Wat is er nu eigenlijk mis met koolhydraten?

Koolhydraten niks mis mee

Laten we duidelijk zijn, ons lichaam heeft brandstof nodig voor alle processen die daar plaatsvinden. Koolhydraten zijn een eenvoudige bron van energie. Koolhydraten zitten ook in een aantal producten die passen in een gevarieerde voeding. Denk aan fruit, maar ook aan groente en peulvruchten. Het probleem is echter dat binnen ons voedingspatroon ook in veel andere zaken koolhydraten worden toegevoegd in de vorm van zetmeel of tarwebloem. Dat zijn relatief goedkope opvulsels van veel meer producten dan je wellicht denkt.

Kijk maar eens op een etiket van een bewerkt voedingsproduct. Ons lichaam vindt het prettig als er veel koolhydraten binnenkomen, zeker als deze extra lekker zijn gemaakt met smaak- en kleurstoffen. Wat is dan het probleem met te veel koolhydraten? Hieronder vind je een toelichting.

Brandstof, maar geen bouwstoffen

Koolhydraten kunnen door ons spijsverteringssysteem erg snel worden omgezet in glucose voor de verbranding. Hoe ‘sneller’ de koolhydraten hoe eerder de glucose of suiker in het bloed komt. Denk maar eens aan een reep Mars of een andere lekkernij. Die geven inderdaad bijna onmiddellijk energie in de vorm van brandstof. Hetzelfde geldt overigens voor veel andere producten met een hoog percentage koolhydraten. Die extra glucose is geen probleem als die meteen wordt verbruikt of moet worden aangevuld. Dit is bijvoorbeeld het geval bij topsporters die net een inspanning hebben geleverd. In de meeste gevallen is die extra hoeveelheid suiker in het bloed echter overbodig. Er is geen extra
brandstof nodig en de suikerspiegel in het bloed blijft lang te hoog. In ons lichaam hangt ook alles af van het juiste evenwicht en een te hoge suikerspiegel verhoogt het risico op ziekten van het hart- en vaatstelsel. Deze problemen worden ook niet voor niets aangeduid met welvaartsziekten. Verder hebben koolhydraten alleen maar nut als brandstof.

Hierin zitten wel bouwstoffen

Daarnaast heeft het lichaam ook nog bouwstoffen nodig om de cellen te kunnen onderhouden en vervangen. Deze bouwstoffen komen vooral uit eiwitten. Om die reden horen vlees, vis en andere eiwitrijke producten ook tot een gezonde voeding. Indien je vegetarisch leeft, zal je de behoefte aan bouwstoffen elders vandaan moeten halen.

Lekkker: Havermoutmuffins met appel en amandelen.

Wat gebeurt er met overtollige brandstof?

In ons lichaam is er ook een methode om overtollige brandstof op te slaan. Dat is een overblijfsel uit het verleden toen er ook periodes met schaarste waren. Als er een overschot aan suiker in het bloed zit, en dat geldt voor enorme aantallen mensen op deze overvolle aarde, wordt door de lever deze brandstof omgezet in vet. Vet is ook gewoon een onderdeel van ons spijsverteringsproces. Het is daarbij dan wel de bedoeling om na een tijdje deze vetcellen te gebruiken als er meer energie nodig is dan te verkrijgen valt uit voedsel. In de prehistorie moest de mens in de winter, maar ook in andere periodes van schaarste teren op de vetreserves die waren gekweekt. Het is echter niet de bedoeling om dit vet jarenlang te laten ophopen zoals nu in de praktijk vaak gebeurt. Het kiezen van koolhydraatarme producten past dan ook in een verantwoord dieet met voldoende beweging.

Koolhydraten niets mis mee

Koolhydraatarme recepten voor als je minder koolhydraten wilt eten, soms is ’t even zoeken.

Geschreven op: 12 januari 2022

Lees verder

Door Geschreven op: 12 januari 2022Laatste update: 25 juni 2023

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

Pastabijbel kookboek juni 2024
De Smaak van Italie mei 2024

Recente recepten en artikelen