Aardappel knoflooksoep

Aardappel knoflooksoep

Aardappel-knoflooksoep met rozemarijn en salie is gezond, makkelijk en ontzettend lekker! Serveer met geroosterde boterhammen voor een heerlijke bite of bak wat paddenstoelen voor een extra smaakvolle toevoeging. Deze snelle en gezonde soep is gevuld met verse kruiden en croutons van tijm. De romige knoflooksoep met knapperige tijmcroutons is eenvoudig te maken en heeft een fijne balans van smaken en texturen. Voeg eventueel een beetje citroensap toe voor een fris accent.

Het recept, afkomstig uit het dikke boek Mari plukt de dag van Mari Maris, past perfect bij een kaasplank!

Aardappel knoflooksoep

Aardappel knoflooksoep

4 van 4 stemmen
Recept afdrukken
Gezonde en makkelijke aardappel-knoflooksoep met rozemarijn, salie en tijmcroutons. Romige soep voor bij een kaasplank. Voeg citroensap voor frisheid.
Gang lunch, voorgerecht
Keuken Frans
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur
Porties 4 personen
calorieën 135

Ingrediënten

  • 1 ui gesnipperd
  • 1 á 2 bollen knoflook gepeld en geplet
  • 2 el olijfolie
  • 500 gr aardappelen in brunoise (kleine blokjes)
  • 2 takjes salie gerist en fijngehakt
  • 1 takje rozemarijn of 2 oregano gerist en fijngehakt
  • 600 ml melk
  • 500 ml kruidenbouillon

Croutons met tijm

  • 8 plakken stokbrood schuin gesneden of 4 boterhammen
  • 4 takjes tijm gerist en fijngehakt
  • 2 el boter

Instructies

  • Verhit de olijfolie in een ruime pan op laag vuur. Voeg de gesnipperde ui en geplette knoflook toe. Laat het mengsel ongeveer 30 minuten zachtjes sudderen tot de ui en knoflook zacht zijn, maar niet bruin kleuren.
  • Voeg de aardappelblokjes, salie, en rozemarijn (of oregano) toe aan de pan. Schep het geheel goed om en laat het 1 minuut bakken om de smaken vrij te laten komen.
  • Voeg de melk en kruidenbouillon toe aan de pan. Breng het geheel aan de kook, draai het vuur lager, en laat het nog 20-30 minuten zachtjes koken tot de aardappelen gaar zijn.

Croutons maken

  • Beboter de plakken stokbrood of boterhammen aan beide kanten en strooi royaal fijngehakte tijm erover. Snij het beboterde brood in reepjes van ongeveer 2 cm breed. Bak de broodreepjes op middelhoog vuur in een koekenpan tot ze goudbruin en krokant zijn.
  • Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde massa. Breng de soep op smaak met versgemalen peper en zout.
  • Verdeel de aardappel knoflooksoep over flinke kommen. Garneer met de krokante tijm croutons.

Een dot crème fraîche voor een extra romige touch, samen met een paar druppels olijfolie. Bak vlak voor het serveren een paar paddenstoelen met een scheutje sojasaus voor een extra lekkere toevoeging. Een heerlijk soeprecept!

Ook lekker: knolselderijsoep met hazelnoten. Meer Mari Maris: Mari plukt de dag.

Aardappel knoflooksoep simpel recept

Dit recept valt onder

Deel dit recept

Wat vind je van het recept?

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

Instagram actie Maak kans op het kookboek Holly hapy belly december
Simpele Recepten App
De Smaak van Italie Najaarseditie 2024