Zomerse saladedressings – zo maak je ze

Sladressing, vaak op basis van olie, azijn, mosterd en verse kruiden. Een teen knoflook of citroen, je maakt er ’n steengoeie salade mee, de lekkerste zomerse saladedressings op ’n rij, zo maak je ze zelf.

Easy! Dit zijn ze:

Zomerse saladedressings recept

# Basisvinaigrette

Een basisvinaigrette waar je eindeloos mee kan variëren, de witte wijnazijn kan je vervangen voor welke azijn dan ook of voor citroensap. Een deel azijn kan ook mosterd zijn, voeg een sjalotje of verse kruiden toe. Hier komt ie:

Neem ’n snuf zout en los op in 25 ml witte wijnazijn, meng met een garde 100 ml olijfolie langzaam en blijf mengen tot een mayonaise achtig mengsel. Proef en breng op smaak met versgemalen peper.

Met 1 tl mosterd en 1 tl honing maak je de dressing iets fijner. Je kunt met deze basis alle kanten op.

# Mosterdvinaigrette

Neem ’n snuf zout en los op in 25 ml witte wijnazijn, meng met een garde 1 el gladde sterke mosterd toe en voeg langzaam 100 ml extra vergine olijfolie toe, blijf mengen tot een mayonaise achtig mengsel. Proef en breng op smaak met versgemalen peper.

Olijfolie is er in vele soorten. Voor een liter olijfolie moet je vijf kilo olijven persen en de extra vierge variant komt in ’n salade het beste tot z’n recht.

# Honing-Mosterd dressing

’n Klassieker honing mosterd dressing, meng 2 el witte wijnazijn samen met 2 el olijfolie, 1 el honing, 1 el mosterd en 2 el mayonaise in een schaaltje en klop tot een vinaigrette. Breng op smaak met vers gemalen peper.

Caesar salade met ’n klassieke Caesar dressing.

Extra vierge olijfolie is perfect voor ’n dressing. Gebruik ‘m nooit om te bakken. Neem voor bakken ’n gewone olijfolie of een andere olie zoals zonnebloemolie.

Kruiden dressing

# Basilicum dressing

Neem 2 el balsamicoazijn meng met 5 el olijfolie en een hand vol verse basilicum. Rooster een hand vol pijnboompitten en meng mee met ’n staafmixer. Proef en breng op smaak met versgemalen peper. Eet lekker bij ’n tomatensalade

Lekker: Tomatensalade ’n simpele tomatensalade met rode ui en verse basilicum.

# Limoen koriander dressing

Neem 2 el limoensap meng met 3 el verse koriander, 125 ml olijfolie en 1 el witte wijnazijn. Meng met ’n staafmixer. Proef en breng op smaak met versgemalen peper. Deze dressing van limoensap en koriander past perfect over ’n salade met taco’s.

Meng noten door je ontbijtgranen, verwerk ze in een cake of eet ze lekker uit je hand.

# Oosterse dressing

Neem 1 el mosterd en meng met 1 el Japanse sojasaus, 2 el olijfolie, 1 el balsamico en 1 el sesamolie. Meng met ’n garde. Proef en breng op smaak met versgemalen peper. Deze Oosterse dressing past perfect over ’n salade in een salade met zalm.

Geen olijfolie in huis, bestel makkelijk online bij Neolea, de Online shop voor olijfolie. Lekker, snel en mooi verpakt.

Lekker: Gerookte zalm met sojadressing ’n dressing van sesam, sojasaus, limoen, Thaise visssaus, witte wijnazijn en sesamolie.

Geschreven op: 13 Juni 2020

Door Geschreven op: 14 juni 2020Laatste update: 19 juli 2022

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

De bakplaat Instagram actie april
De smaak van Italie voorjaar 2024

Recente recepten en artikelen