Zoete baksels in Amsterdam Osdorp

Mabruma snijden

Wist jij dat er in Winkelcentrum Nieuw West verborgen culinaire parels lagen? Amsterdam Osdorp, van alles te beleven op eetgebied. Een walhalla van culinair streetfood. Van Chinese ontbijtjes met bubble tea tot gepofte aardappels bij King Kumpir. Zoete baksels uit het Midden Oosten. Dit zijn de beste plekken volgens Jonneke van het blog Mooncake.

Zij neemt ons mee (Cursisten foodjournalistiek, Fontys Hogeschool en ELLE Eten) langs verborgen culinaire eettentjes in Osdorp. Je struikelt letterlijk over de toko’s, patisserieën en hotspots, maar Jonneke laat ons haar favoriete plekken zien. Wat een ontdekking, zó verstopt in Osdorp, het centrum nieuw west.

Onze favoriet! Syrische zoetigheden in Osdorp

Alsham Delights is één van de plekjes waar we langskomen tijdens de foodtour van Jonneke, een authentieke Syrische patisserie. De patisserie is een beleving om in te zitten en een Arabische koffie of thee met munt te drinken. Het ruikt hier heerlijk, prachtige spiegels aan de muur en vitrines vol met lekkers. Het is voor mij duidelijk. Hier moet je zijn voor de mooiste authentieke Syrische baklava, mamoul en andere Arabische koekjes en dit alles is torenhoog gestapeld.

Alle zoetigheden worden elke dag vers bereid naar familierecept. Deze zoete hapjes bestaan al sinds het Ottomaanse rijk. We krijgen een kijkje in de keuken van de Syrische meesterpatissier Abdulrahman uit de Syrische stad Hama. Hij is de baas in de keuken, als kind leerde hij alles wat hij moest weten van zijn vader. Met nootachtige ghee, hele pistachenoten, kardemom, sesamzaad, dadels en zoveel meer tovert hij samen met zijn team goddelijke koekjes en baklava in de vitrines van deze prachtzaak.

Mabruma

Niet te missen, Mabruma

Een niet te missen hoogtepunt is de Mabruma, Een rol gemaakt van kadaifi deeg, dat is deeg dat er uit ziet als engelenhaar, gemaakt met suikerwater en pistachenootjes. Het is prachtig om te zien en niet te zoet. Goed om te weten, de Syrische baklava is veel minder zoet en plakkerig dan de Turkse baklava. Dat komt doordat ze minder suikerwater toevoegen en ze met hele noten werken in plaats van vermalen noten. En wil je iemand eens echt verrassen met iets speciaals, ze pakken het hier prachtig voor je in.

Wil je meer van deze foodtour weten? Mooncake, hier deelt Jonneke al haar culinaire vondsten.