Wijntips voor een vlekkeloos diner!

Wijntips

Ben jij ook een wijnliefhebber? Drink je vaak wijn, maar weet je niet welke wijn nou het beste bij het gerecht past dat je gaat serveren? In welke volgorde de verschillende soorten wijnen het beste gedronken kunnen worden? Wat de herkomst voor invloed heeft op de wijn en welk glas bij welke wijnsoort gebruikt moet worden? Ik geef je wat basisinformatie waarmee je voortaan een beetje mee kunt praten met de wijnkenners. Ook heel handig wanneer je een uitgebreid diner geeft.

Wil je echt uitpakken met een uitgebreid diner? Dan loont het om ook rekening te houden met de volgorde waarop je de wijnen serveert. Over het algemeen kun je het beste eerst een witte wijn serveren en daarna een rode wijn. Daarnaast kun je beter eerst jonge wijnen en dan oudere wijnen serveren en het liefst eerst de zoete wijnen en daarna de droge. Ook is het belangrijk dat je rekening houdt met de ingrediënten die het gerecht bevat. Daarover vertel ik later meer.

Gerechten

Iedere wijnsoort heeft bepaalde gerechten en ingrediënten waarbij het goed past. Ik zal een korte toelichting geven van een aantal gerechten die goed gaan bij een bepaalde wijn.

Bij het recept van wraps met gerookte kip en prei past een houtgerijpte Chardonnay uit Frankrijk heel goed! Bij veel gerechten met kip smaakt een witte wijn erg lekker. De gelijknamige druif van deze wijn groeit in veel verschillende landen, maar die uit Frankrijk zijn het meest bekend.

Bij deze lamsrack met venkel en tomatenjam smaakt een rode Bordeaux wijn heel erg goed. Rode wijnen passen over het algemeen erg goed bij rood vlees.

Herkomst

Tegenwoordig zijn er over de hele wereld wel wijnstreken te vinden. Denk bijvoorbeeld aan Afrika, Australië, Amerika of Frankrijk. De herkomst van de wijn zegt veel over de smaak. Het klimaat heeft invloed op de smaak van de druif en de smaak van de druif heeft natuurlijk weer invloed op de smaak van de wijn.

Glaswijn wit glas

Wat veel mensen vergeten, is dat het wijnglas veel invloed heeft op de smaak van de wijn. De aroma’s van de wijn komen pas echt goed vrij als je wijn uit een bol glas drinkt. De geur die we ruiken bepaalt ook voor een deel hoe de wijn smaakt. Over het algemeen zijn rode wijnglazen wat groter, omdat rode wijnen een sterker aroma hebben. Witte wijnglazen zijn over het algemeen wat smaller, zodat de wijn niet te snel opwarmt.

wijngids

Wil je meer informatie over je wijnkeuze? De wijngids afbeelding kan je wellicht verder helpen.

Door Geschreven op: 14 oktober 2018Laatste update: 5 december 2018

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

De bakplaat Instagram januari actie
DSV De warmte van de winter

Recente recepten en artikelen