Thuis frituren
Liefhebbers van koken willen natuurlijk alleen maar het mooiste van het mooiste in de keuken. Als je een groot fan bent van gefrituurde hapjes (en wie is dat niet) is het misschien interessant om eens te kijken naar een horeca-friteuse. Dit type friteuse is niet alleen voor de professionele keuken, maar kan – met de juiste afwegingen – ook thuis goed van pas komen. In dit artikel vertellen we je waar je op moet letten.
// 1. Waarom een horeca-friteuse?
Een horeca-friteuse is krachtiger dan een gewone frituurpan en heeft meer ruimte om meerdere snacks tegelijk te bereiden. Handig als je een groot gezin hebt of regelmatig vrienden over de vloer krijgt. Sommige modellen hebben zelfs twee bakken, zodat je bijvoorbeeld friet en snacks tegelijk kunt bakken – zonder smaken te mengen.
> eenvoudig: frietjes met verse kruiden!
// 2. Gas of elektrisch frituren?
Voor thuisgebruik is een elektrische friteuse het meest praktisch, omdat je die gemakkelijk op een normaal stopcontact aansluit. Maar als je vaker grote porties bakt, kan een gasfriteuse het overwegen waard zijn. Deze warmt gelijkmatiger op en houdt de temperatuur beter vast – ideaal voor krokante friet. Let er wel op dat je hiervoor een veilige, goed geventileerde plek nodig hebt, zoals een bijkeuken of veranda. Zo maak je van thuis frituren een succes.
> (haute) frituur borrelhapjes: salie fritti gefrituurde salie met ansjovis!
// 3. Staand model?
Voor gebruik thuis kun je in de meeste gevallen het beste kiezen voor een tafelmodel frituurpan. Dit compacte model neemt weinig ruimte in, is makkelijk op te bergen en geeft alsnog een lekker resultaat. De grotere, staande modellen zijn meer geschikt voor wie écht groots frituurt – denk aan friet bakken voor de hele buurt.
Met deze tips, als je net dat beetje extra wil, is een horeca-friteuse een goed idee, zolang je goed nadenkt over gebruiksgemak, formaat en plek in huis.
> thuis frituren op open vuur: tostadas – met gehakt!
Lees verder
Recente recepten en artikelen