Wat zijn dumplings – dit wil je weten!

// Wat zijn dumplings?
Dumplings (je nieuwe favoriete snack als je ze nog nooit gegeten hebt) komen oorspronkelijk uit Noord-China. Ze worden daar jiaozi genoemd. Het zijn kleine pakketjes van dun deeg (wonton- of gyozavellen), gevuld met een hartige mix. Daarna worden ze gestoomd, gekookt of gebakken – of een combinatie van dat alles.
Lekker erbij: Japanse gebakken rijst met sake, vis- en sojasaus. Een favoriet vol umami! Favoriet Japans rijst recept.
// Dumplings recept – zelf maken!
Zelf dumplings maken is makkelijker dan je denkt. Zo doe je het:
Ingrediënten:
– 200 gr gehakt (rund of kip)
– 2 el sojasaus
– 1 el oestersaus
– 1 tl sesamolie
– 1 sjalotje, fijngesnipperd
– 22 gyozavellen
Bereiding:
1. Meng het gehakt met sojasaus, oestersaus, sesamolie en sjalot.
2. Vul elk gyozavel met 1 theelepel vulling.
3. Maak de randen nat, vouw dicht en druk goed aan.
4. Kook de dumplings in water tot ze boven komen drijven (ca. 4 min).
5. Verhit olie in een wok en bak ze kort knapperig aan (ca. 2 min).
Voor vegan dumplings met groenten neem je dit recept met plantaardig gehakt.
Ook lekker: zelf pindasaus maken met ketjap, sambal, gember en sereh.
// Dumplings saus – simpel en smaakvol
Dumplings zijn niet compleet zonder een lekkere dip. Probeer eens:
– 3 el sojasaus
– 3 el rijstazijn
– Ringetjes lente-ui
Of ga pittig met:
– 1 deel balsamico
– 3 delen hot chilisaus
– Geroosterde sesamzaadjes erover
Variaties: kip, garnalen of vega
Kies voor half-om-half gehakt, alleen kip, of ga voor garnalen of een vega-vulling. De gyozavellen koop je kant-en-klaar bij de toko.
Waarom zo lekker? De knapperigheid na het bakken – net als bij Japanse gyoza – maakt het verslavend lekker.

Dumplings maken – zo doe je dat
Dumplings zelf maken kost wat tijd, maar geloof ons: het is het helemaal waard. Je vindt ze in elke Aziatische keuken, van de toko op de hoek tot streetfoodmarkten in Japan en China.
De bekendste varianten:
– Gyoza (Japan)
– Potstickers (China)
Lekker: nasi goreng maken met tempé en ketjap asin, een Indonesische zoute ketjap ofwel een zoute sojasaus.

Potstickers: plakkers met een knapperige twist
De naam potstickers komt omdat ze ‘vastplakken’ aan de pan. Eerst bakken ze kort aan, daarna wordt er water toegevoegd om te stomen, en dan verdampt het water weer – zo krijg je dat heerlijke knapperige korstje.
Idee: zo smaakt komkommer nog beter! Komkommer plat slaan voordat je ‘m eet – zo neemt-ie de dressing beter op.
Gyoza: de Japanse dumpling
De Japanse variant is afgeleid van de Chinese jiaozi, maar kleiner, dunner en met een fijnere vulling. Gyozadeeg is kant-en-klaar te koop en superhandig voor snelle dumplings.
Dumplings bewaren – zo doe je dat
Je kunt dumplings prima invriezen! Leg ze los van elkaar op een bakplaat en vries ze zo in. Daarna kun je ze in een zakje of bakje doen zonder dat ze aan elkaar plakken.
Maak ook eens: springrolls met rijstvellen en serveer met zelfgemaakte hoisin dip!
Handig: onmisbaar in je keuken, een aantal slimme hulpjes voor in de keuken die het koken een stuk gemakkelijker maken.
Lees verder
Recente recepten en artikelen