Tandoori wat?

Tandoori wat? Ontdek de Indiase tandoori.

Geschiedenis, cultuur en natuurlijke schoonheid. India heeft het allemaal. Een van de manieren om dit fascinerende land te leren kennen is door het verkennen van de unieke eetcultuur. De Indiase keuken is heel uitgebreid.

Omdat India zo’n groot en geografisch divers land is, varieert het eten enorm tussen de verschillende regio’s. De meest populaire gerechten, zowel binnen als buiten India, komen uit het noordelijke deel van het land. De regio staat bekend om zijn unieke gebruik van zuivel en kruiden en om de tandoor ofwel de kleioven.

Toch zijn er in de Indiase keuken ook overeenkomsten, zoals het gebruik van rijst, aardappelen, groenten en verse kruiden die tot een curry mengel (garam masala) verwerkt worden.

Lekker: Bloemkoolcurry met rijst en garam masala, ’n makkelijke snelle curry die zó op tafel staat. Indiase bloemkool masala recept.

Tandoori kruiden verse kurkuma

# 1. Wat is tandoori?

Een tandoor, ook wel tannour genoemd, is een cilindervormige oven van klei of metaal die wordt gebruikt bij het koken en bakken in Zuid-, Centraal- en West-Azië, en in de Zuidelijke Kaukasus.

Tandoori masala is een saus, ’n mengeling van yoghurt, gember, knoflook, peper, komijn en garam masala die al duizenden jaren in India wordt gemaakt. Het woord tandoori komt van het Hindiwoord tandoor, dat kleioven betekent. Kip tandoori, naan tandoori en roti tandoori zijn enkele van de Indiase klassieke gerechten. Indiase restaurants pronken met hun tandoor in een grote open ruimte met chefs die verse platte broden (naan) maken. De tandoor is een kleioven die boven de grond wordt geplaatst. Traditioneel verwarmd met hout of houtskool tot soms wel 500 graden.

# 2. De opkomst van de tandoori-keuken in India en in het buitenland

In India wordt de tandoori-keuken geassocieerd met Punjab, een noordelijke deelstaat van het land. Hoewel de geschiedenis van de tandoor oven oud is, werd hij in India pas populair na de onafhankelijkheid en de opdeling van Brits-Indië in 1947. Hindoe- en Sikh-vluchtelingen uit het noordwesten (het huidige Pakistan) vestigden zich in India, aanvankelijk in Punjab en Delhi, en begonnen winkels en restaurants. In de loop der jaren nam de migratie van Punjabi zowel binnen India als over de hele wereld toe. Punjabis openden restaurants en dhabas (goedkope kraampjes langs de weg met huisgemaakte gerechten), waar Punjabi en tandoori gerechten werden geserveerd. Dit werd het hoofdbestanddeel van de Noord-Indiase restaurants. Vandaag de dag serveren de meeste Indiase restaurants over de hele wereld tandoori gerechten en typisch Punjabi eten.

Lekker: Kip madras recept een favoriet kip gerecht uit India eenvoudig om zelf te maken met malse kip en frisse appel.

# 3. Authentieke kip tandoori

Kip is het meest populaire vlees dat in India wordt geserveerd. Authentieke kip tandoori: geroosterde roodgekleurde kip met bot, meestal geserveerd op een schotel met citroen, ’t meest favoriete kipgerecht uit de Indiase keuken. De kip wordt gemarineerd in yoghurt en specerijen en gebakken in een tandoor. Kip tandoori bevat weinig vet en calorieën, ’t is sappig, mals en smaakvol.

Kurkuma gemalen India

Wil je zelf de tandoori-keuken in India ontdekken en je laten inspireren, denk dan eens aan een reis naar het noorden van het land. Voordat je geniet van de Indiase gerechten moet je eerst een visum India aanvragen. Dit kan gewoon online en na het indienen van de aanvraag ontvang je het visum meestal al binnen een week. Het visum India is een heel jaar geldig dus mocht je na je reis door het noorden van India nieuwsgierig zijn naar andere authentieke Indiase gerechten behalve de tandoori, dan kun je met hetzelfde visum ook naar andere regio’s van India reizen. Check van tevoren wel even of het e-visum India wel wordt geaccepteerd op jouw aankomstlocatie.

Indiase markt

Meer: Indiase recepten en smaakvolle gerechten uit India. Proef de curry’s met verse kruiden, soepen en spiesen die vaak vegetarisch zijn of met kip. Bloemkoolcurry met rijst of ’n mango chutney maken recept.

Door Geschreven op: 26 maart 2021Laatste update: 1 november 2023

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

De bakplaat Instagram actie april
De smaak van Italie voorjaar 2024

Recente recepten en artikelen