Wat te doen met verse vijgen – Dit!
Verse vijgen zijn super veelzijdig en passen perfect in zowel hartige als zoete gerechten. Of je ze nu gebruikt in een hapje met kaas, als topping op een toetje, of verwerkt in een gezond ontbijtrecept — met vijgen kan je alle kanten op. Hier een aantal ideeën voor vijgen, van antipasta tot snelle snacks!
Wat je kan doen met een verse vijg – Dit! Komt-ie:
// Vijgen als antipasta
Verse vijgen als antipasta, love it! Perfect met flinterdun gesneden Italiaanse ham, buffelmozzarella (mozzarella di bufala) en balsamico.
Lekker: vijgen uit de oven met crumble en vers fruit, extra chill! Lekker krokant met een dot yoghurt voor ’t ontbijt of met een romige bol ijs als dessert.
// Vijgen in een toetje
Vijgen in een toetje gaan perfect samen. Verse vijgen met een dot Griekse yoghurt en noten, een panna cotta van honing met vijgen, of simpelweg klassiek met Gorgonzola. Rooster de vijgen met honing voor een extra zoete smaak en serveer met Parmezaan, of schep ze over een bol ijs als nagerecht.
Lekker: dadel-vijgen reep met noten een gezonde snack.
// Vijgen als borrelhap
Vijgen als borrelhap gevuld met mascarpone of geitenkaas, omwikkeld met dungesneden Italiaanse ham en krokant gebakken. Ook lekker: vijgen met pittige kaas en balsamico, of toast met Gorgonzola en vijgen met zelfgemaakte vijgenjam.
Lekker: snelle kersenjam met chiazaad, suikervrij, vegan en geweldig lekker. Perfect om fruit te gebruiken en aan te passen op wat je in huis hebt, neem bijvoorbeeld verse vijg!
Met de vijg kan je alle kanten op, of je nu verse of gedroogde vijgen in huis hebt. Je kan ze het hele jaar door verkrijgen, maar de smaak van een verse vijg is van juni tot oktober echt op z’n best.
Wat te doen met verse vijg
// Snelle vijgenwaterijsjes
Neem 5 verse vijgen, 250 ml ijsthee, 2 el honing en 2 el citroensap. Meng alles in een blender en vul je ijsvormpjes. Een paar uur in de vriezer en klaar. Snelle vijgenwaterijsjes, heerlijk!
Ook lekker: zelfgemaakt ijs: 5 tips Zo wordt ijs maken een makkie! IJs maken zonder ijsmachine is best een kunstje. Hoe blijft je zelfgemaakte ijs smeuïg en schepbaar na uren in de vriezer?
// Vijgenboter
Maal 100 gr gedroogde vijgen in stukjes in een keukenmachine en voeg 250 gr (zachte) roomboter, 10 gr kardemom, 10 gr verse koriander, 2 el bruine basterdsuiker en versgemalen peper en zout naar smaak toe. Meng en laat opstijven in de koelkast. Easy vijgenboter!
Maak toast met mango en geitenkaas, een makkelijk en gezond recept waarin je de mango perfect kunt vervangen door plakjes verse vijg.
Handig: onmisbaar in je keuken 3x keukengerei, een aantal slimme hulpjes voor in de keuken die het koken een stuk gemakkelijker maken.
Lees verder
Recente recepten en artikelen