Winterdip: Eet ’n bloedsinaasappel!

Bloedsinaasappel ofwel de rode sinaasappel duikt op vanaf december en is tot eind maart verkrijgbaar. Als je deze goed koud weglegt kan je ‘m wel tot 2 weken bewaren en ’t is een beste remedie tegen een winterdip.

Bloedsinaasappel eten

Bloedsinaasappels werden voor ’t eerst geteeld aan het eind van de negentiende eeuw op Sicilië.

# 3 soorten bloedsinaasappel

De Tarocco is een halfbloed sinaasappel en kan je vinden van december tot eind maart. De Moro, ’n volbloed en is van december tot februari verkrijgbaar. De meest sappige en volbloed is de Sanguinello enkel te vinden in februari en maart. Van buiten zie je niet hoe rood de sinaasappel kleurt van binnen.

Inspiratie: zo krijg je het snel warm eet dit! 5 Tips.

Een bloedsinaasappel zit vol antioxidanten die, wat betekende het ook alweer? Je cellen beschermen. Het sap zal ontstekingen remmen en bloeddrukverlagend werken. Gewoon goed voor je, dat sappige ronde ding.

# Vitamine C

Vol vitamine C zit zo’n bloedsinaasappel. Dus als je verkouden bent of wanneer je merkt dat je weerstand wat minder is: drink wat rood sinaasappelsap, ben je er hopelijk zo weer bovenop. Ga wel voor verse en niet die uit ’n pak. De bloedsinaasappel is één van de beste bronnen voor vitamine C.

Ook zitten bloedsinaasappels vol vezels, één gemiddelde bloedsinaasappel geeft 10 % van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid.

Lekker: bloedsinaasappel smoothie met mango en banaan, ’n topping van pitjes, pistache en granola.

# Recept met bloedsinaasappel

Meng wat honing met een paar eetlepels water en verse rozemarijn in een pan, verwarm, zet even weg en laat 10 minuten staan. Schil een bloedsinaasappel tot op het vruchtvlees, zorg dat al het wit verwijderd is, snij in dunne plakjes en leg als ’n carpaccio op een mooi bord. Schenk de honing door een zeefje en schenk over de bloedsinaasappel schijfjes. Een eenvoudig maar heerlijk dessert.

Glazuur! Van granaatappelpitjes en pistache.

Ha! Dát is dus waarom we de hele winter bloedsinaasappel moeten eten. Bewaar ze ’t liefst koud buiten en bij vorst leg je ze binnen koel en droog. Geweldig lekker met chocolade en yoghurt maar ook met venkel of burrata. Het is de beste remedie tegen een winterdip.

Ook lekker: chocolade smoothie met avocado, kokos, noten en cacao voor een perfecte break van de dag, vegan smoothie zonder zuivel.

Lees verder

Door Geschreven op: 24 januari 2021Laatste update: 4 januari 2024

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

De bakplaat Instagram februari
DSV De warmte van de winter

Recente recepten en artikelen