Te gek! Vegan sashimi op de kaart

Vegan sashimi op de kaart

Vegan Zeastar brengt een plantaardige sashimi op de markt, een grote doorbraak!
Bij de Vegan Junk Food Bar, waar de eerste No Tuna & Zalmon geserveerd wordt verteld Elisa van de Vegan Zeastar en Rosella van Vegan XL over de no tuna & zalmon. Dat we bij de Vegan Junk Food Bar zitten is geen toeval. Het jonge merk is ontstaan uit de samenwerking van deze twee. Samen zetten ze een plantaardig alternatief voor sashimi op de kaart met dezelfde smaak en textuur als echte sashimi Vegan Zeastar.

Vegan Junk Food Bar

Vegan FANtastisch

De Vegan Junk Food Bar opent dit jaar het vierde restaurant in het centrum in Amsterdam. Hier kun je kiezen uit een diversiteit aan op planten gebaseerde snacks, zoals een opmerkelijke SUMO burger en opgepimpte Kapsalon, de “Amsterdam” bitterballen en nog veel meer. En nu dus ook exclusief No tuna & zalmon sashimi op de kaart.

Wat zullen jullie trots zijn op deze vegan sashimi, hoe lang heeft dit geduurd?

“Een team van productontwikkelaars heeft een jaar gewerkt aan dit resultaat en natuurlijk zijn we trots op dit product. Met dit product zetten we een heerlijk, exclusief plantaardig visproduct op de markt zonder concessies te doen aan smaak en met de vele voordelen voor mens, dier en milieu.”

Plantaardige Sashimi is dus beter voor het milieu?

“Met elkaar hebben we één missie: we willen een wereldwijde kentering creëren van de consumptie van vis- naar plantaardige vis -producten door heerlijke vegan vis op de markt te brengen.
De vis-industrie met haar overbevissing heeft er inmiddels al toe geleid dat 50 soorten vissen zijn uitgestorven, de cijfers zijn beangstigend en liegen er niet om.
Het gaat slecht met de vissen, meer dan 85 procent van de wereldwijde visbestanden zijn overbevist of volledig uitgeput. Meer dan 60 procent van de vangst van de tonijnvisserij is bijvangst en 2.041 vissoorten worden bedreigd. Het is zeker beter voor het milieu, tal van organisaties, van het RIVM, tot de Verenigde Naties, waarschuwen voor de enorme druk van dierlijk eiwit op het milieu. Dit zijn harde feiten.
We streven naar een betere wereld. Wij zijn zo blij met deze twee nieuwe visproducten waar geen grammetje vis in zit. Maar dat is zeker nog niet alles, we gaan verder. In de toekomst zullen er meer vis vrije vegan producten op de markt komen.”

Vis waar geen vis in zit, wat zit er dan wel in?

“Zowel de tonijn als de zalm zijn gemaakt van tapiocazetmeel en glucose uit zeewier, hierdoor krijg je ook een zeevruchten-achtige smaak. Als je niet beter weet zou je waarschijnlijk moeite hebben om te geloven dat het vis vrije-sashimi is. Het is leuk om te zien dat de plantaardige sashimi een hoop los maakt op social media en de beelden van de niet van echt te onderscheiden sashimi. Een uniek product dus.

Meer mensen worden steeds bewuster en kiezen ervoor om vaker plantaardig te eten. Mede door de populaire documentaires op Netflix en YouTube zoals ‘What The Health’, ‘Food Choices’ en ‘Seaspiracy’ en gelukkig maar, want het is een paar seconden voor 12 en echt noodzakelijk voor mens, dier en milieu!”

Knapperds

Ik kan het bijna niet geloven, deze waanzinnige goed uitziende sashimi is gemaakt van planten, de plakjes vis lijken net echt. Wat een knapperds. Ik vind het verbazingwekkend hoe mensen met de juiste technologie zo’n traditioneel visproduct kunnen repliceren met planten. Alles wat ik zie dat klopt. Dunne plakjes zalm en tonijn, prachtig van kleur op een mooi bord, samen met wat gember en wasabi, sesamzaad en sojasaus, eigenlijk alles wat je zou verwachten bij een traditioneel bordje sashimi. Ik kan niet wachten om deze sashimi te proberen.

Vegan junk foodbar Marie Heinekenplein

Proef ik met mijn ogen dicht vis?

“Dat moet natuurlijk iedereen zelf ontdekken maar naar onze mening is de smaak echt goed. De smaak is als sashimi, de textuur is als sashimi. De meeste mensen die niet weten dat deze variant plantaardig is, zullen dat er waarschijnlijk niet aan proeven!”

En.. Is deze plantaardige sashimi ook lekker?

Op deze vraag ontdek ik natuurlijk zelf het antwoord. Niets te veel gezegd, niets meer dan lof, ik ervaar het zelf als een wow effect, jeetje wat word ik hier blij van, ik denk ook samen met vele andere. Dit product verdient eeuwige roem. Ik kan me niet voorstellen dat dit geen hit zal worden, een knap voorbeeld van een geweldig culinair toverwerk!

Wil je meer van deze vegan sashimi weten? Vegan Zeastar.
De sashimi staat op de kaart van de Vegan Junk Food Bar, is ook verkrijgbaar bij Jumbo Foodmarkt Groningen en wordt als ingrediënt voor dagverse sushi gebruikt in het La Place gedeelte van de Foodmarkt. De verkooppunten zullen (inter)nationaal snel verder uitbreiden.

Interview 1 november 2018, World Vegan Day, opdracht voor de opleiding foodjournalistiek, Fontys Hogeschool en ELLE Eten.

Door Geschreven op: 3 december 2018Laatste update: 16 september 2021

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

De bakplaat Instagram februari
DSV De warmte van de winter

Recente recepten en artikelen