Winterdip, eet een bloedsinaasappel!
De bloedsinaasappel, ook wel rode sinaasappel genoemd, is verkrijgbaar van december tot eind maart. Bewaar ‘m goed gekoeld, dan blijft hij tot wel twee weken vers. Een smaakvolle vitamineboost én de beste remedie tegen een winterdip!
Bloedsinaasappels werden voor het eerst geteeld op Sicilië, eind 19e eeuw.
# 3 soorten bloedsinaasappel
De Tarocco is een halfbloed sinaasappel en verkrijgbaar van december tot eind maart. De Moro, een volbloed variant, is te vinden van december tot februari. De sappigste en eveneens een volbloed, de Sanguinello, is exclusief verkrijgbaar in februari en maart. Van buiten zie je niet altijd hoe intens rood het vruchtvlees binnenin is.
Inspiratie: zo krijg je het snel warm eet dit! 5 tips.
Een bloedsinaasappel zit bomvol antioxidanten—wat die ook alweer doen? Precies, je cellen beschermen. Het sap helpt ontstekingen te remmen en werkt bloeddrukverlagend. Gewoon goed voor je, dat sappige, ronde ding.
# Vitamine C
Zo’n bloedsinaasappel barst van de vitamine C. Voel je een verkoudheid opkomen of heb je een dip in je weerstand? Pers wat vers rood sinaasappelsap en je bent er hopelijk zo weer bovenop. Ga wel voor verse sinaasappels en niet voor sap uit een pak. Bloedsinaasappels behoren tot de beste natuurlijke bronnen van vitamine C.
Daarnaast zitten ze vol vezels: één gemiddelde bloedsinaasappel levert je al 10% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid.
Lekker: smoothie, afgetopt met knapperige pitjes.
# Recept met bloedsinaasappel
Meng wat honing met een paar eetlepels water en verse rozemarijn in een pan, verwarm, zet even weg en laat 10 minuten staan. Schil een bloedsinaasappel tot op het vruchtvlees, zorg dat al het wit verwijderd is, snij in dunne plakjes en leg als ’n carpaccio op een mooi bord. Schenk de honing door een zeefje en schenk over de schijfjes. Een eenvoudig maar heerlijk dessert met bloedsinaasappel.
Glazuur: van granaatappelpitjes en pistache.
Dát is dus waarom we de hele winter rode sinaasappel moeten eten. Bewaar ze ’t liefst koud buiten en bij vorst leg je ze binnen koel en droog. Geweldig lekker met chocolade en yoghurt maar ook met venkel of burrata. Het is de beste remedie tegen een winterdip. Dus is bloedsinaasappel gezond? Jazeker!
Ook lekker: chocolade smoothie met avocado, kokos, noten en cacao voor een perfecte break van de dag, vegan smoothie zonder zuivel.
Tip: drink regelmatig een kop bloedsinaasappel thee, was 1 bloedsinaasappel goed en snijd in dunne plakjes. Je kunt de schil eraan laten voor extra smaak. Breng water (500 ml voor 2 koppen) aan de kook en voeg de rode sinaasappel, 1 kaneelstokje, 2 kruidnagels en eventueel verse gember toe. Laat 10 minuten zachtjes trekken. Giet de thee door een zeef in je kopje en voeg naar smaak honing of ahornsiroop toe.
Lekker voor ’t ontbijt: chiapudding.
Lees verder
Recente recepten en artikelen