Wat te doen met verse peren – Dit!
Je peren zijn rijp en je hebt manden vol van je perenoogst? Je hebt even geen idee wat je kan doen met een verse peer – Dit! Komt ie:
// Peren in je jam
Peren in je jam ofwel perenjam! Een makkelijk recept: neem 1 kilo peren, schil en snijd ze in stukken. Doe de peren samen met 100 ml water en 400 gram geleisuiker in een pan met dikke bodem. Zet de pan op het vuur, niet te hoog, en laat het mengsel pruttelen. Rasp 30 gram verse gember, rasp en pers het sap van 1 citroen, en voeg beide toe aan de peren, samen met 1 kaneelstokje. Laat het mengsel zachtjes koken totdat het indikt. Laat de jam daarna afkoelen.
Voor het bewaren: doe de hete perenjam in steriele potten. Draai de potten dicht en zet ze op hun kop. Zo koelt de jam langzaam af en kun je deze zeker zes maanden bewaren.
Vers fruit in je soep, extra chill: pastinaaksoep met peer en salie, afgewerkt met amandelen en room. Dit is een heerlijke, zoete soep die makkelijk te maken is.
// Verse peren als antipasti
Serveer ze met flinterdun gesneden Spaanse serranoham, een stuk manchego kaas, en een homemade perencompote. Een heerlijke combinatie!
Perencompote maak je zo:
Schil en snijd 1 kilo peren en doe ze in een pan samen met het sap van een halve citroen, 1 tl vanille-extract, 1 kaneelstokje, 3 kruidnagels, een snuf nootmuskaat en een snuf zout. Laat het mengsel ongeveer 20 minuten zachtjes pruttelen. Proef en voeg eventueel 1 el honing toe als je het wat zoeter wilt. Makkelijke perencompote! Deze compote is ook heerlijk door yoghurt of roomijs.
Maak eens: risotto met taleggio en peren, wijn en Parmezaan. Dit eenvoudige recept is echt waanzinnig lekker. De risotto is smeuïg en de peer geeft een subtiele zoetheid die perfect samen gaat met de romige taleggio.
// Spruiten met peer en rozijnen
Maak 500 gr spruiten schoon en snijd 1 peer in stukjes. Kook de spruitjes ongeveer 5 minuten. Smelt 50 gr boter in een pan, roerbak de spruitjes en breng op smaak met versgemalen peper en een snuf zout. Voeg 50 gr rozijnen en de stukjes peer toe en bak kort mee. Voeg 2 el honing en een kneepje citroensap toe. Schep op en serveer!
Lekker: peer-kaneelsmoothie sappig en fris met (vegan) yoghurt, kaneel en peer.
Met peren kun je alle kanten op. Ze zijn sappig en lichtzoet, en of je nu een zak verse peren koopt of ze zelf plukt uit de boomgaard, je kunt ze het hele jaar door verkrijgen.
// Snelle peren waterijsjes
Neem 2 verse peren, schil ze en snijd in stukken. Meng de peren met 1 el citroensap, 1 el honing en 6 el water in een blender. Voeg nog eens 250 ml water toe en blend tot een gladde massa. Vul je ijsvormpjes met het mengsel en zet een paar uur in de vriezer. En klaar, je hebt heerlijke, snelle peren waterijsjes!
Ook lekker: maak zelf ijs met deze 5 tips! Zelf ijs maken kan een kunstje zijn, vooral zonder ijsmachine. Ontdek hoe je je homemade ijs smeuïg en schepbaar houdt, zelfs na uren in de vriezer.
// Warme peer ontbijt
Verwarm de oven voor op 175 graden. Schil en snijd 1 peer, 1 appel en 1 banaan in stukjes. Meng het fruit met 1 el rietsuiker en schep in een ovenschaal. Zet ongeveer 10 minuten in de oven tot het fruit warm en zacht is. Schep het fruit in een kom en voeg een dot dikke yoghurt toe voor een eenvoudig en heerlijk ontbijt met warm fruit.
Eventueel met wentelteefjes? Meng 200 ml melk met 1 zakje vanillesuiker, 1 tl kaneel en 2 eieren. Haal boterhammen door het melkmengsel en bak in roomboter. Beleg de wentelteefjes met het warme fruit.
Ook lekker: wentelteefjes maken van stokbrood en lemoncurd, of verwarm dun gesneden plakken banaan en peer in een koekenpan met een klontje boter. Laat het fruit niet aanbakken, besprenkel met citroensap, draai om en bestrooi met bruine basterdsuiker om langzaam te karamelliseren.
Lekker: gnocchi met gorgonzola Parmezaanse kaas, peer en salie. En voor daarna, appel-peer tarte tatin met lobbige kaneelroom.
Herfst: keuken gadgets ontdek keuken gadgets en culinaire inspiratie om de herfst te vieren in en om de keuken.
Lees verder
Recente recepten en artikelen