
Suiker
Gebakken aardappels
Friet
Witte rijst
Witte pasta
Wit brood
Vruchtensap

Wil je graag gezond eten? Kijk dan bij onze gezonde recepten voor meer inspiratie en ontdek hoe eenvoudig het kan zijn om gezond te koken!

Share This Post!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • © 2018 simpele-recepten.nl - Realisatie website: SEOlab