Varkensvlees kopen – 3 x tip voor gerechten

Varkensvlees kopen en maken

Varkensvlees hoort in Nederland zeker onder de meest gewaardeerde soort vlees dat er gegeten kan worden. Het kenmerkt zich door de sappigheid en de uiteenlopende mogelijkheden aan recepten en gerechten.

Er worden veel verschillende delen van het varken gegeten in Nederland. Een aantal bekende producten die hier in de supermarkt liggen, zijn ham, spek en worst. Maar natuurlijk zijn er ook enorm veel andere producten en gerechten te vinden. Ga jij varkensvlees kopen? Maak dan deze 3 overheerlijke gerechten klaar voor vrienden en familie, 3 x tip voor gerechten.

// Varkenskarbonade

Een karbonade mag niet ontbreken wanneer je aan de slag gaat met varkensvlees. De eerste stap is het varkensvlees uit de verpakking of vriezer halen en het op kamertemperatuur laten komen. Vervolgens moet er een koekenpan of braadpan verhit worden, dit kan het best met een klontje boter of wat olie gedaan worden. Bak daarna het vlees, totdat het aan beide kanten mooi bruin is. Laat het vlees daarna 15 tot 20 minuten op laag vlees doorbakken.

Serveer het stukje vlees met een lekker sausje, zoals een tomatensaus, gekarameliseerde ui, aardappeltjes en wat groente.

// Varkensfiletlapjes

Filetlapjes zijn een zeer populaire manier om varkensvlees te eten. Ga je varkensvlees kopen? Neem dan zeker een paar van deze stukjes vlees mee. Deze lapjes komen uit de rug of uit een rib van het varken. Hierdoor zit er een stuk minder vet aan en is het een mals en mager stukje vlees.

Grill de lapjes in een grillpan voor 4 tot 6 minuten aan iedere kant. Filetlapjes hebben niet veel bereiding nodig, maar zijn altijd lekker wanneer ze geserveerd worden met een saus en wat groenten. Kruid de lapjes naar eigen smaak en geniet.

// Rookworst of braadworst

Tijdens de koude wintermaanden, hebben veel mensen behoefte aan een warme, geruststellende maaltijd. Het wordt vroeg donker en de temperaturen zijn laag. Dit vraagt om een lekkere stamppot! Hutspot en andijviestamppot zijn nog steeds twee van de meest gegeten winterse maaltijden in Nederland. En hierbij hoort een stukje vlees.

Braadworstjes kunnen eenvoudig in een braadpan met een klontje boter in een paar minuten gaar. Laat ze daarna ongeveer 15 minuten gaar worden in een afgesloten pan. Rookworst kan samen met de stamppot gaargekookt worden. Serveer met een kruidige jus.

// Varkensvlees kopen: dit zijn de aandachtspunten

Niet ieder varkensvlees is even lekker. Ieder heeft natuurlijk zijn of haar eigen smaak, maar de kwaliteit van het vlees speelt een grote rol. Varkensvlees kopen doe je daarom het best bij een keurslager. Ook online is er een uitgebreid assortiment aan varkensvlees te vinden. Dan is het belangrijk dat het vlees op hygiënische wijze verpakt en verzonden wordt.

Dip voor erbij: Avocado dip met verse peterselie, super lekker én gezond met yoghurt en limoen.

Varkensvlees 3 x tips bereiden

Maak zelf: Babi pangang met paksoi en rijst van gemarineerde speklapjes.

Geschreven op: 9 december 2021

Lees verder

Door Geschreven op: 9 december 2021Laatste update: 29 juli 2023

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

De bakplaat Instagram februari
DSV De warmte van de winter

Recente recepten en artikelen