Saladedressings maken – zo gedaan (en veel lekkerder)

Een goede salade valt of staat met een sla dressing. Gelukkig is het maken van een smaakvolle sladressing echt niet moeilijk. De basis is simpel: olie, azijn, mosterd en verse kruiden. Voeg knoflook of citroen toe en je tilt elke salade meteen naar een hoger niveau.

Hier vind je een aantal saladedressings die je zó in elkaar draait. Makkelijk, fris en vol smaak!

Zomerse saladedressings recept

# Saladedressings om op te lepelen

Een goede sla dressing maken is zo gedaan (en veel lekkerder). Of je nu gaat voor een klassieke vinaigrette, een romige yoghurtdressing of een frisse variant met limoen en kruiden – met deze recepten zit je altijd goed. Zelf maken is simpel, snel en véél lekkerder dan kant-en-klaar.

# Basisvinaigrette

Dé klassieker die je eindeloos kunt aanpassen (sla dressing maken met olijfolie).

– 25 ml witte wijnazijn
– 100 ml olijfolie (extra vergine)
– Snuf zout, versgemalen peper
– Optioneel: 1 tl mosterd, 1 tl honing, fijngesneden sjalotje of verse kruiden

Zo maak je ‘m:
Los het zout op in de azijn. Klop met een garde langzaam de olie erdoor tot de dressing licht bindt. Breng op smaak met peper en eventueel mosterd of honing.

# Mosterdvinaigrette

Lekker krachtig en klassiek.

– 25 ml witte wijnazijn
– 1 el gladde mosterd
– 100 ml olijfolie (extra vergine)
– Snuf zout en peper

Klop stevig met een garde tot licht romig. Deze dressing past overal bij.
Tip: zelf een sladressing maken met olijfolie? Begin met goede olijfolie, een beetje zuur en je favoriete smaakmakers!

# Honing-mosterd dressing

Een zachte, romige favoriet.

– 2 el witte wijnazijn
– 2 el olijfolie (extra vergine)
– 1 el honing
– 1 el mosterd
– 2 el mayonaise
– Versgemalen peper

Klop alles door elkaar tot een gladde vinaigrette. Heerlijk bij sla met kip, appel of noten.
Probeer eens: caesar salade met boerenkool.

Liever een salade dressing van yoghurt? Deze yoghurtdressing is heerlijk romig én licht. Perfect bij een salade met komkommer.

– 100 gr Griekse yoghurt
– 1 teentje knoflook (fijngehakt of geperst)
– Sap van ½ limoen
– 5 gr verse kruiden (bijv. bieslook, peterselie, dille of munt)
– Snufje zout en peper naar smaak

Meng de yoghurt met het limoensap en knoflook. Hak de verse kruiden fijn en roer erdoorheen. Breng op smaak met zout en peper.

Kruiden dressing

# Basilicumdressing

Perfect bij tomatensalade.

– 2 el balsamicoazijn
– 5 el olijfolie (extra vergine)
– Hand verse basilicum
– Handje geroosterde pijnboompitten
– Peper naar smaak

Mix alles met een staafmixer tot een gladde, groene dressing.

# Limoen-korianderdressing

Fris met een vleugje pit.

– 2 el limoensap
– 1 el witte wijnazijn
– 125 ml olijfolie (extra vergine)
– 3 el verse koriander
– Peper naar smaak

Mix met een staafmixer. Heerlijk bij Mexicaanse salades of over taco’s.
Nog een aanrader: tomatillo salsa verde – Mexicaans!

# Oosterse dressing

Voor salades met zalm of tofu.

– 1 el mosterd
– 1 el Japanse sojasaus
– 2 el olijfolie (extra vergine)
– 1 el balsamicoazijn
– 1 el sesamolie
– Versgemalen peper

Klop met een garde tot alles goed gemengd is. Combineert top met noedels of gerookte zalm.

Tip! Gebruik altijd een olijfolie van goede kwaliteit – bij voorkeur extra vergine.

Geen goede olie in huis? La Bio Idea is een mooie, smaakvolle optie en gewoon verkrijgbaar bij Ekoplaza, zowel online als in de winkel.

Lees verder

Door Geschreven op: 16 mei 2025Laatste update: 17 mei 2025

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

0 procent btw op groente en fruit
Simpele Recepten App
De Smaak van Italie editie september oktober 2025

Recente recepten en artikelen