Tomaat ontvellen? Het pellen doe je zo

Een tomaat ontvellen hoe doe je dat? Ontvelde tomaten ofwel tomates pelées maak je makkelijk met ’n pan gevuld kokend water en met een bak ijswater. Tomaat ontvellen kan een handige techniek zijn, vooral wanneer je tomaten wilt gebruiken in soepen, sauzen, en andere gerechten waarbij de velletjes niet gewenst zijn. Hier is een eenvoudige stap-voor-stap methode om tomaten snel en efficiënt te ontvellen:

Tomaten ontvellen tips

Tomaten ontvellen doe je zó

  1. Breng een pan met water aan de kook. Zorg ervoor dat de pan groot genoeg is om de tomaten volledig onder te dompelen.
  2. Snijd met een scherp mesje een kruisje in de onderkant van elke tomaat, maar snijd niet te diep – je wilt alleen het velletje insnijden, niet het vruchtvlees.
  3. Dompel de tomaten één voor één in het kokende water. Houd ze in het kokende water totdat de velletjes beginnen te krullen, wat meestal ongeveer 15 seconden duurt.
  4. Haal de tomaten uit het kokende water en leg ze onmiddellijk in een bak met ijswater. Het ijswater stopt het kookproces onmiddellijk en helpt de velletjes gemakkelijker te verwijderen.
  5. Nu kun je de velletjes van de tomaten verwijderen. Begin bij het kruisje dat je hebt ingesneden en trek voorzichtig aan het vel. Het zou gemakkelijk moeten loskomen.
  6. Leg de ontvelde tomaten op keukenpapier om overtollig vocht te absorberen voordat je ze in je recept gebruikt.

Met deze eenvoudige techniek kun je snel en efficiënt tomaten ontvellen, wat je zal helpen bij het bereiden van gladde sauzen.

Lekker: maak een salade van tomaat, ui en koriander enselada chilena recept.
Ook een idee: tomaten inmaken
Tomaten inmaken doe je met inmaakpotten die gesteriliseerd zijn, vul ze met de ontvelde tomaten en wat kookvocht bestrooi met een snuf zout en een paar blaadjes basilicum in de pot en vul eventueel op met extra kokend water. Sluit de potten af en laat zo’n 25 minuten steriliseren in ruim kokend water. Laat de potten afkoelen in het water, droog af en bewaar op een koele, droge en donkere plaats.

Door Geschreven op: 17 maart 2018Laatste update: 15 juni 2024

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

picknick boek juli 2024 instagram
De Smaak van Italie zomer editie

Recente recepten en artikelen