Zero waste koken tips en tricks

Een restje kaas, een halve limoen, een laatste lik mayonaise en een kommetje rijst. Wat je ook nog hebt staan, er is altijd een manier om het op te maken. Dit is niet alleen goed voor je budget, maar ook voor het verminderen van voedselverspilling.

No waste food

# 1. No Waste Granen en peulvruchten

Risotto – Krokante balletjes
Een restje risotto rijst daar maak je balletjes van. Meng er een stuk mozzarella door, rol er balletjes van, rol door de bloem, ’n losgeklopt ei en paneer en frituur op 180 graden goudbruin.

Meel – Flensjes
Restjes meel zoals boekweit-, haver- of rijstmeel kan je prima mengen en maak ’n flensjesbeslag. Voeg per 75 gr meel 1 ei, 175 ml melk en 30 gr gesmolten boter toe en bak de lekkerste flensjes.

Peulvruchten – Soep
Van ’n restje peulvruchten maak je soep. Verwarm 1 deel peulvruchten met 3 delen bouillon en gebruik kruiden naar smaak en pureer tot ’n gladde soep. Voeg gebakken ui en ’n teen knoflook toe, breng op smaak met vers gemalen peper en serveer met ’n paar drupjes olijfolie.

Peulvruchten – Hummus
Pureer 200 gr gare peulvruchten zoals doperwten, tuinbonen, kikkererwten of linzen met 1 flinke el tahin, citroensap, 1 teen geperste knoflook, chilipeper en eventueel komijn. Schep in een kom en schenk er flink wat olijfolie over en eet met pita’s.

# 2. No Waste Zuivel kaas en ei

Eidooiers – vanillesaus
Verwarm 500 ml melk met wat vanille. Roer met een garde 3 dooiers met 2 el suiker en ½ el gezeefde maizena door elkaar. Schenk al roerend de warme melk erbij. Schenk alles weer terug in de pan en verwarm al roerend tot de saus gebonden is maar laat de saus zeker niet koken. Eet met crumble of vers fruit.

Maak zelf: Vanille vla met vanille en citroenrasp.

Restjes harde kaas – Saus
De ‘kontjes’ van harde kaas zoals pecorino of parmezaan kan je niet meer raspen. Italianen verbrokkelen ze zo klein mogelijk en roeren ze door de ragu saus voor de pasta. De stukjes kaas geven de saus meer smaak.

Eiwitten – Meringues
Klop de eiwitten in een kom tot stevig schuim. Voeg al kloppend in delen per eiwit 40 gr fijne suiker toe tot glanzende stevige pieken. Schep bergjes op een met bakpapier belegde bakplaat en laat in een voorverwarmde oven van 120 graden in 1 uur en 15 min drogen. Doe na 30 minuten de oven uit en laat de meringues in de langzaan afkoelende oven verder drogen. Eet met rood fruit en lobbige room of vanille vla.

Maak zelf: Coulis van roodfruit.

Melk – Griesmeelpudding
Verwarm per 500 ml melk 60 gr griesmeel, 1 zakje vanille suiker en 2 el suiker, 1 tl citroenrasp en een snuf zout al roerend langzaam tot het zachtjes kookt en bindt. Blijf roeren over de bodem. Giet in vormpjes en laat 2 uur afkoelen.

# 3. No Waste Groente en verse groene kruiden

Kool – Roerbak
Zachte kool zoals paksoi, spitskool en Chinese kool geeft veel smaak aan roerbakgerechten. Roerbak kool samen met andere restjes groenten. Of geef ze fijn gesneden als rauwkost, met een dressing. Gebruik als vulling voor een omelet met fijngesneden knoflook en ui.

Rauwe bladgroenten – Stamppot
Spinazie, waterkers, raapstelen andijvie of sla snij ’t grof en schep rauw door de stamppot. Of gebruik in de risotto: voeg vlak voor het einde van de kooktijd 150 gr gehakte spinazie toe en voilà ’n groene risotto.

Verse kruiden – Kruidenolie
Kook verse kruiden in water met zout tot ze slinken. Giet af, spoel koud, dep droog en voeg toe aan olijfolie. Pureer de olie met de staafmixer en laat door een fijne doek uitlekken.

Groente leftovers

Knollen – Geroosterde groenten schotel
Knollen zoals biet, pastinaak, wortels, knolselderij, koolraap en aardappels rooster je met wat olie en ‘stevige’ kruiden zoals rozemarijn en tijm. Voeg wat partjes ui en hele tenen knoflook toe. Ook restjes zoals tomaten, courgettes, paprika, aubergine en pompoen kan je goed roosteren en roerbakken. Snij harde groenten kleiner, die hebben meer gaartijd nodig.

# 4. Nog meer restjes..

’n Restje kokosmelk kan je prima invriezen in porties. Handig voor ’n zelfgemaakte pindasaus of curry.

’n Restje mayo is perfect voor ’n dressing. Meng 1 deel mayo met 1 deel yoghurt, 1 teen geperste knoflook, hak wat augurk of kappertjes, sjalotjes en verse kruiden zoals peterselie of bieslook.

Maak zelf: Cocktailsaus met je restje mayo.

’n Restje mosterd is perfect voor ’n mosterddressing. Voeg olijfolie 3/4 deel, azijn 1/4 deel en verse kruiden, peper en zout bij de mosterd in de pot. Sluit de pot en schud goed door.

Maak zelf: Mosterdmayo met je restje mosterd.

’n Restje wijn en wat wijnazijn dan maak je nieuwe wijnazijn. Giet de wijn bij de wijnazijn in de fles. In goede wijnazijn zitten bacteriën die de alcohol in wijn omzetten in wijnazijn. Makkelijk toch?!

Door Geschreven op: 24 mei 2020Laatste update: 25 maart 2024

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

De bakplaat Instagram actie april
De smaak van Italie voorjaar 2024

Recente recepten en artikelen