Vier kerstavond op z’n Italiaans

Kerstcadeaus food

Vier kerstavond op z’n Italiaans – Hét hoogtepunt van de kerstdagen.

The most wonderful time of the year, kerst! La Vigilia di Natale met je liefste (foodie) vrienden om je heen samen aan tafel rond de boom.. Hoe vieren de Italianen deze mooie avond, ’t hoogtepunt van kerst.

Panettone

Pannetone

Geen kerstmis in Italië zonder panettone, ’n luchtig Italiaans brood ofwel hoge cake gevuld met rozijnen en gekonfijt fruit. Dit traditionele kerstgebak geserveerd met Spumante of Moscato wordt op kerstavond aangesneden, maar nog niet helemaal opgegeten.

Andrea Bocelli’s ‘Hallelujah’ maakt je kerst compleet

Andrea Bocelli zingt ‘Hallelujah’ met zijn achtjarige dochter Virginia Bocelli in een prachtig nieuw duet, ’n speciaal muziekmoment wat gefilmd is voor zijn speciale online concert ‘Believe in Christmas’. Op het lege podium van Teatro Regio di Parma strooien vader en dochter wat Bocelli-magie op Leonard Cohen’s tijdloze’ Hallelujah’, Andrea op gitaar en zang, en Virginia op zang en harmonie.

7 Gangen diner

Vongole Italiaanse kerst

Italiaanse traditie is uitgebreid dineren op kerstavond met de hele familie en dan ook écht uitgebreid met maar liefst zeven gangen. Dat gaat nu lastig in deze corona tijd maar probeer met ’t gezin thuis of met je liefste huisgenoten hier iets moois van te maken. ’n Mix van zeevruchten en andere kerst recepten zoals ’n pasta vongole mogen niet ontbreken.

Nachtmis

Pannetone

De Italianen gaan na het eten van het meergangen kerstavond diner naar de lokale nachtmis. Dit jaar volgen we de nachtmis op tv. Op 1ste kerstdag luisteren de Italianen naar de Paus die de traditionele zegen ‘urbi et orbi’ uitspreekt.

Ceppo

Ceppo branden kerst

Ook branden de Italianen de ceppo ofwel de stam. Een traditie op kerstavond waar je een houtblok aansteekt en laat branden tot 1 januari. Zo doof je alle narigheid van ’t afgelopen jaar en begin je fris het nieuwe jaar.

Maak hier gebruik van en rooster je marshmallow’s. S’mores brownie recept marshmallow en koekjes, ’n brownie ofwel deze guilty pleasure is te gek lekker.

Tradities

Kerst in Italie

Ruim 85% van de Italiaanse bevolking is katholiek, de Paus, hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk en bisschop van Rome woont hier en is het staatshoofd van Vaticaanstad, het kleinste land ter wereld. Kerstavond is voor de Italianen hét hoogtepunt van kerstmis en daar horen tradities bij.

Meer Andrea Bocelli: Zingt voor lege Dom in Milaan. Buon Natale ofwel vrolijk kerstfeest!

Musthaves: Onmisbaar in je keuken 3 x keukengerei nog ’n aantal slimme hulpjes voor in de keuken die het koken een stuk gemakkelijker maken.

Meer om te lezen: De lekkerste hete sauzen dit zijn ze pittige saus op basis van rode pepers ofwel hot sauce is hot, de lekkerste hete sauzen. Die je ook makkelijk zelf maakt..

Geschreven op: 07 december 2020

Meer lezen

3 x Dipsaus voor chips

Welke dip neem jij? 3 eenvoudige manieren om thuis dipsaus voor chips (of rauwkost) te maken.

Ga naar de bovenkant