Wat zijn dumplings – dit!
// Dumplings
Dumplings (waarschijnlijk wordt ’t je favoriete snack voor als je ze nog nooit gegeten hebt) komen oorspronkelijk uit het noorden van China en met de naam Jiaozi kom je ze ook tegen. Het zijn kleine pakketjes gemaakt van wonton vellen, velletjes deeg die je kan kopen in Aziatische winkels. Met een hartige vulling worden ze gekookt gestoomd of gebakken in de pan.
Lekker: Japans gebakken rijst met sake vis- en sojasaus, vol van smaak. Favoriet Japans rijst recept.
// Dumplings recept
Dumplings recept met gehakt maak je zó:
Meng 200 gr gehakt met 2 el sojasaus, 1 el oestersaus en 1 tl sesamolie. Snipper een sjalot en meng mee met ’t gehakt. Leg 22 gyoza vellen klaar en vul elk vel met 1 tl gehaktvulling. Maak de rand nat en druk de uiteinden tegen elkaar aan van het vel. Breng een pan water aan de kook en kook de dumplings met gehakt zo’n 4 minuten tot ze boven komen drijven. Verhit een scheut zonnebloemolie in een wok en bak de dumplings in zo’n 2 minuten knapperig. Dumplings met gehakt maak je zó.
Lekker: Pindasaus zelf maken doe je zo met ketjap en sambal, gember en sereh.
// Dumplings saus
Dumplings saus maak je makkelijk met 3 el sojasaus, 3 el rijstazijn en dunne ringetjes van 1 lente-ui of maak ’n pittige saus van 1 deel balsamico en 3 delen hot chilisaus. Maak de saus af met geroosterde sesamzaadjes.
Dumplings maken doe je makkelijker dan je denkt. Neem de dumpling vellen van de toko. Je kan half om half gehakt nemen maar ook kipgehakt is een aanrader. Ook maak je de dumplings makkelijk met garnalen of misschien liever vegetarisch.
Bovenstaand dumplings recept met gehakt is waanzinnig lekker omdat deze heel knapperig zijn na het bakken net zoals de Japanse gyoza ofwel de Chinese variant jiaozi.
Lekker: Nasi goreng zelf maken recept met tempé en ketjap asin, een Indonesische zoute ketjap ofwel een zoute sojasaus.
// Dumplings maken
Je kan dumplings makkelijk zelf maken maar ’t kost je wel wat tijd maar geloof me dat heb je er voor over.
Dumplings kom je overal tegen, eet lekker bij de toko op de hoek of haal lekker af. De bekendste dumplings zijn de gyoza’s en de potstickers.
// Dumplings of potstickers
Dumplings zijn enorme plakkers vandaar dat ze ook wel potstickers worden genoemd, letterlijk ‘aan de wok vastgeplakt’. Van origine werden ze enkel gekookt en gebakken maar nu ook eerst aangebakken en daarna weer gekookt in dezelfde pan. Ze laten het water verdampen en zo worden de dumplings weer knapperig. Je kan dumplings makkelijk zelf maken maar het kost je wel wat tijd, geloof me dat heb je er voor over.
Ook lekker: Zo smaakt komkommer nog lekkerder Easy! Pletten voordat je ‘m eet. Dit is waarom je een komkommer plat moet slaan voordat je ‘m eet.
// Dumplings uit Japan
Dumplings uit Japan, de gyoza’s, jawel afgekeken van de chinezen. Ze lijken wel op elkaar maar er is verschil. De gyoza’s zijn wat kleiner, de vulling verfijnder en worden gemaakt van dun kant -en -klaar deeg.
// Dumplings bewaren
Dumplings bewaren kan perfect in de vriezer en vanuit daar kan je ze prima bereiden. Zorg wel dat ze niet aan elkaar geplakt zitten als je ze in de vriezer doet.
Maak Springrolls recept ’n snack van rijstvellen met een dip van zelfgemaakte hoisin saus.
Handig: Onmisbaar in je keuken 3 x keukengerei een aantal slimme hulpjes voor in de keuken die het koken een stuk gemakkelijker maken.
Geschreven op: 4 september 2020
Recente recepten en artikelen