Lekker koken en weinig afwas? Ga wokken!

Weinig afwas met een wok koken

Koken en toch weinig afwas, verschillende ingrediënten enkel in één pan, de wok.

Uitgebreid koken, met lekker veel ingrediënten. Vaak is dat het recept voor een maaltijd die niet alleen lekker is, maar dankzij al die verschillende ingrediënten ook nog eens erg gezond. Een slimme keuze dus, maar ook eentje die je aardig wat afwas op kan leveren… Wil je dat voorkomen, dan moet je slim zijn. Uitgebreid koken, veel verschillende ingrediënten
gebruiken, maar niet al te veel verschillende pannen. In de Aziatische keuken zijn ze daar bijzonder goed in. Daar wokken ze de meeste onderdelen van de maaltijd gewoon bij elkaar in de pan, en maken zo te gek lekkere smaaksensaties. Hun geheim? De wok.

Heel Nederland aan de wok

Alhoewel we hem nu niet meer kunnen missen in de keuken, is de wok nog helemaal niet zo lang ingeburgerd in ons land. Tot ongeveer de jaren ’90 van de vorige eeuw kwam je hem zeker niet in ieder keukenkastje tegen. Een hapjespan, die kwam het dichtst in de buurt. Pas toen er fabrikanten met specifieke Aziatische maaltijdcomponenten op de markt kwamen, gingen we op zoek naar een pan waarin we deze maaltijden goed konden bereiden. De wok!

Hoe zoek je een goede wok uit?

De traditionele Aziatische wok, die vinden we in de Nederlandse keuken niet allemaal even handig. Hij is behoorlijk groot van formaat, en niet voorzien van de antiaanbaklaag waar wij zo dol op zijn. Bovendien is hij niet altijd even makkelijk beet te pakken, en past hij niet zo lekker in onze keukenkastjes. Om die reden hebben we hier zo onze eigen draai gegeven aan de wok. Waar we in ’t begin nog dapper aan de slag gingen met een pan die erg op de traditionele wok leek, is het nu de wokpan die steeds meer terrein wint. Deze is voorzien van een handige steel, zodat wij hem makkelijker kunnen hanteren. Bovendien is hij vaak net wat kleiner qua formaat, zodat hij ook perfect in onze kastjes past.

Lekker: Noedels met kip en oosterse groenten eenvoudig Aziatisch wokgerecht.

Als het om wokpannen gaat heb je volop keuze. Populair is de keramische wokpan. Nog meer dan bij een normale wokpan met een antiaanbaklaag het geval is, kun je in een keramische wok maaltijden bereiden zonder extra olie of vet te gebruiken. Ideaal als je daar een beetje op wilt letten, en een goede manier om een toch al gezonde Aziatische maaltijd nog gezonder te maken. Gebruik extra veel groente om de maaltijd lekker veel smaak te geven, en nog gezonder te werk te gaan. Woksausjes zoals zoetzure saus om de maaltijd in één keer goed op smaak te brengen zijn populair, maar bevatten vaak wel veel suiker of zout. Zelf saus maken met bijvoorbeeld gember, knoflook en azijn kan zo veel lekkerder zijn en bovendien een stuk gezonder.

Lekker uit de wok: snijbonen met vega gehakt en rode peper.

Weinig afwas kook met een wok

Zo hou je enkel voor de afwas je borden en kopjes over (-:

Ook lekker: Mosselen uit de wok met knoflook rode peper en zeekraal.

Geschreven op: 20 april 2022

Lees verder

Door Geschreven op: 21 april 2022Laatste update: 29 juli 2023

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

De bakplaat Instagram februari
DSV De warmte van de winter

Recente recepten en artikelen