Wat te doen met verse peren – Dit!
Je peren zijn rijp en je hebt manden vol van je perenoogst? Je hebt even geen idee wat je kan doen met een verse peer – Dit! Komt ie:
// Peren in je jam
Peren in je jam ofwel perenjam! Een makkelijk recept: Neem 1 kilo peren en schil en snij in stukken. Doe in een pan met dikke bodem met 100 ml water en 400 gr geleisuiker. Zet op ’t vuur, niet te hoog en laat pruttelen. Rasp 30 gr verse gember, rasp en pers ’t sap van 1 citroen en voeg beide toe aan de peren samen met 1 kaneelstokje. Laat zachtjes koken tot ’t indikt. Dan laat je de jam afkoelen.
Bewaren kan, doe de perenjam heet in steriele potten. Draai dicht en zet op z’n kop. Zo koelt het langzaam af en kan je de jam zeker 6 maanden bewaren.
Vers fruit in je soep, extra chill: Pastinaaksoep met peer en salie amandelen en room, heerlijk iets wat zoete soep die makkelijk te maken is.
// Verse peren als antipasti
Verse peren als antipasti eet je met flinterdun gesneden Spaanse serranoham, een stuk manchego kaas en ’n homemade perencompote, love it!
Perencompote maak je zó:
Schil en snij 1 kilo peren, doe in een pan samen met ’t sap van een halve citroen, 1 tl vanille extract, 1 kaneelstokje, 3 kruidnagels, ’n snuf nootnuskaat en ’n snuf zout. Laat zo’n 20 minuten zachtjes pruttelen. Proef en voeg eventueel nog 1 el honing toe mocht je van zoet houden. Easy perencompote! Smaakt overigens ook perfect door de yoghurt of roomijs.
Maak Risotto met taleggio en peren wijn en Parmezaan, eenvoudig te maken écht ’n waanzinnig lekker recept. Smeuïg en een tikje zoet van de peer. De combi peren en taleggio passen perfect samen.
// Spruiten met peer en rozijnen
Maak 500 gr spruiten schoon, schil 1 peer en snij in stukjes. Kook de spruitjes zo’n 5 minuten. Laat 50 gr boter smelten, roerbak de spruiten en breng op smaak met vers gemalen peper en ’n snuf zout. Voeg 50 gr rozijnen toe samen met de stukjes peer en bak kort mee. Voeg 2 el honing toe en een knijpje citroensap. Schep op! Spruiten met peer en rozijnen maak je zó.
Lekker: Peer kaneelsmoothie sappig en fris met (vegan) yoghurt kaneel en peer.
Met peren kan je alle kanten op. Peren zijn lekker sappig en hebben een licht zoete smaak en of je nu een zak verse peren koopt of zelf plukt uit de boomgaard je kan ze het hele jaar verkrijgen.
// Snelle peren waterijsjes
Neem 2 verse peren geschild en in stukken, 1 el citroensap, 1 el honing en 6 el water en meng in een blender. Voeg nog zo’n 250 ml water toe en vul je ijsvormpjes. Een paar uur in de vriezer en ready. Snelle peren waterijsjes, lekker joh!
Ook lekker: Zelfgemaakt ijs 5 tips Zó wordt ijs zelf maken ’n makkie.. IJs maken zonder ijsmachine da’s best nog wel ’n kunstje. Hoe blijft je homemade ijs smeuïg en schepbaar na uren in de vriezer?
// Warme peer voor ’t ontbijt
Verwarm de oven voor op 175 graden. Schil en snij 1 peer 1 appel en 1 banaan in stukjes. Schep in een overschaal samen met 1 el rietsuiker en zet zo’n 10 minuten in de oven tot het warm en zacht is. Schep in een kom met een dot dikke yoghurt, ’n easy ontbijtje met warm fruit.
Eventueel met wentelteefjes? Meng 200 ml melk met 1 zakje vanille suiker, 1 tl kaneel, 2 eieren. Haal boterhammen door ’t melkmengsel en bak in roomboter. Beleg met ’t warme fruit.
Ook lekker: Wentelteefjes maken van stokbrood en lemoncurd.
Of verwarm in een koekenpan een klontje boter en voeg dun gesneden plakken banaan en peer toe. Laat het fruit niet aanbakken, besprenkel met wat citroensap. Draai na een paar minuten met een vork de plakjes fruit om en bestrooi met bruine basterdsuiker en laat langzaam karamelliseren.
Lekker: Gnocchi met gorgonzola en parmezaan met peer en salie.
En voor daarna: Appel peren tarte tatin met appel en peer en lobbige kaneelroom.
Handig: Onmisbaar in je keuken 3 x keukengerei een aantal slimme hulpjes voor in de keuken die het koken een stuk gemakkelijker maken.
Geschreven op: 15 september 2020