Aardappelgratin maken met knoflook
Deze aardappelgratin met knoflook en Zwitserse kaas is een heerlijk bijgerecht dat eenvoudig te maken is. De gratin uit de oven is heerlijk romig en het beste te bereiden met vastkokende aardappelen. Aardappelgratin, in het Frans bekend als Gratin Dauphinois, is een klassiek Frans gerecht uit de regio Dauphiné. Deze smakelijke gratin wordt bereid met dunne plakjes aardappel, gemengd met room, melk, kruiden en knoflook, en vervolgens in de oven gebakken.
Hoewel de traditionele versie zonder kaas is, maakt de toevoeging van pittige Zwitserse kaas deze gratin extra smaakvol en onweerstaanbaar.
Heerlijke aardappelgratin met knoflook en Zwitserse kaas, een eenvoudig recept voor een romig Frans bijgerecht. Ideaal met vastkokende aardappelen.
Ingrediënten
- 500 gr aardappelen
- 1 teentje knoflook geperst
- 1 ei
- 60 ml slagroom
- 80 ml melk
- 50 gr Zwitserse kaas
- ¼ tl nootmuskaat
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden. Schil de aardappelen en snijd ze in zeer dunne plakjes.
- Klop het ei los in een kom en voeg de knoflook, melk, slagroom en nootmuskaat toe. Breng op smaak met peper en zout.
- Meng de aardappelplakjes door het roommengsel zodat ze goed bedekt zijn.
- Verdeel het aardappel-mengsel gelijkmatig in een quichevorm of ovenschaal.
- Rasp de kaas over de aardappelen. Bak de eenvoudige aardappelgratin 50 minuten in het midden van de oven, tot de bovenkant goudbruin en krokant is.
Ook lekker: aardappelpuree maken met knoflook.
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?